Разговор со корисник:MacedonianBoy/Архива 1

ТУКА СЕ СИТЕ РАЗГОВОРИ ОД МОЈАТА СТРАНИЦА ОБЈАВЕНИ ВО 2007 И 2008 ГОДИНА.
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 1

Добре дојде!

Здраво, MacedonianBoy, и добре дојде на Википедија! Благодарам за Вашите придонеси. Се надевам дека Ви се допадна проектов и дека одлучивте да останете. Еве неколку страници кои можеби ќе Ви се најдат како корисни:

Се надевам дека ќе уживате во уредувањето овде и во тоа што сте Википедијанец! Ве молам потпишувајте ги Вашите пораки на разговорните страници со внесување на четири тилди (~~~~); ова автоматски ќе го внесе Вашето корисничко име и датумот. Ако Ви треба помош, видете ја страницата Википедија:Прашања, прашајте ме мене на мојата страница за разговор, или поставете го прашањето на оваа страница, а потоа ставете {{помош}} пред прашањето. Уште еднаш, добре дојде! -- Поречанец A? 19:39, 22 декември 2007 (UTC)

Здраво уреди

Здраво MacedonianBoy - те молам погледај го разговорот кај Raso mk. Поздрав. --FlavrSavr 01:45, 3 февруари 2008 (UTC)

Мало внимание уреди

Малечка ѕвезда
ТУТА, те молам прифати го овој симбол како признание за твоите многубројни нови категории, категоризации на статиите, редакции во ИП Категории:, —една малечка награда со која ќе можеш да се гордееш. Ти посакувам и понатаму да продолжиш да пишуваш како прав WIKIPEDIAнец, затоа што знам дека си.FORZA Радиовце, FORZA Тетово Корисник:Raso_mk]] 01:36, 07 фебруар 2008 (UTC)

Знам дека не си задоволен со првиот медал,па еве ти поголем (ЅВЕЗДИШТЕ) уреди

Орден на «ПРИДОНЕС» — за за многууууууу статии од географијата. —Корисник:Raso mk 02:55, 07 фебруар 2008 (UTC)


ФАЛА уреди

Фала за наградата

Angliskata Vikipedija уреди

Еден корисник си има ставено коментар на твојата страна за развогор. Те молам не му враќај никакво бидејќи тој само сака да те прави да изгледаш како рацист. Пробав да му ги избришам коментарите ама сака да си ги гледа.

  • Nema problem nemam namera da mu vrakam na toj konjot.--MacedonianBoy 10:52, 14 февруари 2008 (UTC)
Ако сакаш избриши го коментарот.
Nema problem neka sedi, ako ne izvadi od takt ušte malu se ḱe mu brišam. Pozdrav --MacedonianBoy 15:26, 14 февруари 2008 (UTC)
Добро, ама те молам да го избришиш овој разговор тука, да не ми сметат неколку не-паметни. И ако можиш, сакам да зборувам на емаил со тебе. Поздрав

позз уреди

како е Радиовце? глеам интересна тема си започнал.национални мотоа. Ок. интересно. ако ти треба помош ВИКАЈ поззззззззз --Raso mk 18:52, 15 февруари 2008 (UTC)

сакам да почнам да ја уредувам административната поделба на Аргентина, па сакав да те прашам дали би сакал да ми помогнеш во некои стварчиња. позз  Рашо  (Раз)

17:38 16 феб

ФАЛА уреди

Фала за наградата и пиши

Здраво уреди

Здраво MacedonianBoy - те молам погледај го разговорот кај Raso mk. Поздрав. --FlavrSavr 01:45, 3 февруари 2008 (UTC)

еј, сори уреди

еј сори, само мислев дека е стара верзија па воопшто не проверив историја. како и да е сега пишувам статии за грција па реков ајде ќе ја почнам од почеток (мислејќи дека е стара верзија). ајде ќе ја вратам нема проблем, извини пак.

--Guitardemon666 23:23, 11 март 2008 (UTC)

Ситници уреди

Само за некои ситни работи да ти напоменам:

  • Придавките се пишуваат со мала буква (пр. македонски јазик, а не Македонски јазик).
  • Првиот збор во една статија (односно темата) пишувај ја со задебелени букви (пр. Македонскиот јазик е јужнословенски јазик...).http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8&diff=283641&oldid=279295
  • Кога ги копираш интервики линковите од англиската верзија, не заборавај да додадеш и линк за англиската верзија ([[en:Статијата]]).
  • Конкретно за статиите за јазици, користи ја оваа инфокутија, наместо оваа. Инфокутиите треба да имаат имиња од типот „Шаблон:Инфокутија Тоа-и-тоа“, па ако се двоумиш помеѓу две инфокутии што се за иста работа, одбирај ја таа со правилно име и извести некого дека има две слични.
  • Наместо стариот шаблон {{знамеикона}}, сега ги користиме овие (многу се добри!).
  • сто илјади и двесте“ се пишува 100 200 или 100.200, но 100,200 е 100,2. Патем, 100 200 најубаво би било да го напишеш 100 200 -   e Non-breaking space (празен простор што е третиран како посебен знак). Резултатот од 100 200 е 100 200.

Многу време и мака би заштедил ако внимаваш на овие работи, а навистина не се нешто големо. Ова ти го кажувам со најдобра намера, со единствена цел да ги зголемиме нашите стандарди ;) Фала однапред и поздрав. Ако ти треба нешто, викај :D --Поречанец A? 00:19, 20 март 2008 (UTC)

Aj ok ama brojkite ne gi pi[uvam jas tuku gi kopiram od angliskata a [to se odnesuva do pridavkite znam deka se so mala bikva taman rabota ama se mešam so anglsiki jazik zatoa što toa studiram i mi se meša malu so makedonski. Nema gajle se ḱe bide vo red... pozdrav--MacedonianBoy 14:01, 20 март 2008 (UTC)
Уште еднаш те замолувам да го користиш шаблонот Шаблон:Инфокутија за јазик наместо Шаблон:Инфокутија за јазик. Благодарам однапред. --Поречанец A? 02:18, 23 март 2008 (UTC)
OK ḱe go koristam toj pozdrav--MacedonianBoy 09:33, 23 март 2008 (UTC)

банстерче уреди

{{{1}}}
За методичност во работата Доделил
Raso mk

корисничка страна уреди

Нешто почнав да ти правам, но те молам не ги уредувај, затоа што не се готови и не сакам да испаднат компликации. позз  Рашо  (Раз) 14:05, 23 март 2008 (UTC)

Еј фала многу, барем некој се сети да ми прати после толку статии за Филипините. позз и ке си ја чувам --Raso mk 22:13, 24 март 2008 (UTC)


Бугарски владетели уреди

Дали си видел што напиша администраоторот? [1] Вид во разговорот дали нема извори. Администраторот дозволи оваа промена, ако сакаш нешто да дискутирааш пишо во разговорот кон статиjата. --Мизиец 12:58, 17 април 2008 (UTC)

Дечко, дали си го видел описот на адмистарторот по промената: "Отстранета заштита на "Бугарски владетели": има доволно факти наведено од Stanprog и треба да се направат соодветни измени"? Читаш ли добро или да ти го преведувам на англиски? --Мизиец 14:07, 17 април 2008 (UTC)
Не ми кажувај ти мене кој јазик го разбирам или не твојот Македонски е катастрофа не мојот (а за твојот англиски незнам и не ме интересира ). Можам професор да ти бидам за двата јазици (тоа ми е прфоесионална определба). Не читај меѓу редови или пак читај со внимание ако не разбираш македонски. Причините се твои намирисани со БГ пропаганда и не ми кажувај ти кој смее да придонесува на таа страна а кој не. Страната е на Википедија и е од сите а не само твоја па само ти да пишуваш, ок? --MacedonianBoy 15:29, 17 април 2008 (UTC)
Jас не кажувам дека не мораш да пишуваш (вопреки дека ти не пишуваш, а само бришеш), туку дека спорот се води од неколку месеци и веке го има резултатот. Сум дал околу 40 независни извора, а за твоjата теориjа нема ни еден независен извор. Брест е администратор и дозволи да остане теориjата коjа е општориета од мегународната исторска мисал. Ако ова е пропаганда, значи Oxford, Cambridge, Yale, Stanford, Belgrad, Moscow и многу други шират БГ пропаганда, исто така и византиските автори од ова време. Види годините на излегуване на книгите и ке разбереш дека ова теориjа не е од денес. --Мизиец 15:48, 17 април 2008 (UTC)
Всушност (вопреки ха ха ха) пишуам за страни што ги нема на Википедија што всушност е побитно одколку да ширам пропаганда.--MacedonianBoy 22:25, 17 април 2008 (UTC)

Бугарска пропаганда или македонска слабост уреди

MacedonianBoy, овде ти пишувам бидејќи вчера по иницијатива на INkubusse за кој се “каревме“ на статијата Македонско девојче, се договоривме да не се одалечуваме од темата за разговор. Што се однесува до блгарите, тоа веке неколку пати сум доаѓал до конфликт со администраторите, тие се оние кои треба да превземат нешто, бидејќи ние можеме само да дискутираме ништо друго... Користењето на туѓ јазик на македонската википедија најмногу ми пречи...--Астрион 18:21, 18 април 2008 (UTC)

И јас сум за тоа. Оној со 4 во името само бугарски зборува па тешко е за разбирање. На брест сум му пишал еднаш за Ли4ката да го блокира или барем да го предупреди затоа што само проблеми прави ама залудно. По нерви ми иде кога зборуват на бугарски затоа што се регистрирале на македонска Википедија па барем да почитуваат туѓи култури и нации. И имаш право можеме само да си зборуваме залудно. Поздрав --MacedonianBoy 18:25, 18 април 2008 (UTC)
Белки некој ќе не прочите:))) Ајде поздрав--Астрион 18:30, 18 април 2008 (UTC)
Да се надеваме, поздрав--MacedonianBoy 18:31, 18 април 2008 (UTC)

Молам, не бришете факти из животот на Мисирков! 88.203.200.74 10:52, 29 април 2008 (UTC)

Ако ги напишеш на чист стандарден македонски јазик и ако ги подржиш со извори, тогаш не би требало да се бришат.--MacedonianBoy 11:52, 29 април 2008 (UTC)
Абе дечки, јас неколку пати сум го покренувал прашањето за јазикот (не тоа од пред Втората светска војна, туку на македонската Википедија :D). Бугарите ова го разбираат како српски шовинизам и всушност навистина мислат дека ние си зборуваме исто како нив и дека не ни пречи. Мислат дека се правиме наудрени само за да ги нервираме или нешто слично. Ама нешто мора да се преземе, ова на ништо не личи, како да немаме Википедија на нашиот мајчин јазик. Јас ги поддржувам и се обидувам да ги промовирам сите вредности на Википедија, ама тоа не значи да правам напори за да прочитам една порака на страница за разговор. Мислам дека треба да се повикаме на пресветата англиска Википедија - еднаш и ми се заканија затоа што си зборевме македонски со еден корисник. Замислете ние да им зборуваме на македонски на англиската Википедија! Тоа што Бугарите не го признаваат нашиот јазик воопшто не треба да нѐ интересира. Не се работи тука за политика! Се надевам дека ќе го решиме проблемов набрзо.
P.S. Тиверополник, реков дека се препукувате (јас одамна се откажав од тоа, нема никаква полза), а всушност така и беше. Само прочитајте да видите, смешно изгледа, „вие ова, вие она - вие родоотстъпници, србокомунисти; вие Татари, фалсификатори“, нема поента. Не знам зошто го кажа тоа, како јас да сум на „нивна“ страна :( --Поречанец A? 12:19, 29 април 2008 (UTC)
MacedonianBoy го има направено тоа. Зборуваше Македонски со Бугар на англиската википедија; не разбрал :D! За тука, јас мислам треба да си правеме шаблонче - "Не говори на блгарски, молимте...." и потоа да ги блокираме. Балканец Да? 14:15, 29 април 2008 (UTC)
Imaš pravo. Taka treba. Pozdrav--MacedonianBoy 14:24, 29 април 2008 (UTC)

Македонски писма уреди

Хммм... Сакаш сите три слики да бидат во секцијата „Старомакедонска азбука“? Или веќе си го направил тоа што си го сакал? Ако сакаш хоризонталната слика да биде лево, а двете вертикални десно, тогаш внеси го следново:

{| align="right"
| [[СЛИКА1|мини|лево|100п|Дрн дрн1]][[СЛИКА2|мини|десно|100п|Дрн дрн2]]
|}

Само не сум сигурен што точно сакаш. --Поречанец A? 01:55, 15 мај 2008 (UTC)

Мислам дека веќе се е во ред. Ако ми затреба помош мислам дека ќе можам да сметам на тебе, поздрав--MacedonianBoy 11:51, 15 мај 2008 (UTC)


блокирања уреди

денес плодно со блокирањата :) многу им се работи денес на вандалите

гитардемон 18:31, 17 мај 2008 (UTC)

Еми само тоа пазам, безвезе пишување по цел ден. Тешка работа се луѓево, немаат осет ич. Поздрав --MacedonianBoy 18:32, 17 мај 2008 (UTC)

ќе ја отклучам сега, ама ќе ја менуват статијата па ќе треба да ги блокираме и после ќе испадни ги мразиме пошто се бугари... ама ќе ја отклучам ајде

гитардемон 18:39, 17 мај 2008 (UTC)

Википедија:ВикиПроект Јазик уреди

Еве, види го овој шаблон, служи за ориентација (навигационен е): Шаблон:ВПЈАЗИК навигација. Средив сѐ основно што има за средување, види ги сите врски од шаблонот. На главната страница ги ставив главните секции, ама не ги пополнив; тоа ви го оставам на вас, а јас ќе пратам од време на време, па ќе расчистувам ако има нешто :) Мислам дека не би требало да постојат повеќе секции од прв тип (==Вакви==) (покрај Ресурси и Изложба, кои и не се задолжителни), а ако мислите дека треба, прво да разговараме за тоа. Поздрав и нека оди со среќа проектов. --iNkubusse A? 00:44, 19 мај 2008 (UTC)

Хмм, види вака... Изгледот е многу добар, т.е. убав и среден, ама едно ме мачи. Бојата на позадината маалку пречи, односно тоа што нема толку голем контраст позадина:текст, како кога е бело:црно, ама веројатно е до мене, бидејќи мониторот ми е маалку зезнат, па изгледа ја прикажува потемна од што е. Инаку, ВикиПроектите на англиската никогаш не ги прават така; ги прават најобично, страница како страница, ама мислам дека нема врска, не мора баш сѐ да ни биде како на нив :) Односно, накратко, убаво е средено и веројатно дава подобра навигација, само можеш да се обидеш и со посветла боја (ако и на тебе ти личи темна; ако не, до мене е). Поздрав. --iNkubusse A? 17:46, 19 мај 2008 (UTC)
Да, во право си, англискиот проект Languages воопшто не изгледа добро (мислам на главната страница). Не можам јас да одлучам дали да го ставиш или не, јас ти дадов мислење, а тоа е дека ми се допаѓа и не би ми пречело така. За другите, не сум сигурен... Прашај го Рашо :) --iNkubusse A? 19:27, 19 мај 2008 (UTC)

Мене лично многу ми се допаѓа. Супер е. Па за понатака ќе го средиме ако е потребно. Нека е со среќа проектот. --Raso mk 20:30, 19 мај 2008 (UTC)

Проектот погледнав дека е направен, но прашањето ми беше дали има некоја организација за тоа кој за што ќе пишува или како ќе пишува, потоа за статиите дали би м ожеле да се никулци или не и.т.н,--Астрион 22:05, 20 мај 2008 (UTC)

Одговор уреди

Може да биде секој член, не мора да биде администратор. Координаторот нема посебни привилегии и авторитет над другите членови, туку само координира. Координатори обично има само на поголеми проекти (мислам на огромни проекти) и тоа одзема многу време и бара многу труд, ама мислам дека моментално кај нас за ниеден проект не се потребни координатори. Токму затоа не создадов таква страница ни за ВП:ФИЛМ, ни за ВП:ЈАЗИК. Има само врска од навигационите кутии, ама ја оставив само за во иднина, ако станат проектите многу сериозни. За примери, можеш да видиш овде и овде (колку се огромни проектите). Поздрав. --iNkubusse A? 17:37, 21 мај 2008 (UTC)

Во ред е, нема проблем ;). Само да те прашам и да ти кажам нешто друго. Обично, кога пишувам на туѓа корисничка страница, таму очекувам одговор и таму враќам на одговорот; кога некој ми пишува на мојата, исто така, кај мене одговарам и кај мене чекам одговор. Сепак, како што имам наведено, ако некому повеќе му одговара да одговорам на друго место, слободно нека каже, па затоа, еве сега те прашувам, како повеќе ти одговара: дали да ти одговарам кај мене или да одговарам кај тебе, па ти кај мене итн? --iNkubusse A? 17:49, 21 мај 2008 (UTC)
Чекај сега, не те разбрав баш. :) Ај кажи ми јасно, дали да ти одговарам кај мене или кај тебе? Фала многу, и на тебе сѐ најубаво! :D --iNkubusse A? 18:38, 21 мај 2008 (UTC)

Граматика на македонскиот јазик уреди

Не :) Општи конвенции на Википедија. --iNkubusse A? 21:49, 21 мај 2008 (UTC)

Да те потсетам, си поставил прашање на Разговор:Ленка (поема), па ти одговорив. --iNkubusse A? 20:45, 22 мај 2008 (UTC)

Англиски јазик уреди

Тој е Корисник:StanProg, и е бугарин а очигледно не разбира македонски (туку си мисли дека е бугарски), а пошто како што се гледа од моите кориснички кутии јас не разбирам бугарски (BG-0), морам да му се обраќам на англиски како јазик за сите оние кои не разбираат македонски. Секако можам и на германски и грчки во случај ако не разбира англиски. Не сум запознат со гласањето за правилото, можиш да ме насочиш до страницата?

-- гитардемон 19:32, 23 мај 2008 (UTC)

Јазици уреди

MacedonianBoy, еве се случува тоа што те прашав а ти не ми одговори! И двајцата пишуваме едни исти статии (за јазиците). Сега кога привршував некои од нив видов дека тие се веќе постоечки.--Астрион 08:46, 24 мај 2008 (UTC)

Бидејќи можам да одбирам:) започнувам како прво со келтските јазици, па кога ќе ги завршам пак ќе се чуеме. Пријатна работа--Астрион 09:03, 24 мај 2008 (UTC)

MacedonianBoy, малку не ми оди англискиот па затоа барам “превод“ на Noric language, Galatian language, Celtiberian language, Goidelic languages, Brythonic languages, и нивна класификација. --Астрион 20:12, 25 мај 2008 (UTC)

Напишав по нешто за сите келтски јазици (повеќе никулци). Сега каде да продолжам. --Астрион 15:25, 26 мај 2008 (UTC)

Семејствобоја уреди

Извини што не ти одговорив порано, не бев тука. Гледам сега сите имаат зелена боја, па претпоставувам дека си го пронашол проблемот самиот. Не си го пополнил параметрот семејствобоја со Indo-European, ама гледам си го поправил тоа на сите статии. Само, на Галски јазик кај параметрот создавач стои 6 век. Создавач се користи само за вештачки јазици, а за вештачките јазици инфокутијата се бои црно; во овој случај, создавач треба да биде празно, многу јасно :) --iNkubusse A? 23:35, 25 мај 2008 (UTC)

Па токму тоа се обидував да ти кажам. Без разлика дали се изумрени или не, ако во семејствобоја стои Indo-European -> си седат во зелено. Значи, бојата нема врска со тоа дали се изумрени; само пиши семејствобоја = Indo-European и ќе си биде зелена кутијата. А и за црното ти кажав: инфокутијата е црна за вештачки јазици. Во Галски јазик си напишал создавач= [[6 век]]; тоа го прави јазикот вештачки (бидејќи само вештачките имаат создавач), па затоа е во црна боја кутијата. Еве сега ќе го избришам тоа и ќе се смени во зелена. --iNkubusse A? 12:30, 26 мај 2008 (UTC)

За јазиците уреди

Гледам си играш само со преместувањата. Му пишав на Тиверополник и те молам таму дискутирај пред да направиш поголеми измени. поздрав--Raso mk 20:33, 27 мај 2008 (UTC)

Те молам немој да ставаш грешни ознаки за слики, особено ознаки за јавен домен на слики што се заштитени. {{Јд-корисник}} на слика:Navajolang-readingAdahooniligii.jpg е неприфатливо (и смешно до некаде). Подобро означи ја како {{незнам}}; уште подобро, извести ме ако не можеш да се снајдеш; и најдобро, едноставно означи ја како што е означена на англиската Википедија (бидејќи од таму ти е). Можно е да имаш проблем со наоѓање на соодветниот шаблон на нашата Википедија (и покрај Википедија:Лиценци за слики), но во тој случај, задолжително извести ме, па ќе средиме. ;) Поздрав. --iNkubusse A? 22:39, 28 мај 2008 (UTC)

Стварно не знам зошто непријателски тон... Немаше никаква паника, само ти кажувам за да знаеш (зашто на нас ни се закануваат од Викимедија), и ти нудам помош. Стварно не разбирам со што те натерав да бидеш напријателски настроен кон мене. Ако сум ти згрешил нешто, ти се извинувам. --iNkubusse A? 11:37, 29 мај 2008 (UTC)
Аах, ок тогаш, сега ми олесна, мислев дека сум те налутил нешто. Ајде тогаш поздрав и викај ако ти треба нешто! --iNkubusse A? 13:57, 29 мај 2008 (UTC)

Семитски јазици уреди

Здраво MacedonianBoy, ти пишувам да знаеш дека ќе започнам да пишувам за семитските јазици. Позз--Астрион 14:09, 29 мај 2008 (UTC)

Индијанска награда уреди

Една индијанска пердувеста капа како награда за придонесите за индијанскиот народ вооптшо. Продолжи. Р.Ѕ. Има илјадници индијански племиња. Направи ги сите :-) --Raso mk 18:51, 30 мај 2008 (UTC)
Фала, фала. Поздрав --MacedonianBoy 18:50, 30 мај 2008 (UTC)

Еј, само да ти кажам една „финта“, што самиот ја сфатив пред недела дена, за {{Јд-корисник}}. Ако сакаш да пишеш корисник од англиската или некој друг проект, пиши го кодот на јазикот како втор аргумент, односно {{Јд-корисник|АНГЛИСКИКОРИСНИК|en}}. Пример, како ова. Патем, ти одговорив кај мене за тоа (обично одговарам кај мене, ако кај мене ме прашале; ако сакаш поинаку, нема проблем, само кажи ми за да знам). --iNkubusse A? 11:32, 31 мај 2008 (UTC)

Никулец уреди

MacedonianBoy, дали за семитските јазици да го користам истата слика за никулец како кај индо-европските јазици--Астрион 16:40, 31 мај 2008 (UTC)

Овој никулец веќе постоеше ...

Дали да ги променам во семитски или да остане истиот--Астрион 11:49, 1 јуни 2008 (UTC)

Ќе ги менуваш или јас да ги заменам??? --Астрион 13:41, 1 јуни 2008 (UTC)

бугарски и бугарски уреди

Кое е различното помегу овие два jазика? Во англискиот се Bulgar и Bulgarian, во бугарскиот Прабугарски и Бугарски, нели статиjата на древниот бугарски е „Прабугарски јазик“, зашто и двата са нарекувани бугарски? Jас како jа читам статиjта требе да гледам хиперврската за да разбера за коj jaзик се сборува. --Стан 15:51, 7 јуни 2008 (UTC)

Старобугарски и бугарски е слично. Бугарскиот потекнува од старобугарскиот а назив како прабугарски не е типичен за македонски јазик. Може да се пренасочи статијата од прабугарски во старобугарски и тогаш ќе ни биде јасно за какви јазици станува збор. Нема врска дали е напишан како бугарски или прабугарски, еден корен на јазикот е. --MacedonianBoy 15:56, 7 јуни 2008 (UTC)
Старобугарскиот нема ништо општо со Прабугарскиот. Старобугарскиот е словенски jазик. Бугарскиот е словенски jазик. Прабугарскиот не е словенски jазик. --Стан 15:58, 7 јуни 2008 (UTC)
За да бидам поточен:
  1. Прабугарски [2]
  2. Старобугарски [3]
  3. Бугарски [4]

--Стан 16:01, 7 јуни 2008 (UTC)

Сите знаеме од каде потекнуваат бугарите за тоа не дискутирам. Но сакам да те прашам нешто друго во врска со статијата на т.н. прабугарски јазик. Дали е нормално да стои таму теза дека прабугарскиот наводно бил турцизиран а всушност бил ирански јазик? Тоа мене не ми држи никаква логика а впрочем тоа е теза саму во Бугарија. Нели би било подобро да се напише дека прабугарскиот бил словенизиран, со рилскиот конгрес и слични историски факти? Така има повеќе смисла статијата. Кажи твое мислење. --MacedonianBoy 16:02, 7 јуни 2008 (UTC)

Инаку позната ми е тезата што ти ја кажуваш. Таа само на англиската и бугарската Википедија држи никаде на друго место, демек старословенскиот е бугарски јазик. Чисти глупости.

За Прабугарскиот jазик има две теории. Старата вели дека е туркски, поновата, коjа става все попопуларна вели дека е со ирански произход, но основната теза во моментот е дека е туркски jазик. Прабугарскиот jазик не бил словенизиран, туку заменет со словенскиот како официjален за државата. Словодредот е друг на прабугарскиот, граматичките правила и таку натаму. Доказ дека прабугарскиот не е словенизиран е дека нема никакви текстови кои се хибрид помегу овие jазици. Словенизирането на jазик е долог процес, доколку овде станува збор за заменуване на еден jазик со друг како официjален за државата (заедно со сменуване на религиjата от словенски и прабугарски паганизам до христиjанство). Старословенскиот е нарекуван Старобугарски, Старомакедонски, Староруски и т.н. --Стан 16:17, 7 јуни 2008 (UTC)

"Интервјуто со Минтимер Шаимиев" не е во помошт на дискусиjата за "бугарски" или "прабугарски" jазик во шаблонот. Ова е само едно изречение, а после има "оригинални изследуваниjа", во кои што има премногу фактически грешки. Но да не навлегуваме во полемики. Ставот ми е дека прабугарскиот нема ништо општо со бугарскиот и ова требе да е jасно во шаблонот, инаку пишува че бугарскот jазик e мртв jазик, а jас го зборувам и уште околу 10 милиони бугари :) --Стан 16:29, 7 јуни 2008 (UTC)

Мое мислење е дека треба да се направи појаснување на јазикот, т.е. бугарскиот е бугарски (кој не е словенски), а словенскиот бугарски би бил Славобугарски. Сите знаеме дека поимот бугарски асоцира на нешто отаде волга и татарстан. А со поимот славобугарски ќе се дојде до знаење дека тоа е јазикот кој го зборуваат денешните словенски бугари.--Raso mk 17:02, 7 јуни 2008 (UTC)
Točno. I jas celo vreme celam na toa ama nema koj da me slušne. Takva klasifikacija ḱe pojasni se. Pozdrav --MacedonianBoy 17:08, 7 јуни 2008 (UTC)
А да го пишуваме македонскиот Славомакедонски, затоа зашто македонскиот се асоцира со Македон, а овоj на Александар Велики - македонски? --Стан 19:23, 7 јуни 2008 (UTC)

>Е тука грешка си. Јас ги подржувам професорите Аристотел Тентов и Томе Бошески и мислам дека денешниот македонски е потомок на старомакедонскиот јазик.Инаку македонскиот се дели вака:

  • Сатромакедонски јазик- јазикот на нашиот Александар Македонски
  • Средновековен македонски јазик- од 7 век па се до 19 век
  • Македонски јазик- до денес поздрав --MacedonianBoy 19:26, 7 јуни 2008 (UTC)
Добро, обаче дискусиjата е за прабугарски и бугарски. Моето мислене е дека тие се два различни jазика и бугарскиот jазик не е мртв jазик како што пишува во Шаблонот :) --Стан 19:28, 7 јуни 2008 (UTC)
Толку ти прае проблем тоа? Ќе го викаме Болгарски како што е на хрватски јазик --MacedonianBoy 19:29, 7 јуни 2008 (UTC)
Па некој и го пишува така, нели? Впрочем ај оди си на твојата википедија и среди ја статијата за македонски јазик и македонци. Па тогаш ќе зборуваме на исто ниво. А тоа што те асоцира на Македон и така треба, зошто асоцијата е потполно праведна.--Raso mk 19:32, 7 јуни 2008 (UTC)
Види, ако бев пишувал македонскиот jазик за мртв jазик, ке да бидев баниран вовеки. А сега видувам, дека бугарскиот jазик бил мртв ?!? :) и мислам дека е редно ова да се исправи. Како ке реагираш ако ти кажувам дека си мртв и ти jавно си жив и здав? :) Ве молам да се сообразувате со термините кои што се наjполуларни - прабугарски и бугарски jазик. А на бугараската википедиjа не пишува дека македонскиот jазик е мтрв. --Стан 19:34, 7 јуни 2008 (UTC)
Ех, Станко, Станко. На бг вики пишува и полошо, а тоа е дека македонскиот јазик не постои. Затоа те молам не се трескај вопреки--Raso mk 19:38, 7 јуни 2008 (UTC)
Те разбирам до некаде, ама не ми кажа твое мислење за да се вика статијата Болгарски јазик како што е на сите словенски јазици (освен твојот). --MacedonianBoy 19:36, 7 јуни 2008 (UTC)

Еј Никола сакам да направам портал за индијанците, па ако можеш да ми помогнеш. Подобро да се занимавам со индијанци, отколку со та..ри. Позз--Raso mk 21:34, 7 јуни 2008 (UTC)

Добро утро! Јас ти пишав пред некој ден за истото и ти се сложи па редно е да почнеме да го праеме. Почни на твој песок и јас ќе уредувам на твој песок. Да ти кажам да не се чудиш шо ќе ти се мешам у песок твој. Поздрав--MacedonianBoy 21:44, 7 јуни 2008 (UTC)
Знаеш што. Бидејќи автоматски го чита мојот песок, подобро почни директно да праеш на порталот.--Raso mk 21:49, 7 јуни 2008 (UTC)
ок, нема проблем!--MacedonianBoy 21:50, 7 јуни 2008 (UTC)

Прашање уреди

На бугарски се вика основно (и разговороно) "бира". Инаку некаде го пишуват и "пиво", но многу редко. Затоа во бугарската википедиjа, статиjата "Пиво" пренасочува кон "Бира". Заводот за "бира" се вика "Пивоварна", а "бира"-та бива "Светло пиво", "Тъмно пиво" и т.н..--Стан 17:13, 10 јуни 2008 (UTC)

Здраво уреди

Јас сум професор по италијански јазик и можам да ви помогнам пред се во преведување на италијанските текстови но и во оние од областа на лингвистиката. Сеуште го проучувам принципот на работа на Википедија но се надевам дека за брзо време ќе ги совладам основните елементи.

Αύγουστος уреди

Му пишав да не ти праќа пораки, но те молам и ти да не му одговараш. Остави го нека вандализира, ќе ја блокирам секоја негова IP адреса (ако ти пишува), тоа не е проблем. --iNkubusse A? 16:17, 11 јуни 2008 (UTC)

Види, проблемот е што не се Грци, туку Грк. Има динамична IP адреса и му се менува на неколку саати. Јас веќе го блокирав, но треба да ја блокирам секоја нова адреса, а за да ја блокирам прво треба да направи некое уредување. Инаку, нормално дека не се дозволува тоа што го прави. Тоа е чист вандализам. --iNkubusse A? 18:19, 13 јуни 2008 (UTC)
Го делам твоето мислење. :) Но не можам да знам кога точно ќе се појави тој и од која адреса. Ако пак се појави, само пиши ми една едноставна порака со неговата IP адреса (и линк [[Special:Contributions/АДРЕСАТА]]) и ќе реагирам, ако сум тука. Инаку, работата со IP адресите е многу посложена од што мислиш. Накратко, динамичните IP адреси кружат околу огромен број на корисници. Денес, токму тој ја има таа адреса, но утре, тој ќе добие нова, а сегашната негова ќе премине на друг. Ако ја блокирам на подолго време оваа, тогаш корисникот што ќе сака да уредува утре ќе биде блокиран, не по негова вина. Тоа е тоа. --iNkubusse A? 18:25, 13 јуни 2008 (UTC)

Транскрипција на кинескиот јазик уреди

Изработив сеопфатна статија за транскрипција на кинескиот јазик во македонски. Базирана е на српскиот систем изработен пред некоја година на Филолошкиот факултет во Белград, но со некои неопходни македонски прилагодувања. Тој систем на транскцрипција се користи и кај нас, како што може да се види од транскрибнирањето на кинеските имиња низ изминатите декади. Патем, латиничните букви на пин-јинот се прилично различни од нивното читање - на пр. zh=ч и тн. Тоа е затоа што него го правеле кинези. Вејд-Џајлс од друга страна е правен од англичани, па затоа е многу поблизок до употребата на латиничниоте букви во европските јазици. Македонската транскрипција ги употребува и двата, како што може да се види од статијата. Поздрав и се надевам дека овој водич ќе ви послужи и вам, колку што ми служи и на мене. --Б. Јанкулоскиразговор 23:08, 11 јуни 2008 (UTC)

НОВИ ПОРТАЛ уреди

Нови портал о Битољу...

Старомакедонска азбука уреди

Слободно дополнувај сѐ што имаш и што сметаш дека е релевантно и енциклопедиски. Јас првично ја направив статијата чисто колку да инспирирам понатамошен нејзин развој, но долго време гледам дека хибернираше. Можеш слободно од корен да ја промениш ако сакаш. Поздрав--Б. Јанкулоскиразговор 09:28, 29 јуни 2008 (UTC)

Блок уреди

Не гледам што е толку разочарувачки. Во споредба со многу други бугарски вандализми (пример: [5], овој е благ (колку што јас разбирам, само наведување на бугарски извори) и морам да го опоменам да не става такви извори пак пред да го блокирам. Доколку сметаш дека не сум ја разбрал работа наполно, токаш образложи ми, и ќе преземам соодветни мерки. --Б. Јанкулоскиразговор 21:51, 29 јуни 2008 (UTC)

Прабугари и Бугари уреди

Hmm, I noticed your edits on the Балкарци article, but you must have got something wrong. How could they be descendants of Bulgarians when Bulgarians have never lived there? Only Bulgars (прабугарите) have lived on that territory. So Balkars could be their descendants as are Bulgarians, but certainly not descendants of Bulgarians. Or in other words - they might have some sort of a relation with Bulgarians (like mutual roots or something like that), but certainly cannot be there descendants. --Laveol 17:36, 2 јули 2008 (UTC)

As I imagine you have translated it from en.wiki, although it has a fact tag there, here is what it says: "There is also an opinion that the Balkars are remnants of a branch of the Bulgar tribe that moved into the Caucasus after the westward movement of the Hunnish wave at the beginning of the 4th century AD". If you click on the link Bulgars you'll see that Bulgarians and Bulgars are not the same thing. It's rather racist to say such a thing. I tried to explain you that Bulgars have arrived on the Balkans in the 7th century and mixed with the local population, thus giving birth (metaphorically speaking) to new people - Bulgarians. Bulgarians, themselves, have nevrer lived in the territory of present-day Kabardino-Balkaria so they cannot possibly be their ancestors. I can give you a ref for the other claim though - that they were descendants of Bulgars (or Prabugari) cause there was a whole movie about them on BTV and they spoke to a professor from the local university. --Laveol 19:56, 2 јули 2008 (UTC)
Do you mind if we transfer the discussion here? If you haven't translated it where did you get the idea from? --Laveol 20:56, 2 јули 2008 (UTC)
Друже, а да си прочиташ малку Britannica, a? --Raso mk 21:03, 2 јули 2008 (UTC)
Wise as always. Nope, it does not even say anything about the possible Bulgar connection. It would be really funny if it had something of the sort: "Balkars are descendants of Bulgarians"? What a pitty it's an encyclopedia. --Laveol 21:30, 2 јули 2008 (UTC)
А смешно ти е а? А дали си видел колку е смешно тоа што го пишува на бугарската википедија за Македонците? Ако сме ние бугари, тогаш вие сте монголо-татари.. И немој после да бегаш. Чекам одговор. Чекам да ми кажеш што пишува на бугарската вики. позз --Raso mk 22:00, 2 јули 2008 (UTC) Р.Ѕ. На Britannica навистина така пишува. Читав
So why did MacedonianBoy turn it back then? Britannica is clear on that issue, too. Bulgars were of probable Turkic origin. They came to the Balkans, mixed up with the Slav population and we get Bulgarians. Tatars are an urelated Turkic paople (they don't have anything to do with Slavs) - they might be (according to one Tatar historian) descendants of Volzhska Bulgars. So you're a racist thanks a lot. I'm not telling you you're Bulgarian or gypsie or whatever, but you choose to call me something that you've been told to call people so that they find it offensive. Thanks a lot. You claim to be a scientist, why do you turn your back to science then?
And seriously - the whole issue is dumb. I've been trying to explain you the whole day that Balkars can't be descendants of Bulgarians. Bulgarians have never been to the region where Balkars live - how could the latter stem from them? But have it as you want then - nonscientific, racist views. But don't come and call as fascists or nazis or whatever you call us. --Laveol 00:32, 3 јули 2008 (UTC)

За сликите кои ги подигнуваш уреди

За овие слики кои сега ги користиш за старомакедонската азбука, подобро стави им лиценца дека ти си ги направил, отколку промотивна фотографија, оти така ќе треба да се бара извор, та објаснување за праведна употреба и триста малтретирања. Бидејќи станува збор за симболи, а не за фотографии, шибни им опис дека се твое дело, кој ќе ти оспори дека си ги создал ти користејќи Inkscape, Paint, Photoshop итн, бидејќи вака евентуално ќе мора да се бришат оти се без извор и праведна употреба, а и не се комерцијален продукт. Ајде, поздрав, --Brainmachinewtf? 11:39, 3 јули 2008 (UTC)

Еве го кодот, само копипасте во Опис кога подигнуваш :
{{Information
|Опис=Старомакедонски букви дрн дрн дрн од тој и тој век
|Извор=Сопствено дело од создавачот
|Автор=[[User:MacedonianBoy|MacedonianBoy]]
|Датум=03.07.2008
|Дозвола={{ГЛСД-корисник}}{{Cc-by-sa-2.5}}<br><small>Забелешка:Изберете лиценца по своја желба</small>
}}
Само менувај го описот за различните слики (оној опис во шаблонот). --Brainmachinewtf? 12:05, 3 јули 2008 (UTC)

Вандализам на Пиринска Македонија уреди

По правило не доделувам блокови без да опоменам барем еднаш. Таков е и овој случај, каде конструктивно му напишав на корисникот што направил, што требал да направи, и што ќе следува доколку не се води според основниот бон-тон на ециклопедијава. Ако тоа уште еднаш го прекрши, му давам подолг блок. Еве, можеш да погледаш што му напишав тука. Поздрав и благодарам за загриженоста на теми од клучно значење за Македонија. --Б. Јанкулоскиразговор 23:05, 7 јули 2008 (UTC)

Важно уреди

Te повикувам на прочиташ една дискусија, се надевам дека ќе се вклучиш. Дискусијата е овде. Поздрав, Brainmachinewtf? 11:35, 10 јули 2008 (UTC)

Благодарам за наградата но зошто ми ја даде??? уреди

Заради мојата порака оставена кај Брест ако си ја прочитал и си ми дал награда стварно не е ферски не барав награда.................................................. но сепак фала. Те молам само кажи ми зошто ми оди да се убијам што му го пишав тоа на брест. Позз --Макс(разговор) 17:53, 13 јули 2008 (UTC).

Не, статиите што си ги направил се Cool, затоа. Не бери гајле терај и понатака со исто темпо. Поздрав!--MacedonianBoy 17:55, 13 јули 2008 (UTC)
Фала фала фала многу фала уште еднаш. Позз и фала уштеднаш фала фала фала фала фала. Фала богу некој примети фала фала!!!
Ništo, poveli i drug pat! :) --MacedonianBoy 19:40, 13 јули 2008 (UTC)

Translation request уреди

The translation request
Hi! Could I ask you to translate the article which you can find below into Macedonian? Please help me to show our language to the world – the article is quite short and has been selected from English and Silesian article and shortened as possible to contain only the basic informations. If you would finish, please, make me know on my Silesian or Polish discussion. Thanks in advance.
PS. If you want me to translate any article into Polish or Silesian, contact me without hesistation.
So, here’s the text to translation:

The Silesian language (Silesian: ślůnsko godka, ślůnski, sometimes also pů našymu) is a language spoken by people in the Upper Silesia region in Poland, but also in Czech Republic and Germany. In 2002 about 56 000 declared Silesian as their native language, but the number of speakers is estimated on 1 250 000.

Silesian is closely related to Polish language, that’s why it is considered as a dialect of Polish by some linguistics.

Alphabet уреди

There’s not one Silesian alphabet. The Silesian speakers are used to write their language with the Polish characters. In 2006 was invented the new Silesian alphabet, based on all of the Silesian scripts (there’s 10 of them). It is widely used on the Internet, as well as in the Silesian Wikipedia.

Aa Bb Cc Ćć Čč Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Ńń Oo Pp Rr Řř Ss Śś Šš Tt Uu Ůů Ww Yy Zz Źź Žž

And some digraphs: Ch Dz Dź Dž.

External links уреди

Thank you once again, Timpul 09:58, 16 јули 2008 (UTC)

Thanks a lot! Do you want me to translate anything? Best regards and greetings from Poland! Timpul 10:32, 16 јули 2008 (UTC)

Hey, the Macedonia translation will be available soon ;) Here's the translation of the text on your userpage into Silesian:

Witejće! Mjanuja śe MacedonianBoy a ježech užytkowńikym s macedůńskij Wikipedyje. Najlepše winšowańy uode mńy a uod Macedůńje!

Timpul 10:57, 16 јули 2008 (UTC)


nacionalists уреди

  • Konecne Yunanistan namesto Grikja! this you wrote in discusion about Greece. You are nationalists pigs!! I understand all your barbarian language you bastards!!! ALL ARE RACIST BULGARIANS!!! --Αύγουστος 18:41, 16 јули 2008 (UTC)

p.s. A kedy bude konecne VARDARSKA namesto Makedonia? --Αύγουστος 18:44, 16 јули 2008 (UTC)

бла бла бла бла бла.......................бла --MacedonianBoy 18:45, 16 јули 2008 (UTC)

Шаблонот добредојде2 уреди

Еј, кога го користиш {{Добредојде2}}, само внеси го овој код: {{subst:Добредојде2|MacedonianBoy}}. Вака автоматски ќе ти се внесе и потписот и линк до твојата страница за разговор, а плус и ќе се супституира содржината на шаблонот. За корисничките страници на новите корисници внеси {{subst:Новкорисник2}}. Впрочем, сите овие шаблони треба да се субституираат (subst:). Разгледај ги уште и {{Регистрирајсе}} и {{Добредојде-анон-вандал}}. Поздрав, Brainmachinewtf? 21:51, 16 јули 2008 (UTC)

За Разговор:Грција уреди

Еј, не си го троши времето со Гркот, оти бааги се вжешти, а ќе летаат банови. За да не те блокираат, седи си мирен подобро, нели гледаш дека се инаети, нема што да им објаснуваш. Да сум админ сега би му удрил блок на него заради навредата, а ќе го известам Брест. Со Рашо многу се нервирате, ете и со Laveol. Не се расправајте, за џабе се трошите. Вака на англиската на пример, не би можеле да победите. Таму бараат смиреност и интелигенција, да им покажуваш со факти и да покажуваш апсолутна самоконтрола, сето тоа пакувано со убав тон на неутралност. Не се расправајте, остави ги, ова е мој пријателски совет. Оваа битка ќе ја добиеме на друг начин. --Brainmachinewtf? 23:35, 16 јули 2008 (UTC)

  • Ja rozumiem dobre co vy rozpravate!
Браво за тебе--Raso mk 22:19, 18 јули 2008 (UTC)

Слика-инфо уреди

Еј, еве ме мене, се вратив, па пак да си почнам со јадење трици :) (тоа ми е работа, што да правам). Неколку корисни работи за сликиве, конкретно по повод Слика:MongolianScripts.JPG:

  • Ако префрлаш слики што си ги нашол на англиската (внимавај, само слики чиј автор е некој корисник на ен.вики!), во Извор ставај и линк до оригиналната слика на англиската Википедија.
  • Во Автор, пред User:ИМЕ ставај :en:, пример [[:en:User:Gantuya eng]], бидејќи корисникот најверојатно нема сметка на македонската Википедија (барем не со истото име).
  • Секогаш наведувај ја лиценцата што е наведена на оригиналната страница на ен.вики. Во случајов, на en:Image:MongolianScripts.JPG стои дека корисникот ја предава во јавен домен. Тогаш ти треба кај нас да ставиш {{јд-корисник|ИМЕНАКОРИСНИКОТ|en}}. Последното en мора да стои, бидејќи неговата корисничка страница е на ен.вики.
  • Малку правопис: преземено се пишува без в :)

Поздрав. --iNkubusse A? 21:02, 17 јули 2008 (UTC)

Re:Здраво уреди

Здраво и од мене. Знам дека веќе околу 20 дена не работам на нашата википедија бидејќи имав обврски а и сеуште имам. Овие денови ќе продолжам со нашиот проект за јазиците само првин ќе сакам да си ја уредам мојата прва статија што сум ја напишал на оваа википедија-Христо Узунов--Астрион 12:51, 18 јули 2008 (UTC)

MacedonianBoy, што следува... Пиши ми ако сакаш само да знам со кои статии ти ќе се занимаваш, за да не се преповторуваме. Поззз--Астрион 14:30, 19 јули 2008 (UTC)
Окс, јас продолжувам од утре т.е. од денес поручек за семитските јазици. Пријатна работа--Астрион 23:11, 19 јули 2008 (UTC)
Ако сакаш продолжи си ти со семитските само кажи ми од утре со што да се зафатам со работа, нема да ми е проблем и доколку започнам посебна група на јазици:)))--Астрион 23:14, 19 јули 2008 (UTC)

Нема проблем, сега одам да спијам, здравје од утре ова ќе ми е рабортата--Астрион 23:18, 19 јули 2008 (UTC)

Вандал уреди

Провери уште еднаш овде - мислам дека, напротив, е патриотизам. --Виктор Јованоски 23:47, 19 јули 2008 (UTC)

Нема проблем. Само види уште еднаш - ништо не е избришано. Само е додадена Грција на две места. Поздрав и добра ноќ, --Виктор Јованоски 23:52, 19 јули 2008 (UTC)

Имате право, ти и Рашо. Моја грешка - ќе го предупредам корисникот. И ќе ја заштитам Александар Македонски од анонимни корисници (барем сега за сега). Поздрав, --Виктор Јованоски 23:54, 19 јули 2008 (UTC).

Заборавив да кажам - благодарам на напомената. И ајде сега добра ноќ, --Виктор Јованоски 23:59, 19 јули 2008 (UTC)

Овој не е Грк, туку Бугарин. И веќе има некоја историја на вандализирање, па ќе го блокирам на три дена. Фала, --Виктор Јованоски 11:10, 20 јули 2008 (UTC)

Никулци уреди

Сакам да те прашам дали за арапските јазици ќе има посебен арапски никулец или повторно ќе бид истиот како со семитските јазици.--Астрион 12:03, 20 јули 2008 (UTC)

Еј, го направив шаблонот {{КористиМК}} да може да се користи со subst. Односно, кога ќе сакаш да го поставиш некаде, сѐ што треба да направиш е да пишеш {{subst:КористиМК}} (без потпис, самиот го става твојот потпис). Патем, паметна идеја ти е шаблонов. ;) --iNkubusse A? 15:00, 21 јули 2008 (UTC)

Sorry! Sorry for making you think that I ignored your request for translating the Macedonia article. I really didn't notice that I didn't do this translation! Now the article is ready ;) So as to compensate it to you, go ahead and choose one more article, which I'll translate with pleasure ;) Best regards, Timpul 09:33, 23 јули 2008 (UTC)

Thanks a lot for excellent articles on world languages in the Macedonian section of Wikipedia. --Dmitri Lytov 06:34, 24 јули 2008 (UTC)

Совет... уреди

Добро, нема проблем во право си за тоа дека е побрзо. Овие денови пишав за крстоносни војни и предложив за избрана. Затоа немам пишано за семитските јазици. Но, од утре или задутре повторно се враќам во старите води. Поздрав--Астрион 19:31, 28 јули 2008 (UTC)

Шаблон уреди

Добро, ќе го користам, но дали да го ставам на сите досега статии кои сум ги направил за јазиците или...--Астрион 10:33, 30 јули 2008 (UTC)

Го сложив шаблонот, зашто статиjа е полна с омраза ком бугарската држава, се цитира селективно, например "04.05.во Благоевград се уапсени 12 припадници на ОМО Илинден." ОК тие се уапсени, за прекршуване на изрична заповед на прокуратурата, за нарошуване на заповед на полициjата и за извръшуване на незаконски собири, изрично забранети. Ова не е jасно от цитатот. Уште ".08.06.во Сандански се уапсени 25 лица од ОМО Илинден." - Зашто се уапсени? Уште: "Истиот ден во Петрич се уапсени други 6 лица од организацијата,а во Благоевград уште 11." зашто се уапсени? Дали е било незаконско уапсването им? Во целата статиjа има само едната страна на проблемот, другата не се споменува. Уште "Собирот е забранет од окружниот прокурор и кметот на град Сандански." Зашто е забранет собирот? Уште "Во почетокот на Август полицијата блокира чествувањето од ОМО Илинден на годишнината од Илинденското востание кај "Самуилова крепост" близо Петрич.[5]" Зашто полицијата е блокирала чествувањето? Дали е било законско? За повекето информациjа нема извори. Поздрав! --Стан 22:56, 31 јули 2008 (UTC)

И друго оваа статиja не е "Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)", туку историjа на една малка група од народот (помалку од 1%). Заглавието не одговара на статиjата. Се сборува основно за ОМО Илинден Пирин. Ова ли е само историjата на Пиринска Македониjа од 1913-2005? --Стан 23:03, 31 јули 2008 (UTC)

Види, оваа не мора да се каже дека е статиja, дека е останатата историjа на Пиринска Македониja? Зашто не се поменува за ВМРО-БНД? Тие имаа 100 пати повеке членови во Пиринска Македоние и десетки кметови? За тоа мислам дека не е неутрална оваа статиjа. Неутрална значи да jа има и другата страна на проблемот, а овде е само едната. Поздрав! --Стан 23:13, 31 јули 2008 (UTC)
"Кога зборуваме во Македонија за Пиринска, мислиме на наш Македонски дел- територија. И си зборуваме за нашиот јазик исклучиво таква е и статијата за нашиот напатен народ." Зашто тогава статиjата се вика "Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)" дали не требе да се премести во "Историја на македонците во Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)"? Поздрав! --Стан 23:13, 31 јули 2008 (UTC)
Од кога премествуването на статиjа е со гласање? Дали не си го измислушва ова? --Стан 23:31, 31 јули 2008 (UTC)
Дека е оваа станица за гласање? Или требе некоj администратор да прашам? Поздрав! --Стан 23:40, 31 јули 2008 (UTC)
Мораш и на тракиски и мизиски да се обраќаш, ќе те разбера. Поздрав! --Стан 23:42, 31 јули 2008 (UTC)
Добро, дали "Историја на македонците од Пиринска Македонија" е прифатливо за тебе? Поздрав! --Стан 23:45, 31 јули 2008 (UTC)
Дека е оваа станица за гласање? Поздрав! --Стан 23:52, 31 јули 2008 (UTC)

Порака уреди

Здраво. Мислам дека имаш ораво и сликата со знамето ја сменив со стадионот. Знамето е добро да го искористиме за слика на месецот на новиот Портал:Спорт којшто го изработив денес. Ако можеш разгледај го па пиши ми нешто ако имаш да предложиш. Исто така го отворив и новиот ВикиПроект Спорт, па моментно работам на некои шаблони. Ако сакаш слободно придружи се. Поздрав. --Кирил Симеоновски 23:07, 31 јули 2008 (UTC)

Мртви јазици уреди

MacedonianBoy, ајде кажи ми каде е твојата листа на јазици која ги пишуваш, бидејќи би сакал да ги категоризирам мртвите јазици--Астрион 11:01, 1 август 2008 (UTC)

Е сега наедов на проблемче. Досега сите статии ги категоризирав како мртви јазизи, а сега гледам дека ти си ги категоризирал како исчезнати јазици. Што следува--Астрион 11:21, 1 август 2008 (UTC)

selektiranje na tekst i pretvoranje vo link уреди

zdravo! nov sum na wikipedia, sakam da te prasham neshto, koga sakam nekoj tekst da pretvoram vo link kako da go napravam toa? na primer namesto da pishuvam aerodrom Aleksandar Veliki, kako shto se vika statijata, nekogas sakam da kazam samo Skopje, a toj tekst da me nosi na aerodromot Aleksandar Veliki, mozno li e toa? Pozdrav

Форумот уреди

Изворите од форумот се од блогови. Тема во форум базирана на блогови. Толко ли ниско паднавте македонистите? Ненадежен извор според правилата на википедиjа. Поздрав! --Стан 15:22, 1 август 2008 (UTC)

PROMACEDONIA не е форум, уште повеке блог. PROMACEDONIA е архив со документи за регионот Македониjа. Архив на документи vs. Форуми и Блогови како извори? Толку ли ниску паднавте? --Стан 15:27, 1 август 2008 (UTC)
Ако мислиш дека е 'срање' творештвото на Натанаил Охридски, Кузман Шапкарев, Димитар и Константин Миладинови од Струга, Гьорче Петров, Марко Цепенков, Коце Ципушев, Д-р Христо Татарчев, Кирил Прличев, Симеон Радев, Царевна Миладинова-Алексиева, Ефрем Каранов од Кратово, Алексо Стефанов од Радово, Jане Сандански од Влахи и премногу други добро... ова е твое мислење. Jас лично мислам поинаку, мислам дека поважни се документалните извори, а не форумите и блоговите. --Стан 15:45, 1 август 2008 (UTC)

Апостроф уреди

Здраво, еј и јас имам некои двоумења околу оваа работа, но доколку си запознаен со употребата на апостроф во македонскиот, слободно премести ги страниците. Поздрав, Boyan 19:57, 3 август 2008 (UTC)

Сортирање во 2 колони на реф. уреди

Еден корисен трик кога ги наведуваш референците: наместо {{reflist}} употреби {{reflist|2}}. Види како се сега подредени: Старомакедонска азбука#Референци. Ова е доста корисно ако имаш повеќе референци, ги сортира во 2 колони со што заштедува малце на место, а и поестетски изгледа ;) Патем, браво за статијата. Brainmachinewtf? 15:33, 4 август 2008 (UTC)

избрана слика уреди

А, да ја предложиме Слика:Plaosnik so iskopini.jpg‎ за избрана? Brainmachinewtf? 16:50, 4 август 2008 (UTC)

Award time :D уреди

Лингвистичка награда
На MacedonianBoy за сите негови придонеси кон полето на јазикот со кои ја збогати Википедија за многу, многу статии. Само продолжи така. Brainmachinewtf? 23:48, 7 август 2008 (UTC)
Thanks a lot buddy! --MacedonianBoy 10:47, 8 август 2008 (UTC)

Could you please translate this article into Macedonian? --Dmitri Lytov 13:58, 11 август 2008 (UTC)

Стари податоци уреди

Здраво MacedonianBoy повтрно, сакам да те прашам дали постои некој шаблон кој се користи за статии кои се со стари податоци. Позз--Астрион 19:16, 15 август 2008 (UTC)

Мечувалци уреди

Мечувачи би биле луѓе кои се мечуваат со било што, во било кое историско доба - додека мечувалци се спортистите кои практикуваат „мечувалство“, што е, исто, различно од било какво мечување (мечувалството како уметност, вештина, а мечувањето чисто како чин на борба со остро оружје). Покрај ова, гледам дека мечувалци е неспоредливо повеќе користен и постандарден збор (иако се наоѓаат и недоследности, кои произлегуваат од истата забуна која сега ја дискутираме). Во секој случај, кога се зборува за спортот, речиси секогаш е „мечувалци“. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 00:00, 16 август 2008 (UTC)

Патче уреди

Правилно е Патче, мислам дека бил влав но не сум сигурен. Фала за шаблонот ќе го искористам. Позз--Астрион 18:38, 16 август 2008 (UTC)

Епа сега малку разгледав низ интернет, го има и како Патче и како Патчев. Оваа статија ми е превземена од http://www.geocities.com/vmro_makedon/Foto/metodi-p.html. Кога ја напишав на нашата википедија беше Патче(многу убаво се сеќавам, бидејќи гледав да не е можебуи грешка), но сега таму е Патчев Методија. На google.com го има и како Патче и како Патчев, но сепак мислам дека поправилно е Патче. Гледам има ОУ Методиј Патче - Охрид, Основното музичко училиште ,,Методи Патче’, ОМУ Методи Патче, песна за Методи Патче..... Но на некои форуми и македонски страни (но повеќето се бугарски) се споменува како Патчев. Е сега треба да се провери попрецизно. Ајде ќе барам па ќе видиме--Астрион 18:54, 16 август 2008 (UTC)

“Бидејќи статијата ти е преведувана пробај да ставиш барем по една референца на секоја секција за да нема коментари како тој на страната за предлог“... Извинуи може ли да ми дообјасниш за секцијата. Тоа мислиш за поднасловот или...--Астрион 19:01, 16 август 2008 (UTC)

Добро, до утре вечер ќе средам колку што ќе можам, мислам дека имаме време--Астрион 19:18, 16 август 2008 (UTC)

Дилема уреди

Здраво. Гледам дека си отворил страница Италијански јазик кај Порталот за јазици и би те прашала дали таа треба да се разликува од веќе постоечките Италијански јазик и Граматика на италијанскиот јазик, бидејќи таму доста уредував во последниве два месеци, има и библиографија (податоците се потврдени). Секако дека треба да се средат, но со тек на време.Andreina 19:51, 18 август 2008 (UTC)

За Подпоручикъ уреди

Јас немам реагирано на неговите дискусии чисто бидејќи не сум приметил дека нешто се одвива на таа страница. Сега му напишав поопширно на корисникот Подпоручникъ (кој патем, ми личи на националист бидејќи користи архаичен правопис) за тоа што е Википедија, што е правото на ставови и интегритет на една нација, и како стреба да се однесува тука, според универзалните правила на Википедија. Во спротивно, ако се повтори неговото однесување, добива блок. Јас ќе се трудам да му го следам однесувањето, но би било полезно ако ти и Raso mk како учесници во дискусијата, му го следите однесувањето и ми дадете на знаење ако пак прави проблеми. Јас цврсто стојам за искоренување на бугарските малтретирања на мк Вики. Мораат да се одучат да посегаат по туѓото. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 01:24, 19 август 2008 (UTC)

Патем гледам дека го опоменувале и други администратори, но ете, си продолжил. Тие администратори веќе од поодамна се само малку активни, па така не им замерувам. --Б. Јанкулоскиразговор 01:29, 19 август 2008 (UTC)
Ок, нема проблем ова веќе е друго. Благодарам на реакцијата и навреме ќе бидеш известуван за се. Поздрав.--MacedonianBoy 09:29, 19 август 2008 (UTC)
Поздрав току и од мене! Подпоручикъ 19:23, 19 август 2008 (UTC)
Фала на поздравот!--MacedonianBoy 19:25, 19 август 2008 (UTC)
И от мен--80.141.45.160 19:26, 19 август 2008 (UTC)
А кој си ти?--MacedonianBoy 19:27, 19 август 2008 (UTC)
Е па тази страна не е чет. Кога ште се регистрира ште ме упознаеш.--80.141.45.160 19:29, 19 август 2008 (UTC)
Епа регистрирај се за да те запознаат. Ај сега поздрав--MacedonianBoy 19:35, 19 август 2008 (UTC)


Hello, Macedonianboy. Can you please provide a difflink in evidence of your statement here. Who, where and when has threatened you with blocking on BG WP? Was s/he an admin or a regular user? I am very concerned when non-admins use threats which are out of their discretion to fulfill, and if this is the case I will gladly reprove this user for this act of incivility.
But if you are not able to support your words in a timely manner, be sure that you'll really get a block from me: for telling lies to your administrators, and discrediting the atmosphere and practices in BG WP, which to the best of my knowledge are much less invasive and much more tolerant than those here.
By the way, as much as tolerant are we, even to trolls and vandals, please note that this tolerance is not endless. Wikipedia, at least Bulgarian Wikipedia, is not a forum and maintaining vain dialogues for the sole purpose of making personal attacks to other users, is not constructive, wastes human resources and abuses the system resources of Wikimedia Foundation, paid by worldwide donations of volunteers. If you badly need just a little bit flame war, please outsource it to some web forum, chat or personal email correspondence.
And dont forget to show me the difflink. Regards, Spiritia 20:48, 19 август 2008 (UTC)

За италијански јазик уреди

Здраво повторно! Ти си ја отворил оваа страница Разговор:Италијански јазик па те прашувам по што треба да се разликува оваа страна од веќе постоечките Италијански јазик и Граматика на италијанскиот јазик. Лично сметам дека нема потреба од дуплирање на текстовите, но ако според тебе така треба, тогаш ок. Поздрав Andreina 08:46, 19 август 2008 (UTC)

Страниците кои содржат Разговор во себе, се страници за дискутирање, ѕаму можеш да си го изразиш сопственото мислење, и да кажеш што сакаш во врска со статијата. Исто како што оваа страна е рзговор со корисник MacedonianBoy, таа страница е за разговор за статијата Италијански јазик. Поздрав Dav 09:01, 19 август 2008 (UTC)
А за тоа било? ОК, јас го ставив тоа шаблонче за да го имаме јазикот во категоријата во Проектот. Тоа не е нова страна, но Андреина ако си заинтересирана има неотворена статија што би требало да ја има за Италски јазици. Дали би сакала да ја направиш, бидејќи сакаш да пишуваш за италијански јазик а оваа група е баш за таа област. Поздрав--MacedonianBoy 09:27, 19 август 2008 (UTC)

Предупредување пред блокирање уреди

Според принципите на википедија не е дозволено ниско ниво на култура во комуникацијата со другите уредувачи, на страниците за разговор, Разговор:Лерин#Бугарско училиште во Лерин.--brest 06:08, 20 август 2008 (UTC)

RE: Zdravo уреди

Точно, во најголем дел, можеби 95% од статијата ја направив јас, со извесни дополнувања со фотографии и граматички исправки од други корисници.

Сакам да те прашам дали во поголем процент ти ја направи статијата за Кочани?--MacedonianBoy 09:23, 20 август 2008 (UTC)

Старомакедонски јазик уреди

Одлично, неутралноста е комплетно запазена.. сепак имам некои забелешки

  • да се наведе некаков извор за службеноста на јазикот во Кралството македонија... односно во првиот параграф, каде што се наведува дека се користеле старомакедонски и грчки во Кралстовот Македонија.... само изворот на таа информација... ќе биде пробем ако е хипотеза на Бошевски и Тентов?
  • Последна реченица од првиот параграф, вика иако разликите помеѓу јазиците се огромни и неспоредливи - и од ова по можност некаков извор, или некаква поткрепа на тврдењето... да не испадни дека Википедија суди за разликите.. Верувам дека има изјави од некои светски професори дека макар и тој "грчки јазик" значајно се разликува од текстовите на Розета и слично... мислам некој професор како тврди дека "дешифрирањето на средниот текст на розета со грчкиот јазик" значајно одстапува од класичниот грчки јазик, и не е баш така лесно како дешифрирање на останатите грчки текстови...Tomsaso 14:44, 20 август 2008 (UTC)
Има рефернеци доста ќе ги вметнам подоцна бидејќи главниот текст не ми е завршен сосема целосно. Кога ќе го напишам и него ќе ги вметнам и референците па повторно ќе те замолам за коментари. Мислам дека не е проблем извор од Тентов и Бошевски но ќе најдеме ако треба и од други. Поздрав--MacedonianBoy 14:39, 20 август 2008 (UTC)
Исто така во книгата за Александар Македонски напишана од Плутарх во еден дел вели: Македонскиот јазик не бил познат и разбирлив за грците па поради тоа Александар често користел и грчки јазик. И овој дел е добар бидејќи е напишано од антички писател. Поз --MacedonianBoy 14:41, 20 август 2008 (UTC)

Одлично, Плутарх е веќе салам извор... тоа можеш како референца за последната реченица од првиот параграф, само преформулирај ја како иако постојат тврдења од антички писатели за значајни разлики помеѓу македонскиот и грчкиот јазик. Браво, кој ќе го зготвиш ќе го прегледам.... Тексот е супер, одлични прарарели и споредби.. баш како што треба да биде.... само избегнувај заклучни реченици.... ама сепак на крајот ќе се изгланца тоа... поздрав и keep up the good work.Tomsaso 14:44, 20 август 2008 (UTC)

ОК, нема проблем, фала за коментарот и ќе ги средам речениците што се фатам за работа со таа статија. Поздрав --MacedonianBoy 14:48, 20 август 2008 (UTC)

Авари уреди

Здраво! Мислам дека на Разговор:Авари започнавме некаква дискусиjа за разликите помеѓу старите и денешните авари. Не разбрав дека имаш спротвивно мислење. Ти само кажа какви се биле старите авари (барем така се претставува во науката) и јас се согласив. Вероjатно не сме се разбрали, но се чудам зошто сега враќаш само со "što si zapnal be". Има страна за разговор. Поздрав,--Иван 22:22, 20 август 2008 (UTC)

Nema potreba od razgovor. Mislam Rašo ja sredi. Pozdrav i ako imaš komentar vidi so nego.--MacedonianBoy 22:23, 20 август 2008 (UTC)

Да, се согласувам со предлогот на Рашо. Освен ако некогаш не се напише посебна статиjа. :)--Иван 22:26, 20 август 2008 (UTC)

Ај кога ќе имам време ќе напишам. Од задутре сум во Македонија, така да слабо ќе бидам на вики.--Raso mk 22:28, 20 август 2008 (UTC)
Па напиши Иван ти статија, сефтисај не си направил ниту една статија само се расправаш.--MacedonianBoy 22:34, 20 август 2008 (UTC)

Добро, ќе видам деновиве за некоj никулец на понеутрална тема :).--Иван 22:46, 20 август 2008 (UTC)

Не, напиши за авари, од тие другите. Не чепкак жешки теми.--MacedonianBoy 22:49, 20 август 2008 (UTC)
Нема ништо поубаво од географија. А бугарска имаме слабо. Потпоручникот ми вети дека ќе напише за езерото Каменица. Па чекам--Raso mk 22:51, 20 август 2008 (UTC)

Хелоу уреди

Абе, беше у пробисвет???--Raso mk 16:48, 21 август 2008 (UTC)

Nein ich moechte nicht gehen. Ich war in Tetovo und ich warte auf ein freund aus Deutschland. :) Is it good written? --MacedonianBoy 17:07, 21 август 2008 (UTC)
Na ja!!! Dein Kumpel wird kommen in 2 Tage. Gruss (its ok) --Raso mk 17:14, 21 август 2008 (UTC)
Sehr gut. See ya here in Tetovo.--MacedonianBoy 17:16, 21 август 2008 (UTC)

Редизајн уреди

Знам, доста е арен на холандската, aber tut mir leid, Србите го „позајмиле“ веќе -- клик. Не сакам да ни биде исто со нивното, ако ме сфаќаш. Досега, ова го измајсторив. Кажувајте како да го направиме, што да вметнуваме. --Brainmachinewtf? 11:44, 22 август 2008 (UTC)

Еј, де намали малце црвено со жолто, мн. тешко се чита. Познавам луѓе со далтонизам и ова за нив навистина ќе биде заебанција. Btw, имаш ли skype? --Brainmachinewtf? 00:11, 24 август 2008 (UTC)

Ха ха ха знам ама ај ќе го сменам со потемни нијанси. Имам, моето скајп име е macedonianboi побарај вака мислам вака беше. Поздрав--MacedonianBoy 00:13, 24 август 2008 (UTC)

Може ли да го потполниш шаблонот {{слика-инфо}} за оваа слика? Детално е објаснето на страницата за подигнување. Поздрав, --Brainmachinewtf? 00:22, 27 август 2008 (UTC)

Избрани слики уреди

Здраво, те молам во иднина да ги следиш постапката и упатството за избор на слики објаснети на почетокот на оваа страница. Може некој ќе сака да гласа или да учествува во изборот... Фала и поздрав, --Црноризец 01:02, 1 септември 2008 (UTC)

Придњестрови или Транснистрија уреди

Здраво MacedonianBoy. Добро е тоа што си направил пренасочување на статијата Придњестровие и од аспект на пребарување на Транснистрија, но сепак сметам дека правилно е да стои Придњестровие, бидејќи Транснистрија е латинска кованица и се употребува во риоманскиот дел на Молдавија и во земјите кои нема соодветен збор во нивниот јазик за опис на оваа кованиза од латинскиот јазик. Во поголемиот број од словенските јазици, на пр. руски: Приднестровье или српски:Придњестровље се соодветни преводи на латинското Transnistria. Од друга страна зборот Придњестровие (покрај Дњестар) е збор во македонскиот литературен јазик кој мислам дека би било штета да не го употребиме. А, за да не дојде до забуна, нека пребарувањето на Транснистрија води кон Придњестрпвие, а не обратно. Поздрав.--Kiril Simeonovski 10:16, 4 септември 2008 (UTC)

И јас се мислев за тоа, ама мислам дека луѓето повеќе ја знаат како Транснистрија. Мене се исто ми е како ќе се вика. ПоздравНБРМ10:19, 4 септември 2008 (UTC)

User Page... уреди

Thanks for your help, May it be easy.. and What does it mean that? : "Овој корисникот ја подржува независноста на Турска Република Северен Кипар." ZoRCoCuK 06:00, 6 септември 2008 (UTC)
Oh, you are great!.. Thanks for your support to Turkish World... Macedonians are our brothers and sisters:) May it be easy... ZoRCoCuK 14:40, 6 септември 2008 (UTC)

I see you have put the user box for Northern Cyprus. Thats great. BTW are you from N. Cyprus? Regards--MacedonianBoy 09:28, 10 септември 2008 (UTC)

I'm not in there, but i went to there and of course, we are one (Turkey's Turkish and Cypriot Turkish) I'm not trusting to Greek Cypriots!.. Regards ZoRCoCuK 18:08, 10 септември 2008 (UTC)

Ова да не се повтори уреди

Без вакви коментари во иднина, те молам. --Brainmachinewtf? 14:59, 14 септември 2008 (UTC)

Слика, дрво на индоевропски јазици уреди

100 Ако ја имаш оваа слика без текстот, добро би било да направиме една мапирана слика, така до со клик на групата на јазици директно линкот да не води кон соодветната статија, како на пример ова овде.

--brest 12:47, 15 септември 2008 (UTC)

Еве ја сликата. Поздрав НБРМ15:32, 15 септември 2008 (UTC)

Здраво уреди

Здраво MacedonianBoy,одамн а не сме се слушниле. Неможам и понатаму да уредувам статии на википедија бидејќи имам големи обврски, но колку можам се трудам. Сега сакам да те замолам доколку си запознат, дали може статијата ФК Тиверија привремено да биде заштитена поради постојано вреѓање на некој гостин на википедијата околу Зоран Заев. Сметам дека не е фер, без разлика кој е и каков е тој. Поздрав и се надевам дека во иднина ќе се вратам со стариот победнички дух.--Астрион 19:15, 15 септември 2008 (UTC)


Награда за неуморниот уредувач
Јас, Kiril Simeonovski, ти доделувам тебе, MacedonianBoy, награда за неуморност во уредувањето на статии поврзани со јазиците. Само напред! --Кирил Симеоновскиразговор 10:53, 16 септември 2008 (UTC)


Brat,imaš li nekoji ubavi sliki od Tetovo? Primer crkvi,teke đamijata i slična stara arhitektura? --Makedonij (разговор) 16:45, 16 септември 2008 (UTC)

Momentalno imam samo golam broj na sliki od Šara a od tetovo imav samo neznam na koi CD sum gi snimal. Ako gi najdam ḱe gi pogidnam na Wiki. НБРМ16:54, 16 септември 2008 (UTC)

Мала техничка работа уреди

Морам да те посоветувам (т.е. да ургирам) да направиш мала измена во врска со потписот. Не измена на изгледот, туку техничка. Гледам дека користиш шаблон којшто го содржи кодот. Општо, тоа е многу лоша пракса, во однос на некои технички работи во кои (се надевам) нема потреба да навлегувам. Мојот совет е истиот код да го ископираш во „Ваш прекар (за потпис):“ во твоите прилагодувања. Ќе се појавува со истиот изглед како и сега. Ако од некоја друга причина не сакаш да го направиш тоа, сепак можеш да го користиш шаблонот, но само со заменување (subst:), вака: {{subst:MBP}}. --iNkubusse A? 18:44, 16 септември 2008 (UTC)

Може, може, нормално. Само ископирај го кодот што ти е во шаблонот и штиклирај го „Чист потпис (без автоматска врска)“. Можно е да се јават некои грешки, бидејќи шаблоните ги игнорираат грешките, а во прилагодувањата html-от мора да биде точен. Во тој случај обрати се кај мене. ;) --iNkubusse A? 20:45, 16 септември 2008 (UTC)
Успеа ли да го ставиш кодот во автоматскиот потпис или го заменуваш шаблонот со subst? --iNkubusse A? 15:36, 17 септември 2008 (UTC)

Иницијатива уреди

Иницијатива
         Здраво, MacedonianBoy/Архива 1!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Raso mk (разговор) 19:02, 16 септември 2008 (UTC)
Здраво MacedonianBoy. Се разбира дека ја поддржувам иницијативата, а пишав за тоа и9 во разговор за главната страница. Знаеш дека во последно време уредувам статии за Олимпијците, па таму има многу никулци кои брзо миоже да се уредат. Уште сега почнува со неколку десетици. Ајде само напред. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:08, 16 септември 2008 (UTC)

Ќе морам да ја избришам оваа слика заради несоодветна праведна употреба на заштитено дело. Под праведна употреба се мисли користење на која има резервирани авторски права исклучиво за едукативни цели — во енциклопедиска статија, а не во корисничка кутија. Википедија работи само со слободни слики, а неслободните мора да се користат само во исклучителни случаи каде не постои слободна варијанта. Затоа тие може да се користат само во главниот именски простор. Повеќе за ова можеш да прочиташ во en:WP:IUP. Поздрав, Brainmachinewtf? 21:36, 16 септември 2008 (UTC)

За иницијативата уреди

Здраво брат. Мора вакви иницијативи почесто да правиме за да може бројот на статии многу да го зголемиме. Гледам дека мрднавме од десетина на педестина статии дневно. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:25, 17 септември 2008 (UTC)

Здрасти, го дадох изворот за мислата на Георги Поп Христов, види дали сичко е арно напишано. Подпоручикъ (разговор) 17:50, 17 септември 2008 (UTC)

Ја поправав статијата, само не сум сигурен за веродостојноста и за неутралноста на изјавата. Ако корисниците се бунат и ако се утврди како пропаганда и за чин на ненеутралност , таа ќе биде избришана или ќе мораш да најдеш и друг извор. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 19:13, 17 септември 2008 (UTC)
Морам да намерим, оригиналот напишан лично од Георги Попхристов се наjда во Централниот Бугарски Архив во Велико Трново. Ама за сега нека стои верзиjaта од македонскиот вебсаjт. Мислим дека е неутрален, бидеjки използуван како извор и во други статии на МК Википедиja па и е напишан од македонски автор.

Потпис уреди

Може ли да го намалиш потписот од font size="2" во font size="1", како што ти беше порано. Вака ти е премногу голем и нападен на страниците за разговор. Ова е лична молба, те молам смени го тоа. Ич не се совпаѓа со останатиот текст од страниците за разговор. --Brainmachinewtf? 19:38, 17 септември 2008 (UTC)

Ок Готово Вратено е.-- MacedonianBoy  Oui? 19:41, 17 септември 2008 (UTC)

Sorry brother. Стварно извини ако тоа што го ставив на песокот не беше соодветно. Нели е страница за експериментирање, па сакав само да видам како ќе реагирате. Само што го избришав. Инаку добро е да имаме ваква страница за зезање на Википедија. на другите изданија има. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:38, 18 септември 2008 (UTC)

Заштита уреди

Здраво MacedonianBoy, плс ако можеш превземи нешто околу заштита на статиите Киро Глигоров и ФК Тиверија. Позз--Астрион (разговор) 15:51, 19 септември 2008 (UTC)

Категории уреди

Здраво, постоjат 2 категории Категорија:Универзитети од Република Македонија и Категорија:Универзитети во Република Македонија, кои мислам дека се едно и исто. Мислам дека требе да се обединуват. Поздрав! --Стан (разговор) 14:32, 20 септември 2008 (UTC)

Исто така има и Категорија:Македонски универзитети. --Стан (разговор) 14:34, 20 септември 2008 (UTC)

Бидејќи Категорија:Универзитети од Република Македонија има повеќе статии нека седи таа, а оваа другава ќе ја избришат. Поздрав.-- MacedonianBoy  Oui? 14:38, 20 септември 2008 (UTC)
Добро, а дали има македонски универзитети надвор Република Македониjа? Ако нема мислам дека Категорија:Македонски универзитети не е потребна, а и нема статии со неjа. Поздрав! --Стан (разговор) 14:42, 20 септември 2008 (UTC)
Мислам дека има, бидејќи Европскиот Универзитет во Скопје има отворено факултети во Англија. Но незнам дали има статии напишано за тоа. Ако има нека седи категоријата. Поз -- MacedonianBoy  Oui? 14:45, 20 септември 2008 (UTC)
Еве линк на универзитетите во Лондон. -- MacedonianBoy  Oui? 14:47, 20 септември 2008 (UTC)
Штом има, нека седи. Поздрав! --Стан (разговор) 14:56, 20 септември 2008 (UTC)

Бројач на статии уреди

Баш од бројачи на статии нажалост не се разбирам :) Не би знаел зошто е грешен, кога бројачот е поставен како функција со вики-код, т.е. во принцип доаѓа централно од Викимедија и важи за сите. Не ја исклучувам можноста тој сепак да биде расипан, но така земено, гарантирам дека ќе биде поправен во најкраток можен рок. Доколку пак сметаш дека проблемот е во неговото функционирање конкретно на нашата Википедија, тогаш треба да се провери дали направиле некои промени централно од оној на англиската, па нашиов престанал да биде функционира како што треба (како што често се случува со шаблони), или пак некој нешто кај нас менувал (што не би знаел како да го проверам). За сето ова најдобро е да се прашаат оние кои операраат со самиот систем (т.е. функционирањето на Википедија). Поздрав, --Б. Јанкулоскиразговор 09:40, 27 септември 2008 (UTC)

ОК, фала. Остана на 19,221 па реков можеби е едноставна грешка но штом е така покомплицирано нека го сменат тие што знаат. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 09:45, 27 септември 2008 (UTC)

A little help уреди

Hi! Could you translate the page of my village into your langauge? You can find a Serbian version of it. hvala! Eino81

OK, no problem. I will translate it during this day if it is not translated already. Reagrds -- MacedonianBoy  Oui? 13:28, 29 септември 2008 (UTC)
Hvala lepo! - Eino81
Ок Готово The article is translated, except the template because there is no template for village in Hungary. Regards -- MacedonianBoy  Oui? 14:01, 29 септември 2008 (UTC)
Hvala, it looks great also this way! - Eino81
Yes, indeed. -- MacedonianBoy  Oui? 14:13, 29 септември 2008 (UTC)


за нови статии уреди

вака сега, јас имав идеја да средам, може и да преведам некои статии на теми кои ги немаме на македонски, а мене ме интересираат и ми се познати. ако е ОК, јас би ги правела по англискиот терк, отприлика, ама некој може ќе треба да ги досреди ако има пропусти... Поздрав, --виолетова 00:45, 30 септември 2008

ставив нови статии уреди

ги сработив - Лемурија, Блаватска, сега со Алистер Кроули се занимавам :) но, ... не се појавуваат на пребарување на google. Зошто? Поздрав, --виолетова 20:10, 02 октомври 2008

хаха, фала за наградата, баш пријатно ме изненади :) --виолетова 21:50, 02 октомври 2008

Istanbul... уреди

Здраво MacedonianBoy, дилемата е како да се вика статијата Падот на Константинопол или Падот на Цариград. Според мене, треба да е Падот на Константинопол бидејќи така градот се нарекувал во Византија и барем таков градот бил превзет од страна на турците. Барем така се наоѓа и на другитер википедии на истата статија--Астрион (разговор) 18:26, 5 октомври 2008 (UTC)

Кога турците го завзеле Истанбул, градот го преименувале од Константинопол во Истанбул. Бидејќи сите имиња се однесуваат за еден град, мислам дека најдобро би било да се користи најпопуларното и најдоброто име за градот- Истанбул. Мое мислење е па како ќе се договориме така нека стои.-- MacedonianBoy  Oui? 18:28, 5 октомври 2008 (UTC)

имам проблем со сликите уреди

да ти се обратам и тебе - имам проблем со сликите во оваа статија - Петте елементи (кинеска филозофија) Поздрав, --виолетова 23:50, 15 октомври 2008

Јас колку што видов се е ок. Сликите се соодветно напишани и подигнати, ќе да е грешка од сосема друга природа, освен една што не е воопшто подигната на Википедија,-- MacedonianBoy  Oui? 21:55, 15 октомври 2008 (UTC)


Денеска се гледаат и кај мене :) а таа едната што вика дека не е подигната - ја зедов од ризницата англиска... ја снемало... ќе ја тргнам ко така.

Поздрав, --виолетова 09:26, 16 октомври 2008

Предлог уреди

Здраво, брат. Те гледам во последно време имаш голем интерес во изработката на предлози за избрани слики и статии на главната страница. Мислам дека е добро со то атемпо да продолжиме, а јас можам во рамките на ВикиПроектот оддржување да средам една посебна секција за Главната страница.Мислам дека сепак со специјализацијата ќе ни биде многу полесно. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:01, 16 октомври 2008 (UTC)

Здраво MB. Некој даде коментар на статијата за шкотски јазик, дека ваква каква што била е навредлива. Бидејќи не се разбирам многу-многу од јазици, види што е работата тука. Поздрав, Boyan (разговор) 13:36, 19 октомври 2008 (UTC)

Му одговорив, мислам ги побркал брзините бидејќи така е називот за јазикот на англиски. Стариот јазик се вика шкотски гаелски. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 13:54, 19 октомври 2008 (UTC)

Кутија уреди

Здраво MacedonianBoy, би те замолил кога ќе си послободен да направиш ако сакаш инфокутија за џамија, бидејќи не ме бидува за правење на такви кутии. Еве ја англиската http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_religious_building. Плс--Астрион (разговор) 14:37, 20 октомври 2008 (UTC)

Фала ти “ПУНО“ овие денови максимално ќе го искористам. Позздраввв--Астрион (разговор) 22:00, 20 октомври 2008 (UTC)
Повторно јас, можеби ќе ти звучи глупаво но никако неможам да се “оправам“ со шаблонот, па затоа повторно те замолувам да пополниш барем еден на пример со Аја Софија, па јас понатаму ќе те копирам за другите џамии. Ај те молам кога ќе можеш помогни ми. Пооз--Астрион (разговор) 14:36, 21 октомври 2008 (UTC)

А во меѓувреме би те прашал и кој никулец да го користам????

(( Фала ти, ако иа нешто пак ќе те прашам :)))

Шаблон и портал уреди

Еј, здраво, една молба: скоцкав шаблон за `кинеска култура` (еве ја овде - Тао и овде Те). Молбата ми е: англиските статии кои содржат вакви шаблони и линк до портал - многу се едноставни во она `уреди` (едвај им ја украдов шемата, хехе) - само со големите заградички... а јас треба голем текст да копирам за да се појави нашето. Може ли ова нашево така да се направи? Да се појавува само ако го ставам во статијата на почеток името на шаблонот меѓу две големи загради? Или нешто така? --User:виолетова 21:06, 20 октомври 2008 (UTC)

Пак со молба уреди

Како се пренасочува страница? Ја средувам статијата за Акаша записи, ама кај нас се попознати како Акашик рекордс. Отворив за двете називи статија, ама убаво е таа со странскиот наслов да се пренасочи кон оваа со македонски наслов :) (леле, успеав ли да објаснам што сакам? хаха) --User:виолетова 11:50, 23 октомври 2008 (UTC)

Монголија уреди

Овие статиите за Монголија се навистина супер, но морам да ти посочам на нешто што сите некако го занемаруваат (како за инает на мене) :)

Имено, треба да се обрне внимание на азбучниот ред според македонската азбука, т.е. по преведувањето од странскиот јазик (веројатно англиски) треба подоцна и да се сортираат листите според македонскиот азбучен ред (зборувам за провинциите во Монголија).

Друго нешто, исто така важно, точките и запирки како одделувачи на децимали и илјадарки во македонскиот (а мислам и сите други јазици наоколу) се користат обратно отколку во американскиот англиски... за пример 83,000 жители на македонски значи всушност 83 жители. Не да те критикувам, ама некако сите го занемаруваат тоа, а тоа е исто важно колку и користењето на надредните знаци.

И кога во статијата нема многу текст, табелите се поклопуваат со шаблоните за провинцијата што изгледа неубаво, а и не се чита ништо. Затоа, додека е кратка статијата можеш да го ставаш шаблонот {{clear}} па ќе изгледа поубаво (јас ова не го знаев ѕирнав на англиската вики и сега се правам паметен) :)

Како и да е, супер работа, и немој да го сфатиш ова како да ти ги посочувам грешките, туку едноставно за во иднина да не мора да вршиме двојна работа да ги променуваме откако се веќе напишани статиите. Поздрав!

П.С.: Овие 'Дистрикти' во статијата за Бајанхонгор мислам дека би било посоодветно да се нарекуваат области или реони, да речиме. Дистрикт ми е многу странски збор некако. Мислам дека ќе се сложиш.

-- гитардэмон говори со мной 10:53, 24 октомври 2008 (UTC)

Абе јас користам mac, па малце со кирилицата терсене е, ама мислам дека то нема врска со табелите. Како и да е, забележав само на статијата за Бајанхонгор то со запирките и слично, ама го поправив не е проблем. Само мислата ми беше во иднина да не прајме двојна работа џабе. Како и да е, фала на уелкам бекот, ама ќе видиме колку ќе имам време да пишам. И уште едно прашање, не многу поврзано. Порано имавме еден корисник од америка исто користеше mac, па тој кога пишуваше буквата 'з' уствари беше руското 'э', но кај него се гледала како нормална 'з'. Ајде кажи ми како ја гледаш ти буквава, дали е нормално македонско или ова руското. З з, З, з, З, з

-- гитардэмон говори со мной 11:02, 24 октомври 2008 (UTC)

Пак јас! Многу сум пицајзла! :D Да те замолам и врските (референци извори и слично) кон страници вон Википедија да ги преведуваш исто така. Имам забележано дека скоро 90% од статиите на мк.вики имаат референци напишани на англиски, и некако ми боде очи. Значи ако е дадена врска до МВР на Монголија или нешто така нема причина да пишува на врската MOI of Mongolia. Мислам дека ме сфаќаш што сакам да кажам пошто незнам како точно да се изразам што ми смета :) Не дека ти забележувам тебе за ова, него скоро сите статии се такви, па мислам дека треба да се промени нешто.

-- гитардэмон говори со мной 11:12, 24 октомври 2008 (UTC)

Мала награда за уредувањата поврзани со Монголија уреди

Награда за неуморниот уредувач
Јас, Kiril Simeonovski, ти доделувам тебе, MacedonianBoy, награда за големите придонеси кои га направи во врска со Монголија. Само напред! --Кирил Симеоновскиразговор 09:53, 25 октомври 2008 (UTC)


Види го ова. Добро е покрај големиот број на статии да има и еден портал. Размислував и за ВикиПроект, но мислам дека не ма да има голем ефект. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:49, 25 октомври 2008 (UTC)

Превод уреди

Нема проблем, јас тоа и го барав некој да ми помогне, бидејќи за јазици сум 0. Фала ти однапред. Позз. Само сакав да те прашам зошто на сите статии ми се покажува англиската верзија за шаблонот на турските џамии???--Астрион (разговор) 10:50, 25 октомври 2008 (UTC)

Благодариме...
Најмногу се “ќеифам“ кога некој ќе ми додели награда. Фала многу. Поздрав

Предлог: „Википедија: Рецензија“ и систем за оценување на квалитетот на статиите уреди

Здраво! Те повикувам да го разгледаш овој предлог. Прашањето е отворено за дискусија. Благодарам, Brainmachinewtf? 11:40, 25 октомври 2008 (UTC)

За Монголија уреди

Здраво. Да, јас го направив порталот и намерно го направив со темно сина боја и зелен текст, бидејќи тоа се боите на грбот на Монголија. Мислев да преовладуваат боите на знамето, но во неколку прегледи ми изгледаше смешно, а исто така и му го одзема вниманието на читателот, особено црвената боја. Ако сакаш промени го. Заборавив и во шаблонот наместо Портал:Политика да го ставам Портал:Монголија. И тоа ќе биде. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:15, 25 октомври 2008 (UTC)

Средување на корисничка страна уреди

MacedonianBoy, би те замолил (бидејќи не ме бидува за технички проблеми) да ми помогнеш да си ја средам малку мојата корисничка страница. Би сакал “медалите“ да ми бидат средени во две колони бидејќи имам многу празно бело место, како и корисничките шаблони. Ако сакаш и нешто од твоја страна додади. Те молам...--Астрион (разговор) 14:19, 25 октомври 2008 (UTC)

Од се срце, Благодарам многу, должен сум ти на некој начин. Позз--Астрион (разговор) 22:35, 25 октомври 2008 (UTC)
Да да се е во ред, само веќе кога ме праша (извини, малку сум груб), дали може наместо вертикала, корисничките шаблони да се прават хоризонтала. Но, ајде да не те замарам и за тоа, супер е се 100%.
Екстра, фала уште еднаш и пријатна работа, па овде сме пак ќе се чуеме.--Астрион (разговор) 22:50, 25 октомври 2008 (UTC)

Добро, не сум знаел, нема проблем

градовите во грција уреди

тоа со градовите во грција е намерно направено, пошто се трудам да има страница за пренасочување од секое грчко име кон македонското име... така на пример никој не знае како се вика синдос на македонски, па кога ќе кликне на синдос ќе види текелиево :) мислам нема баш и логика, ама се нервирам шо сите ги знат само солун воден и лерин, а сите сер го викат серес кукуш килкис и слично па се добива впечаток дека освен тие трите ниту еден друг град не знаат. зато, решив поарно вака барем да се образоват луѓето... извини ако те нервира, ама најновиот проект за меѓугранична соработка на град битола е потпишан со град флорина... официјални табли имаме низ битола пиши флорина. како и да е, фер е пошто грците викат битола и гевгелија иако на грчки е монастири и гевгели.

гитардэмон говори со мной 21:08, 25 октомври 2008 (UTC)

Како ме погоди. Баш и јас доделував. Изгледа вечерва е ден за награди. Кјут--Raso mk (разговор) 23:14, 25 октомври 2008 (UTC)

Благодарам уреди

Thanks brother. Regards.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:23, 25 октомври 2008 (UTC)

Welcome! BTW, I was late because I was searching for a proper Barnstar, but Raso has chosen a good one.-- MacedonianBoy  Oui? 23:25, 25 октомври 2008 (UTC)

nowiki во алатките во уредување уреди

Видов дека си побарал кај Кирил да ја има и nowiki функцијата во алатките за уредување, го претекнав малце да не чекаш и го средив, последно е од листата. Позз :) --Brainmachinewtf? 10:14, 26 октомври 2008 (UTC)

За Едрене уреди

MB, иако и Пакко те навреди, не требаше да реагираш така: те предупредувам по втор пат да не употребуваш вулгарности. Секогаш остани кул кога уредувањето ќе се вжешти. Едноставно нема потреба од вулгарни зборови. Правилно е тоа што го направи: што ги смени зборовите на страницата за разговор. Јас го отстранив личниот напад врз тебе и го предупредив корисникот. Take care, Brainmachinewtf? 10:52, 26 октомври 2008 (UTC)

Не е тоа вулгарно, чист сленг од разговорен македонски јазик (што некој не го разбира а држи сосема спротивна теза). Јас да наречам некого прост, да ти ебам и кретен на БГ и ЕН вики ќе бидам автоматски блокиран без да барам објаснување. Не оди така тоа.-- MacedonianBoy  Oui? 10:54, 26 октомври 2008 (UTC)
Избегнувај го сленгот за да не бидеш погрешно сфатен. :) Инаку, овде, за разлика од другите википедии, секој најпрвин добива предупредување. Нели е нефер кога си блокиран без да имаш шанса да се одбраниш? Можеби и ти си бил блокиран на ен и бг вики, па знаеш како е. --Brainmachinewtf? 11:03, 26 октомври 2008 (UTC)

Добронамерна забелешка уреди

Ми се појави статијата за Артур Конан Дојл на статија што ја работам, па отворив да ѕирнам каква е. Направив кусо лекторирање, ама има нешто што јас не го сменив, а лекторска грешка е: се работи за делото со наслов Машина за дисинтеграција - kade `дисинтеграција` треба да се поправи во `дезинтеграција`. Видов дека ти си го работел, па сугерирам да ја пренасочиш статијата...
и уште нешто ќе заборавев - не е греда де, ама книгата со наслов Баскервилско куче кај нас постои како лектира и преведена е како - Баскервилскиот пес.
Поздрав -- Виолетова 18:15 (мак. време) 26 октомври 2008

Здраво! Ве, известувам дека на македонски јазик започнува со работа ВикиПроектот Рецензија. Доколку сте заинтересирани слободно може да станете член од овој проект. Исто така сакам да истакнам дека квалитетот на работата на Википедија на македонски јазик може многу да се подобри со членувањето во различните ВикиПроекти и следењето на начелата и критериумите пропишани во нив. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:54, 28 октомври 2008 (UTC)

Шаблон уреди

Здраво MacedonianBoy, прашањето ми е: Дали треба да се создаде никулец-џамија, дали постои можност во шаблонот за џамија да се додаде џамија која не постои, односно била срушена. Позз--Астрион (разговор) 15:50, 30 октомври 2008 (UTC)

Hello :))... За жал не знам точно како да го дополнам Шаблон:Infobox religious building
Фала многу, само уште едно блиц прашање: Дали сега за џамиите да го променам шаблонот на сите статии-никулци??? Фала уште еднаш за се. позз--Астрион (разговор) 19:27, 30 октомври 2008 (UTC)

Ok, 'e gi stavam...

Дај повторно помагај, стварно н е можам да се снајдам за дата на разрушување.

Здраво. Се појави мал проблем со статијата Старомакедонска азбука. Од колегите од анфглиската Википедија ни пристигнуваат критики дека е препишана од некоја страница и бараат да ја избришеме. Но, сепак статијата соодветствува за енциклопедиски материјал и е потврдено од страна на акад. Томе Бошевски и проф. Аристотел Тентов, а беше и избрана на главната страница. Како создавач на првите уредувања на статијата би те замолил да им објасниш подетално за создавањето на статијата на критичарите од англиската Википедија на страната за разгоцор со статијата. Јас ќе ја заштитам и нешто и јас може да им пишам. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:50, 31 октомври 2008 (UTC)

Претпоставугва дека е гркофил. Само заштитата ја ставив за еден ден. Ако повторно ја предложи за брзо бришење, за жал ќе мора да блокираме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:59, 31 октомври 2008 (UTC)
Полека со блокирањето, незгоден администратор на англиската е тој. Поз -- MacedonianBoy  Oui? 16:01, 31 октомври 2008 (UTC)
Дознав. Види вака. Цело време ме заморува дека сликите коишто си ги симнал биле неслободни и погрешно подигнати. Не се соменавм во тебе, но доби ли дозвола за нивно подигнување. Да ја додадеме во датотеката, бидејќи типот навистина е многу упорен и бара објаснување. Дури и стјуарди планирал да ни прати, ако не сме се освестеле навреме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:03, 31 октомври 2008 (UTC)
Благодарам. А, и промени ако треба во датотеката. Мора да му докажеме на типот. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:09, 31 октомври 2008 (UTC)
Статијата нема да биде избришана, па што сака нека биде. Во неа нема ништо спорно. Таа е предмет на гркофилски критики, но главната потпора на овие критики беа сликите. Сега мислам со отстранувањето на нивната сомнителност, сѐ ќе биде како штоп треба. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:25, 1 ноември 2008 (UTC)
Почекај малце. Сега баш гледав неколку критериуми на ен.вики. Ако професорот ти дал дозвола само тебе, тогаш содржионата не е слободна.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:37, 1 ноември 2008 (UTC)
Решение е професорот да даде согласност дека сликите се слободни за употреба од страна на сите кои допоираат до нив. Знам дека е тешко, но обиди се. Старите кои се неслободни мора да бидат скоро избришани. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 03:05, 1 ноември 2008 (UTC)

Слики за Сртаромакедонска азбука уреди

Здраво, другар. Навистина извини за сликите. Тоа морав да го напртравам со цел да ја заштитам статијата. Сега со новите е подобро, а ине ни стигнуваат критики. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:13, 2 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222 уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, MacedonianBoy/Архива 1!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Здраво уреди

Има некој проблем со англискиот шаблон, немам време сега да мозгам. Го преведов украинскиот шаблон, кој е копиран од португалското Вики. Види - може ќе функционира - Шаблон:Инфокутија-знаме. Поздрав, Boyan (разговор) 17:05, 10 ноември 2008 (UTC)

Александар Белов уреди

Rješeno na hr:wiki! --Jure Grm (разговор) 00:33, 11 ноември 2008 (UTC)

Не сум запознат со тоа дали има правило на англиската Википедија, но можеме ние овде да го предложиме и создадеме. Инаку, навистина, на повеќето статии за Бугарија, истата држава се ,,глорифицира‘‘ со цел позната на сите нас (барем за Македонците). Ваквиот начин на ,,пребукирање‘‘ на статиите со слики не е убав и од естетска гледна точка, а камо ли од енциклопедиска. Boyan (разговор) 19:10, 11 ноември 2008 (UTC)

Фала ти народе за подршкарта. Поздрав--Астрион (разговор) 14:19, 12 ноември 2008 (UTC)

Благодарам уреди

Здраво. Навистина ти благодарам за подршката во оваа нова иницијатива. Да знаеш, од иницијативата за 20.000 статии ја добив и оваа идеја, а мислам дека без иницијатива нема да имаме никаква активност на Википедија на македонски јазик. Сето тоа е благодарение на тебе. Мислам дека е добро што се ориентираме за уредување на статии од географијата, бидејќи таму има најголеми можности за брзи уередување на статии. Ако аскаш може да ти помогнам во преводот на некои шаблони, бидејќи има со проблематични документации, а исто така може да помогнам и во уредувањето на некои статии. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:12, 14 ноември 2008 (UTC)

Статии за години уреди

Здраво. Видов дека сме едфицитарни во однос на статиите аз години. Им многу години пред нашата ера коишто ги нема на Википедија, а исто така и неколку предстојни години. И таму може малце да се поработи. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:08, 15 ноември 2008 (UTC)

Не се замарај уреди

со вандалските уредувања на Гркот (или кој и да е). Нив ги копка стравот од излегување на виделина на бројните докази за негрчкиот карактер на Македонија (кои, впрочем, ги има и од античките автори, современици на Македонците, кои најдобро ги познавале). Тоа би било голем удар за држава која се прогласува себеси за ,,лулка на демократијата‘‘, философијата и науката. Патем, неговото уредување се коси со оваа политика, така што сметам дека заслужува банирање. Поздрав, Boyan (разговор) 20:05, 17 ноември 2008 (UTC)

Ве молам, претпазливо со блокирањето, оти треба ние да внимаваме да не се косиме пак со оваа политика. Инаку се согласувам со горенапишаното. Brainmachinewtf? 20:17, 17 ноември 2008 (UTC)
А не не се замарам со паразити и глобари од југ и исток, но треба да има контрола за вакви "корисници". Те подржувам во мислењето во секој поглед и ок е да се предупредува прво ама знаеш Машин дека истите се тие што глобарат тука. нема нови. Поздрав.-- MacedonianBoy  Oui? 18:30, 18 ноември 2008 (UTC)

Галерии со слики уреди

Како прво, бришеш без дискусиjа, без конкретни аргументи. Мора прво да има дискусиjа, а потоа бришење. Исто така на Википедија:Портал/Идеи има не правила, туку отворена дискусиjа, коjа сеуште нема заклучоци, бидеjки е од ноември 2008-а. Во Википедија:Прирачник за стилот сеуште нема таква секциjа. Jас персонално не се сложувам со твоjот став за сликите. Има статии, кои нема како да постоjат без големи галерии. Такви се поточно географските со поопшта содржина или тие за некои уметници. Накраj, да не забораваме дека постои Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците. Како второ, бришеш слики во статиjата Бугарски брег на Црно Море, али не бришеш во статиjата Пирин. Зошто? Зарем има некаква разлика, па едните ти се бендисуваат, а другите не? Позз, Boban Krumeski (разговор) 23:04, 18 ноември 2008 (UTC)

Не е за бендисување или не. Секако не ми се бендисува Бугарија како држава :). Има читај меѓу редови за тоа и Брејнмашин има пишано накратко за да видиш. Има исто така и врска до Комонс (всушност Комонс е за тоа- база на слики а Википедија база на текст). Ти не пишуваш текст туку ставаш само слики што воооопшто не е убаво на статиите. Ако сакаш слики ставај на Комонс или пак отвори акаунт на Фликр. Толку од мене. Истово важи за сите статии не само за статии поврзани за државана од исток.-- MacedonianBoy  Oui? 23:08, 18 ноември 2008 (UTC)
Бришеш само слики во одредени немакедонски бугарски статии и тоа е очигледно во врска со зборовите "Секако не ми се бендисува Бугарија како држава :).". Засега не постои правило за броjот на сликите, туку само приватни вкусови. Се разбира дека во иднина кон статиите, кои уредувам, ќе има и текстови. Мора да почекаш малце. Сликите даваат информациjа не помалку од текстот, посебно кога станува збор за физички обjекти. Главната цел ва Википедиjа е да биде образовен проект и да дава информациjа. Претставата на човекот воопшто е текстуална, али и визуелна. Сите слики, кои ставам, се адекватни на статиите и имат поврзан со статиjата текст, коj ги опишува конкретните обjекти, така што не гледаам галериите како нешто одделно од идните текстови. Мислам дека ако сакаме да соработуваме, имаме можност не да бришеме релевантен материал, а да пишеме статии. Напиши статии за бугарските градови на Црно Море и биди позитивен, со Good Faith. Boban Krumeski (разговор) 23:23, 18 ноември 2008 (UTC)
МацедонианБоъ, преди да бришеш нещо, го средуваj во Ризницата. Во моментот каку да ги средуваj сликите во комонс, како страницата "Несебар" и "Пирин" таму се празни. Па размисли малце, не си на 10 години. Ке ги ревертирам промените, ако не ти аресват толку слики, прво ги оправи во комонс и подоцна бриши. Ова е чист вандализам. --Стан (разговор) 23:26, 18 ноември 2008 (UTC)
Ако сте толку заинтересирани за БГ и некојси град unknown среди бе! Ова не е сликовница и база на слики. Пишуј текст па после слики. Нема други статии со безвезни и многу слики освен твоиве (очигледни ти се намерите). Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 23:29, 18 ноември 2008 (UTC)
Е ти што, ке бришеш само? Jас навистина мислам дека се премногу сликите, ама преди да се намалат е добро да се категоризираат во комонс, и со линк и ке биде перфектно. А моментално се избришени, без врска кон комнс. За Несебар и Пирин зборувам. --Стан (разговор) 23:35, 18 ноември 2008 (UTC)
Еве пример што направи: [6] --Стан (разговор) 23:37, 18 ноември 2008 (UTC)
Еве уште еден пример: [7] --Стан (разговор) 23:37, 18 ноември 2008 (UTC)
Види на моја корисничка страна што работам јас тука (не се занимавам само и исклучиво со слики). Сега ќе идам јас но утре сигурно ќе ги прочешлам пак. Видов дека е грешка ама реков утре -- MacedonianBoy  Oui? 23:39, 18 ноември 2008 (UTC)
Добро... "Утрото е помудро од вечерта" --Стан (разговор) 23:41, 18 ноември 2008 (UTC)
Не е можно големи статии да бидат целосно напишани за толку малку време. Многу брзаш. Немало текстови - аj да нема и слики. Навистина неразбирлива логика! Досега сум барал информациjа за бугарските планини и веќе сум спремен да ги завршам статиите за Пирин, Рила, Стара Планина, Родопите и Витоша, брегот на Црно Море мора малку да почека. Меѓутоа, jас би сакал повеќе слики и во статии како тие за Република Македониjа, Баба, Jакупица и така натаму. Дури сум барал веќе слики за Република Македониjа, али изгледа нема смисла да ги ставам... Boban Krumeski (разговор) 23:43, 18 ноември 2008 (UTC)

Е како бе Бобан Крумески ти е неразбирливо??? Оди на англиска википедија и оставај статии како сликовници, па да видиш што ќе ти се случи! Сигурно дека може да нема слики, но не може да нема текст. Зошто бе луѓе вишокот време не го искористите за добробит на сите, а не само за инаетење??? -- Корисник:Виолетова 23:48, 18 ноември 2008 (UTC)

Аj да видиме што се случува на англиската Википедиjа. Еден пример со галериjа. Barcelona. Има ли слики? Има. Многу ли се сликите? Многу се. Втор сличен пример. Alps. Уште еден, трет пример, статиjата е без галериjа, али со ошто 51 слики. Istanbul. Затоа логиката е неразбирлива, почитувана Виолетова. Во англиската Википедиjа 51 слики во една статиjа се можни, али овде за некои не. Биди поздравена, Boban Krumeski (разговор) 00:08, 19 ноември 2008 (UTC)
Бобан Крумески, толку ли ја потценуваш мојата логика, мојата способност за споредба и перцепција, или што е во прашање??? споредуваш огромна англиска статија со 51 слика во која сликите се така вметнати низ текстот (низ секциите) што не се ни забележува во колкав број се, и статијата за која ти се залагаш во која има `пет реда текст` и слики една до една! Напиши ти толкава статија и вметни слики, кој ти брани! Ова што сега го пропагираш е нон-сенс ---Корисник:Виолетова 11:22, 19 ноември 2008 (UTC)
Зарем мора да се повторувам? Прочитаj уште еден пат: Се разбира дека во иднина кон статиите, кои уредувам, ќе има и текстови. Мора да почекаш малце. И уште: Досега сум барал информациjа за бугарските планини и веќе сум спремен да ги завршам статиите за Пирин, Рила, Стара Планина, Родопите и Витоша, брегот на Црно Море мора малку да почека. Позз, Boban Krumeski (разговор) 13:41, 19 ноември 2008 (UTC)

Бобан, во „иднината“ стави ги сликите, односно кога ќе биде готова статијата. Дотогаш, не измислувај правила :) Не се почнува статија со слики, туку со текст. Поздрав ---Корисник:Виолетова 15:25, 19 ноември 2008 (UTC)

Напатствието за слики уреди

Ајде да се обидеме заеднички да го формулираме напатствието за користење на слики во статиите. Што ќе кажете за ова за урнек, најпрвин за контроверзните галерии:

In general, galleries are discouraged in main article namespace; historically, such galleries are more often deleted than kept. As a result, there are relatively few namespace galleries in the encyclopedia and good reasons must be given for creating them. The determination of whether a gallery should be incorporated into an article or created at the Commons should be discussed on the article's talk page. Consider instead linking to a gallery on Wikimedia Commons.

tl;dr — Општо да ги обесхрабруваме галериите во главниот именски простор и да претпочитаме врски до галерии на ризницата. За создавање на галерија да треба да се има доста добра причина и консензус на страницата за разговор. --Brainmachinewtf? 21:07, 19 ноември 2008 (UTC)

Мислам е ок и ќе додадам мал предлог: да се наведе колку најмногу слики да има во галеријата и низ статијата и да има врска до комонс. Вака ќе се надминат конфликтите.-- MacedonianBoy  Oui? 22:38, 19 ноември 2008 (UTC)
Бидејќи и самото постоење на галерија треба да се дискутира на страница за разговор, и таму да се договараме за бројот на слики. Што велиш за тоа? А за максимално, не повеќе од.... да речеме 8 слики? И да не биде тоа како строго пропишано. --Brainmachinewtf? 15:49, 22 ноември 2008 (UTC)
Токму тоа го мислам. Ајде да разговараме сите и да направиме правило за употреба на слики, зошто не е убаво да има многу многу слики. Мислам дека 8 во галерија се прилично доволно + врска до Комонс. Исто така мислам дека по 1 највеќе до две слики по секција е добра идеја. Немам ништо против слики ама сепак премногу слики даваат контраефект. Поз -- MacedonianBoy  Oui? 17:35, 22 ноември 2008 (UTC)

Баба Ванѓа, Рупите, минералните извори и Кожуф уреди

Минералните извори каj Рупите се внатре во комплексот на куќата, црквата и гробот на Баба Ванѓа, а планината Кожуф е на околу 50 метри од куќата. Мислам дека сликите на минералните извори и планината се тесно поврзани со статиjата за самата Баба Ванѓа, бидеjки токму тие природни услови се причина jасновидката да избере да живее во Рупите. Позз, Boban Krumeski (разговор) 12:29, 22 ноември 2008 (UTC)

Куќата, црквата, гробот и изворите се во еден и ист комплекс и двор. Планината е на 50 метри... Не гледам логика во тоа да има слики од црквата и гробот, а не и од куќата и изворите. Ако имаш слики од неjзиниот дом во Струмица - стави ги, jас не би ги бришал како тебе. Boban Krumeski (разговор) 12:35, 22 ноември 2008 (UTC)
P. s. Види, еве го комплексот. Планината Кожуф (таа всашност е еден мал рид) е од левата страна, во центарот се изворите, а веднаш надесно по нив се куќата и црквата. Биди поздравен, Boban Krumeski (разговор) 12:45, 22 ноември 2008 (UTC)

Гледам си се запречкал со грдиот лик од англиската википедија! Подобро седи си на страна, бидејќи тој очигледно си има проблем и со самиот себе. И не е тој крив, тоа е тарарскиот синдром што го имаат. Исти е случајот и со зеленашот. Несфатливо е во 21 век да живееш и да имаш мозок како од средниот век. Комунизмот ги изфрустрирал и сеуште имаат последици од културниот шок што го доаживеале во 90-тите. Убаво рекле нивните прародители и сегашни нивни јужни соседи „ќенеф раја“. Каква Porca misèria. Позз--Raso mk (разговор) 09:12, 23 ноември 2008 (UTC)

Hahahhaahhaha е сварно така е. Аме и не сакаат да соработуваат бе! Се мислат дека вандализираш ако им смениш и само една буква од текстот! Не сакаат да да ја прифатат вистината. Тешки комплекси имаат.-- MacedonianBoy  Oui? 09:54, 23 ноември 2008 (UTC)
Еј ем се татари, ем словени (македонци) ем изгубени во историјата. Оди читај им за Чувашите. Според смешната бугарска педија тие се бугари (што е точно), само што чувашите си зборат на нивниот мајчин јазик, додека овие на исток од нас си го исползуваат јазикот кој го научија од нас. Каква контрадикторност. --Raso mk (разговор) 10:13, 23 ноември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Очекувај сега ред гости на странава
Луѓе, знаете дека другар му ја „чете“ ова страница. Барем употребувате е-пошта ако сакате за нив да зборувате. Балканец What man, what? 10:10, 23 ноември 2008 (UTC)
Тоа е поентата--Raso mk (разговор) 10:13, 23 ноември 2008 (UTC)

Предлог уреди

Здраво, другар. Гледам дека побрзо од Нова година ќе имаме 22.222 статии, па сакам да те известам дека со иницијативите ќе продолжиме и понатаму. По оваа ќе се стремиме кон подобрување на квалитетот и проширување на статиите, а исто така уште веднаш ќе ја спроведеме и иницијативата за 25.000 статии. Ако можеш се разбира би можел и да средиш едно лого за 25.000 статии.Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:42, 29 ноември 2008 (UTC)


Доктор уреди

Кратенката од доктор на македонски литературно се пишува со цртичка меѓу `д-р`. Гледам некоја статија спремаш, па стави го така :) Поздрав --Виолетова (разговор) 21:46, 01 декември 2008 (CЕТ)

ok, нема проблем. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 21:58, 1 декември 2008 (UTC)
  • ha u thought arvanites no? in athens there are greeks which colonizate this city in 19-20 century from other parts of Greece and anatolia and are ethnic Greeks!!!! And arvanites all were mixed with greeks when they settled in greece and all southern albanians have greek genes since ancient times.... just brainwashed idiots like u can say that greeks are not greeks or u are macedonians but ok dream again.... --ZEUS (разговор) 17:35, 2 декември 2008 (UTC)

Интересно уреди

Здраво, брат. Те молам види го ова:[8]. Не знам како овој бот кој најверојатно самите го создале успеал ова да го направи, но не е проблем ни корисници истото да го сторат. Ќе го прашам Brainmachine. Тој има програмерско искуство, па би можеле и ниде направиме, бидејќи имаме потреба од некои едноставни статии кои ги немаме. Позз.

Горново, јас го напишав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:40, 5 декември 2008 (UTC)

Википроект Спорт уреди

Здраво MacedonainBoy. Пред околу 1 час се зачленив на Википроектот Спорт. Па така не ми беше многу јасно што треба да правам за спортот и да придонесувам за спортот на македонската Википедија. И затоа те молам објасни ми кои се обврските на некој член на некој Википроект ( на пр. земиме мене со Википроектот Спорт ) и зошто служи овај Википроекти ??? --Stefan40-3e3e (разговор) 17:46, 8 декември 2008 (UTC)

Пријателе, навистина не се работи за почит или не. Едно, статијата е искасапена. Второ, Бреско ја промени причината за бришењето повеќе пати во текот на расправата. Трето, јас ЈА ПОВЛЕКОВ дозволата за користење на сликите кои ги закачив на википедија. Значи, барам да бидат избришани, како и статиите кои имаат врска со мене. И онака биле без референци, нема потреба да стојат, а и јас не сакам да имам ништо со „енциклопедијава“. Знам дека најдобронамерно проба да смириш ситуација со тоа што ми отвори и корисничка страница, ама постои причини зошто немав корисничка страница. Поздрав и те замолувам да го избришеш тоа што треба да биде избришано, или во најмала рака, да не го враќаш назад. Внукот (разговор) 19:51, 8 декември 2008 (UTC)

ОК, види вака. Јас ќе ставам шаблони за бришење на сликата и на статијата но мислам дека еден корисник на Википедија што размислува не мора да значи дека е пресудно. Бидејќи авторот за кој се пишува е дел на Википедија, затоа Брест помислил дека е саморекламирање но мислам непобитен факт би било ако сликаш книгите што ги имаш напишано и да ги подигнеш на Википедија- е тоа е веќе нешто. Ако сакаш направи го тоа и се е во ред, а јас ќе ставам шаблони ако сакаш.

ПС: Ако подигнуваш слики од книга или некоја збирка на раскази или проза кажи ми за да не ставам за џабе шаблони. Поздрав и се најдобро.-- MacedonianBoy  Oui? 19:55, 8 декември 2008 (UTC)

Пренасочување уреди

Здраво MacedonianBoy, имам молба до тебе. Страницата “Опсада на Ерусалим“ ја направив како Опсада на Ерусалим!!! бидејќи како Опсада на Ерусалим претходно сум ја направил и пренасочил Опсада на Ерусалим (1099). Како може сега тоа да се врати, или пак помагај... Поз--Астрион (разговор) 22:16, 11 декември 2008 (UTC)

Бидна, мислам дека можеш да видиш како се прави- се брише пренасочувањето и се вметнува текстот. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 22:24, 11 декември 2008 (UTC)
Многу тешко било тоа бре, :)) стварно не ми текна така да направам. Фала многу и поздрав--Астрион (разговор) 22:27, 11 декември 2008 (UTC)

По 22.222 уреди

Здраво, брат. Откако ќе ја оствариме иницијативата 22.222, веднаш ја покренувам за 25.000. Се надевам дека ќе дадеш голем придонес како досега. Ама, бидејќи тоа планирам да го сторам денес, отпрвин нема да има лого на шаблонот за иницијативата, нио после ќе го додадеме. Ја поздравувам и твојата работа за проширување на статиите за држави во светот. Исто така ќе покренам и иницијатива за подобрување на квалитетот на статиите. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:35, 12 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии уреди

Иницијатива
         Здраво, MacedonianBoy/Архива 1!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!
--Kiril Simeonovski (разговор) 01:40, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000 уреди

Иницијатива
         Здраво, MacedonianBoy/Архива 1!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!
--Kiril Simeonovski (разговор) 01:40, 13 декември 2008 (UTC)

Рецензија уреди

Здраво MacedonianBoy, како што знаеш веќе ја надминавме бројката од 22.222 статии и запопчна со работа Википроект:Рецензија каде што сум и јас член. Па мене не ми е јасно што треба да се прави на статиите со овој проект. Колку што јас разбрав знам дека треба да ги отценувамне статиите на нивниот врв дали се Внимание, А класа,Избрана, Добра статија... за да се напрви ова има шаблони и на пример дали треба рецензијата да се додаде на врвот на статијата или на нејзината страна за разговор ? и како се поставува ова рецензија ???


Рецензија уреди

Здраво MacedonianBoy, како што знаеш веќе ја надминавме бројката од 22.222 статии и запопчна со работа Википроект:Рецензија каде што сум и јас член. Па мене не ми е јасно што треба да се прави на статиите со овој проект. Колку што јас разбрав знам дека треба да ги отценувамне статиите на нивниот врв дали се Внимание, А класа,Избрана, Добра статија... за да се напрви ова има шаблони и на пример дали треба рецензијата да се додаде на врвот на статијата или на нејзината страна за разговор ? и како се поставува ова рецензија ??? --Stefan40-3e3e (разговор) 15:02, 13 декември 2008 (UTC)

Симбол за Македонци уреди

Сигурно не гласаш за двете знамиња истовремено. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:44, 14 декември 2008 (UTC)

Ѕвездата е прв избор а знамето втор избор. Така се гласало претходно на оваа Википедија и на англиската. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 13:46, 14 декември 2008 (UTC)

Соломонови Острови уреди

Здраво Маседониан бој. Забележав дека има две статии за островите, а ти си работел последен и на двете. Содржината колку што гледам е речиси идентична. Би те замолил да ги погледаш и едната да ја избришеш. Оваа е постара и има повеќе уредувачи, и веројатно таа треба да се задржи. На оваа си работел само ти, и веројатно треба да се избрише.

Поздрав, --Црноризец (разговор) 00:26, 17 декември 2008 (UTC)

Здраво! ОК, колку што гледам ќе да си завршил веќе работа. Нека стои која било, секако треба да се проширува статијата. Поздрав и сѐ најдобро.-- MacedonianBoy  Oui? 22:13, 17 декември 2008 (UTC)

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ уреди

Hey man. I'm from Polish Wikipedia. I wrote article about Macedonian Language Institute "Krste Misirkov" in Polish Wikipedia and Ss. Cyril and Methodius University of Skopje. I have a question. How can I get license to publited logo for example to this first article in Polish Wikipedia? Greetings from Poland. Nila1994 (разговор) 18:49, 19 декември 2008 (UTC)

Нормално, цркви со имиња како Јован Крстител или Марија има има кој знае колку во светот. Фала за помошта. Поздрав--Астрион (разговор) 14:48, 19 декември 2008 (UTC)

роденден, именден и слава уреди

Среќен роденден, именден и среќна слава MacedonianBoy/Архива 1 (Николче), од Рашо! Имај прекрасна вечер!
Фала, ме изненади. Danke shoen. Tschuss-- MacedonianBoy  Oui? 22:57, 19 декември 2008 (UTC)

македонски јазик уреди

Здраво. Предложувај ја статијата македонски јазик за избрана на главната страница. Навистина е добра. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:24, 20 декември 2008 (UTC)

Здраво! Јас ја предложив статијата, а ако има некоја замерка за содржината како на пример поправки или слично слободно кажете да ја средиме. Поз.-- MacedonianBoy  Oui? 12:36, 20 декември 2008 (UTC)
Добро е да ја предложиш и за рецензија. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:08, 20 декември 2008 (UTC)

За буквите уреди

Здраво, другар. Твоето барање ќе биде остварено, но тие букви ги има, но во другите јазици. Тие не може да се додадат во посебна секција, бидејќи е ограничен бројот на секциите кои се скриени, а не можеме да го зголемиме. Тоа е така и на другите Википедии. Доколку се обидеме да поставиме нова, наредната би ги пррикажувала претходните, тоа е проблемот. Инаку може да стојат до е, и и о со цртичка. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:56, 20 декември 2008 (UTC)

Добро ли е сега.:)--Kiril Simeonovski (разговор) 16:02, 20 декември 2008 (UTC)
Fala mnogu, te iznamačiv i izvini. Ama toa e koga šablonot e zaklučen a bukvite trebaat koga se romanizira makedonski jazik.-- MacedonianBoy  Oui? 16:04, 20 декември 2008 (UTC)
Нема проблем, но сепак што мислиш да си остане хрватски, бидејќи сите букви ги има во хрватскиот јазик, а во словенечкиот некои нема?--Kiril Simeonovski (разговор) 16:18, 20 декември 2008 (UTC)
Само може да дојде до конфликт околу сето тоа, бидејќи официјално Србите, Црногорците, па и босанците (мешано, и кирилица и латиница) пишуват кирилица, па сето тоа да оди со латинични букви може да предизвика побуна. Јас би го сменил, но се плашам од ова. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:43, 20 декември 2008 (UTC)
Како сакаш, босанците пишуваат само со латиница а српската Википедија е и на латиница покрај на кирилицата. Мислам не е фер да се стави само хрватски кога истите букви ги користат и уште четири јазици. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 16:46, 20 декември 2008 (UTC)

шаблон „Македонија“ уреди

Шаблонот е отклучен. Но штом ќе завршиш, би те замолил веднаш да ме известиш, бидејќи од Рашо слушам дека имаме некаква бугарска инвазија. Не знам дали точно има врска со тоа, и дека нешто ќе направат, но не сакам да ризикувам и затоа ако можеш веднаш извести ме, за да го заклучам пак. Фала многу и поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 22:57, 21 декември 2008 (UTC)

За типот од бугарската уреди

Здраво, другар. Остави го тој шо сака нека си прави. Јас го предупредив на руски, па ако не биде ќе видиме. Не се вознемирувај со вакви. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:54, 21 декември 2008 (UTC)

Упорно си тера по негово. ЕДнаш се кажува нели?-- MacedonianBoy  Oui? 23:55, 21 декември 2008 (UTC)
Доволно е еднаш да го предупредиме, па после готов е. Нема само да го предупредуваме.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:58, 21 декември 2008 (UTC)

Галерии уреди

Здраво! Во статиjата Охрид има галериjа со 10 слики. Во статиjата Охридско езеро во галериjата тие се 14. Зошто за тебе тоа е можно во едни статии, а во други не? Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 21:40, 22 декември 2008 (UTC) P. s. Исто така за N-ти пат уредуваш без пред тоа да разговараш. Boban Krumeski (разговор) 21:47, 22 декември 2008 (UTC)

Не сум ги видел а и нив ќе ги пречешлам. И не уредувам без објаснување, тоа е веќе дискутирана тема.-- MacedonianBoy  Oui? 21:51, 22 декември 2008 (UTC)
Во случаjот со Грб на Бугарија имаме твое бришење на слики без разговор пред тоа. Boban Krumeski (разговор) 21:58, 22 декември 2008 (UTC)
А во случај на сите сликовници што сме ги поправале имаме образложение. Да не се повторуваме ве молам. Не сакам да терам празни муабето како вчера што водеше.-- MacedonianBoy  Oui? 21:59, 22 декември 2008 (UTC)
Образложувањето е направено истовремено со бришењето. Мора да се разговара пред да се брише. А како што се виде, на македонската Википедиjа нема општ принцип за броjот на сликите во галериите. Boban Krumeski (разговор) 22:09, 22 декември 2008 (UTC)
Нема ама се договоривме а и ќе има.-- MacedonianBoy  Oui? 22:22, 22 декември 2008 (UTC)
Знаеш дека jас сум за поголема слобода во изборот на броj на сликите во галериите. Се сложувам дека вероjатно 30 и повеќе се неприфатливо многу, али 12 до 16 не мислам дека се проблем, посебно во случаи како грбови со пософистициран развоj или светски познати туристички и историски места како Охрид. Види ги на пример Coat of arms of Germany, Coat of arms of Spain и Royal coat of arms of the United Kingdom. Boban Krumeski (разговор) 22:38, 22 декември 2008 (UTC)
Види Крумче, таа за британските грбови е статија во која с пишува за грбовите и нормално е да ги има. А статијата за Русе е статија за град, во која треба да има текст. Од географија, преку историја до надворешни врски. Сликите тука се стааваат меѓу текстови и плус еден до два реда галерија. Сепак види на ВП:НЕГАЛЕРИЈА. --Raso mk (разговор) 22:49, 22 декември 2008 (UTC)
Добро, нормално е за британските грбови, а зошто да нема повеќе хералдички типови и во статиjата Грб на Бугарија овде? Како што се виде, на англиската Википедиjа е прифатливо статиите, поврзани со хералдика, да имат поголеми галерии. Уште примери: Coat of arms of Poland и Coat of arms of Denmark. Boban Krumeski (разговор) 23:07, 22 декември 2008 (UTC)
При тоа во ВП:НЕГАЛЕРИЈА читаме "Википедиините статии не се збирки на галерии на фотографии или мултимедијални датотеки без текст кој би одел со статијата. Доколку сакате да додадете некоја слика, обезбедете енциклопедиски контекст..." Сите грбови од статиjата Грб на Бугарија беа токму грбови, опишани со текст внатре во контекст. Boban Krumeski (разговор) 23:12, 22 декември 2008 (UTC)
Ама човече што се потребни парички?! Имаме статија за бугарски лев па таму ќе ги ставиш а не само ставај слики како ќе ти текне.-- MacedonianBoy  Oui? 23:13, 22 декември 2008 (UTC)
Пошто на пример во периодот 1880-1927 во Бугариjа не е имало посебен Закон за државниот грб, коj да го стандардизира грбот, и се користеле истовремено неколку верзии на грбот, за некои од кои токму паричките се примери. Навистина не гледам дека е проблемот да има повеќе слики во една хералдичка статиjа. Boban Krumeski (разговор) 23:18, 22 декември 2008 (UTC)


Колку толку статијата има слики. Ајде сега убаво оди на грчката или босанската и таму налепи галерии па да цидиме дали ке ти прифатат. Ај Крумче пробај, баш ме интересира, и така таму статијата е без слики. --Raso mk (разговор) 23:19, 22 декември 2008 (UTC)
Рашо, овде имаме правила и примери. Мора да ги почитуваме и следуваме. Општите зборови не се во прилог кон темата. Извини. Boban Krumeski (разговор) 23:21, 22 декември 2008 (UTC)
Не бегај од темата. Ти реков пишуј и таму. И никој тука не оспори некакви правила. Што се тресеш одма од нервоза.--Raso mk (разговор) 23:27, 22 декември 2008 (UTC)
Како прво, сеуште не постои правило на македонската Википедиjа за броj на сликите во галериите. Како второ, правилото ВП:НЕГАЛЕРИЈА исто така не го ограничува во конкретни граници броjот на сликите, а ние збориме за само 4 избришани. На таа основа бришењето на бугарски грбови од страна на МаседонианБоj се окажа надвор од правилата и примерите од англиската Википедиjа, коjа е основа на сите принципи на уредување. Тоа е. Boban Krumeski (разговор) 23:37, 22 декември 2008 (UTC)
Добро бе бугари. Дали имате грам осет, па немаме намера да тераме едни исти муабети со вас? Ни се одмиливте и вие како корисници и вашите уредувања. Наместо да создаваме статии ние ќе тераме инаети. Бог да чува.-- MacedonianBoy  Oui? 23:29, 22 декември 2008 (UTC)
Jас не сум "Бугари", jас сум конкретен корисник на Википедиjа. Сакам да ги почитуваме правилата, ништо повеќе. Зошто да не вратиме тие 4 слики во статиjата за бугарскиот грб? Како што се окажа, нема правило против истите. Општиот броj на сликите не беше 30 или 50, туку само 12. Boban Krumeski (разговор) 23:41, 22 декември 2008 (UTC)
Патем, во статиjата Охридско Езеро сеуште има галериjа со 14 слики. Зошто таму тоа е можно, а другаде не? Boban Krumeski (разговор) 23:45, 22 декември 2008 (UTC)
Накраj, што е тоа твое создавање на статии, кога ти бришеш слики, ставени од друг? Зарем тоа воопшто е создавање? Boban Krumeski (разговор) 23:47, 22 декември 2008 (UTC)


Свесен ли си ти дека овие дена ја поремети цела македонска википедија со твоие безизлезни коментари. Човеку иди спиј, и не не тормози. Остави не на раат да си пишиваме. А за Охридско езеро за инат мој ќе има слики. Замо заради тоа што е наш бисер. А бугарскиот грб не е. И немој да ми досаѓаш со тоа праволо за немакедонска национална википедија.--Raso mk (разговор) 23:52, 22 декември 2008 (UTC)
Инаетот како аргумент - без коментар. Boban Krumeski (разговор) 23:53, 22 декември 2008 (UTC)
Да бидам покултурен. Досаден си ко дијареа.--Raso mk (разговор) 23:56, 22 декември 2008 (UTC)
Без коментар. Boban Krumeski (разговор) 23:57, 22 декември 2008 (UTC)
Да бидам искрен ме зачуди да немаш капаче и за ова тенџере, но сепак покусо не остануваш со текст.--Raso mk (разговор) 23:59, 22 декември 2008 (UTC)
За Охридско езеро: галеријата има 8 слили а останатите се низ текстот. Истото е и со сликите за грбовите на другите Википедии и таму се низ текст а не во ГАЛЕРИЈА. Не е естетски со над 8 слики во галерија- одвратно личи.-- MacedonianBoy  Oui? 00:00, 23 декември 2008 (UTC)
Не мислам како тебе, но нека консензусот биде 8 слики во галериjа. 8 насекаде! Веќе и на Охридско Езеро се само 8 во споредба со твоjот став. Биди поздравен, Boban Krumeski (разговор) 00:38, 23 декември 2008 (UTC) P. s. Исто така во статиjата Кралски грб на Обединетото Кралство имаш многу, многу, многу грбови за бришење. Таму само во едната галериjа има 14 грбови! Boban Krumeski (разговор) 01:05, 23 декември 2008 (UTC)

Еве што копирав од таму:

Жалам, Boban Krumeski (разговор) 00:09, 23 декември 2008 (UTC)

Ајде де уреди

не се нервирај! Прав и магла. Ако се нервираме за тоа кој што кажал на страниците за разговор, нема далеку да стигнеме. Тоа што, како што го нарекуваш Бугарот кажал, не може да помине. Boyan (разговор) 19:38, 24 декември 2008 (UTC)

Уште ли со Бугаринот. Јас веќе дадов свое мислење, а и не е до таму дојдена работата. Најлошо е уште да почнува и статии да уредува на друг јазик. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:47, 24 декември 2008 (UTC)

Па уште, им паднал некој договор за бугарска фешта тука, да навалат. Boyan (разговор) 19:49, 24 декември 2008 (UTC)

Блокиран си на 1 ден поради нарушување на 3RR. Сори, ништо лично, само административно. Boyan (разговор) 19:25, 25 декември 2008 (UTC)

Награда уреди

Македонска ѕвезда за национална гордост
Јас, Виолетова ти доделувам тебе MacedonianBoy ѕвезда за национална гордост :) 25 декември 2008 20:50 (UTC)
оваа Вики награда беше доделена на MacedonianBoy/Архива 1 од страна на ~ Виолетова ~~~
Фала многу, сѐ најдобро. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 19:28, 26 декември 2008 (UTC)

За логото уреди

Здраво. логото ќе биде, само треба да го конвертираме во png формат. Инаку не е проблем ни ти да го смениш. Види ја оваа датотека [[Слика:Wiki.png]]. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:31, 28 декември 2008 (UTC)

За листата на градови уреди

Здраво, Никола. Види вака, листата е добра, само мислам дека иницијативата добро е да опфати и некои реки и планини од краевите коишто ги имаш посочено. Тоа е мое мислење. Иницијативата веднаш ја покренувам, па ако ја смениме страницата, тоа автоматски ќе се направи. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:49, 29 декември 2008 (UTC)

И види убаво, мислам дека не се сите градови за , освен Скопје, Битола и Струмица за проширување. Има и други одлични статии, но сепак тоа лесно може да се среди.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:05, 29 декември 2008 (UTC)
Здраво. Оваа иницијатива е само за градовите во Македонија, а потоа би следувале иницијативи за општините во Македонија, селата во Македонија, реки, планини, села и градови во Пиринска и Приморска Македонија така што целта на иницијативите е да се прошират сите статии поврзани со нашата мила етничка Македонија. Што се однесува за Скопје, Битола и Струмица, слободно можат да се дополнат но сепак имаат повеќе одошто останатите и поради тоа го ставив шаблонот за готово. Поздрав и само напред со иницијативата.-- MacedonianBoy  Oui? 23:17, 29 декември 2008 (UTC)

Провери дали е во ред тоа што е предложена оваа статија за бришење. Ако да, тогаш треба да се направат соодветни измени во шаблонот {{tl:Cyrillic alphabet navbox}} за кирилични букви, да поврзува кон правилниот наслов на статијата. brest (разговор) 13:29, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија уреди

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, MacedonianBoy/Архива 1!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!
--Kiril Simeonovski (разговор) 20:24, 30 декември 2008 (UTC)
Назад на корисничката страница на „MacedonianBoy/Архива 1“.