System-file-manager.svg
Архиви
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Mk-flag.jpg
Exquisite-mozilla-firefox.png
Exquisite-Modem.png
Exquisite-kalarm.png
Exquisite-mplayer.png
Exquisite-kfind.png
Exquisite-microphone.png
Домичка
(mk · en · es)
Муабет

Следни проекти

Мои статии

Песок

Придонеси


Пиши ми на мејлче тукаОралиштеУреди

Здраво. Дали не знаеш нешто за некое полошко село Оралиште? (Мико сум илегалец :). --194.141.35.2 (разговор) 11:15, 10 февруари 2015 (CET)

Види Мико. Од околу 25 села во полошко што се изчезнати, Оралиште не се споменува. Од Оралиште има само археолошки локалитет во Лазарополе. Локалитетот е некропола на населбата, што значи не може да биде некоја стара населба. Треба да се провери и во марвовско-реканскиот крај, бидејжи некогаш и тие села се сместуваат во полошко.--Р ашо  12:32, 10 февруари 2015 (CET)
Во К’нчов е [1], мегу Брвеница и Ломница. Още един извор имам за него - еден ополченец од МОО е од Оралиште. И овде, но то може да е по К’нчов. Ништо - благодарам. --Мико (разговор) 17:07, 10 февруари 2015 (CET)
Искрено никогаш не сум слушнал за такво нешто. Јас сум од таму, и добро ми е проучен тренот, но вакво не сум слушнал. Плус тоа Канчов и не е така одамна, за барем и постарите да не знаат. Сепак ќе барам и понатака.--Р ашо  20:02, 10 февруари 2015 (CET)

И пак јас - овде един тетовски паша - Rexhep Pasha Kallkandelen, е од селото Бал (katundit Ball). Кое ли е? --Мико (разговор) 06:38, 12 февруари 2015 (CET)

И такво село нема. Да не се мисли на Балин Дол??? гостиварско? Или едноставно е село во Албанија. Проблемот со Албанците во Тетово е што сите до еден се доселени од Албанија (крај на 17, 18 и 19 век) и Косово (20 и 21 век), па може да е и некое село од таму. --Р ашо  14:26, 12 февруари 2015 (CET)

А Житолуп, Велешко дали можеме да го лоцираме некаде? Близо било до устието на Црна. Некаква битка имало през Првата СВ.--Мико (разговор) 17:48, 24 март 2015 (CET)

На едно место најдов дека е тука некаде (https://www.google.de/maps/place/41%C2%B027'14.0%22N+21%C2%B047'36.6%22E/@41.453893,21.793499,503m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0), ама далеку е од било какво устие на Црна во Вардар.
Најдов и во Книгата на Војислав Радованови, Тиквеш и Раец на стр. 239 каде се вели: „Житолуп у Тајци припадао како чифлик Тошевцима из Прилепа. Ови нису хтели да следују бугарској пропаганди, стога им око 1900 година, комити поруше село, а чифчије растерају.“
На страна 500 вели, на четврт час низ селската река во Фариш се наоѓа порушеното село Житолуп.
Значи дефинитивно не се мисли на устието на црна, туку на селската река во Фариш која се влева во Црна.
Се поменува уште еднаш на стр.231 дека селото било нападното од Арнаутски банди и дека еден дел од селаните пребегале у Мрзен Ореовец, но селото сепак продолжило да опстојува.--Р ашо  10:17, 25 март 2015 (CET)
Браво. Благодарско. Жив и здрав. А од мене - bg:Тетовски пашалък по Селищев и сите паши. :) --Мико (разговор) 16:13, 25 март 2015 (CET)

Здраво. Овде пишувам bg:Данаил Несторов и во изворот пишува В Гостиварско работи в селата Галата, Върбица, Турчане, Баница, Горно Еловци, Милетино, където изработва иконите и фреските, Тумчевище, Таймище и в манастира в Симница „Свети Симеон“. В Тетовско работи в селата Сакинци [мислам да е Саракинци?], Вълковия, Едуерци, Бървеница, Жилче и в манастира „Свети Атанасий“. И да те прашам - (1) кое е ово Врбица и (2) дали нема да можеш да ми ги кажеш имињата на црквите во овие села, ако ги знаеш. Благодарам. --Мико (разговор) 15:55, 8 мај 2015 (CEST)

Здрасти. Баш убаво, ама уводот не ти е точен. Пишува бугарски зограф, а не е. :) Освен едно Врбица нема друго во Македонија. Ако е гостиварско сигурно се работи за Врбен. Нема друго слично правослвано во близина. Да црквите ги знам скоро сите. Дел од нив ги нема од тоа време (рушени се и обновени во поново време), а дел на пример се во села каде има по преку три цркви, па не може да се знае која е.--Р ашо  17:48, 8 мај 2015 (CEST)
Дај овие коишто имаат една црква, ако ги знаеш. Види и Работи и в селата Дух (ово е Дуф), Ново село, Митровски кръсти и Сушица в Гостиварско - Павел Гегов е овој. --Мико (разговор) 16:06, 10 мај 2015 (CEST)
Мислам дека сите цркви од овие села имаат статии на мк вики. Што да видам за Дуф, Ново Село и другите?--Р ашо  21:12, 10 мај 2015 (CEST)
А, не знаех. За Дуф и другите исто за имињата на црквите им. Ке започнам да ги пишувам и, ако некоја ја нема, ке те прашам. --Мико (разговор) 14:53, 11 мај 2015 (CEST)

Кратовски парохииУреди

Здраво Рашо, јас започнав да ги уредувам статиите од Кратовско, каде бевме во рамките на третата Викиекспедиција, па вчера почнав да ги уредувам статиите за црквите, па сакав да те прашам дали знаеш како е поделено на парохии, бидејќи на интернет не можам баш да најдам, бидејќи на страницата на Кумановско-осоговската епархија нема ништо. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 22:23, 12 јуни 2015 (CEST)

Здраво. За жал таа е една од ретките општини во Македонија каде нема информации за парохиите ама баш никаде. Јас и лично сум им пишал мејл на КОА за некакви информации но немаше одговор. Знам дека само постои Кратовско архиерејско намесништво и тука се црквите од сите кратовски села. За парохии, незнам. Ќе пробам пак да ги исконтактирам. Позз--Р ашо  13:17, 13 јуни 2015 (CEST)
Да, и јас истото се зачудив, па си реков тебе да те прашам, бидејќи си поупатен во тематиката. Инаку да, и јас наидов на Кратовското архиерејско намесништво, но мислам дека реално е да има и повеќе парохии. Се надевам овој пат ќе ти одговорат. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 17:48, 13 јуни 2015 (CEST)

Да,мора да има, бидејќи намесништвото е составено од парохии. --Р ашо  18:23, 13 јуни 2015 (CEST)

ЕфиловциУреди

Некое слично кичевско село да знаеш? Копаничарите Филиповци от Осој работеле во него. --Мико (разговор) 19:12, 22 септември 2015 (CEST)

Сум слушнал за Ериновци. Постоело и некое дервеџинско село Евловец. Најдобро е да се најде книгата на Јован Трифуновски - Iščezla seoska naselja Kičevske kotline .--Р ашо  19:50, 22 септември 2015 (CEST)
Ериновци - може, браво. Евловец е Ехлоец. --Мико (разговор) 20:02, 22 септември 2015 (CEST)


НаградиУреди

Извини Raso, што е причината за одбивањето на моите промени во наградите „11 Октомври“ и „Св. Климент Охридски“ - заради тоа што ставив нов навод, тоа ли е прекршокот? ГП (разговор)

Здраво. Наводите се нешто што треба да потврдат, а не да звучат претенциозно. btw самиот артикл на наведениот весник не е НГТ. Позз--Р ашо  17:00, 13 декември 2015 (CET)

Наградени сте!Уреди

  Заслуги за Македонија
За Македонија! Проф. д-р Игор Јанев (разговор) 23:27, 11 февруари 2016 (CET)

Одбивање на промени за Димитар БлагоевУреди

Извини Raso, што е причината за одбивањето на моите промени во статиjта за Димитар Благоев? Strumski (разговор) 12:36, 5 април 2016 (CEST)

Отфрлен беше дел од реченица/цитат, кој е ирелевантен во текстот, односно не укажува зошто е тоа важно во статијата. Позз--Р ашо  13:06, 5 април 2016 (CEST)

"Роден сум во фамозното македонско село Загоричани, Костурско." Аз сум додал следващата реченица от текстот: "Ова е чисто бугарско село", ти таа реченица си га избришал. Како е ирелевантна, молим те кажи. Оооо сетих се. Ирелевантна е оти Благоев вели дека родното му село било бугарско. Цензура, Рашко? Во коj век живеем??? Strumski (разговор) 08:26, 6 април 2016 (CEST)

Следејќи ја бугарската википедија, па мислам не во кој век , него дали е тоа Северна Кореја или што е.--Р ашо  15:43, 6 април 2016 (CEST)

Гледам се фати за последното ми изречение, а за првото кое е по-важно - малчиш. Бидеjки и jаз сум македонец (пирински), ке разбериш дека вашите србомански финти каj нас не одат. Та пак да те прашам - зашо бришеш вториот дел на цитата за селото Загоричани?Strumski (разговор) 17:22, 6 април 2016 (CEST)

Следниот пат ако се обидеш да ми пишеш на оваа страница или пак се обидеш некаде на друго место да ме навредиш, јас лично ќе те блокирам, и тоа не времено, туку трајно--Р ашо  18:23, 6 април 2016 (CEST)

Добре бе Рашка, место да се обиждаш просто ми отговори на прашането от кое бегаш цело време - защо ми бришеш промените во статиа за Димитар Благоев??? Ова те прашам веке трети пат, ти секоj пат темата мениш па сакаш да блокираш. Просто отговори на прашането и ако има проблем со промените во статиjта за Благоев, даj да ги дискутираме!

Одговорено ти е уште во првиот одговор. Или не разбираш или сакаш да тролуваш. --Р ашо  19:44, 6 април 2016 (CEST)
Рашка, трола си ти, со твоjто противене да ми отговориш на прашането 4 пати веке. Во моите промени во статиата на Димитар Благоев имах ставено и 3 негови книги. Ти и них си избришал. Обиасни ми, молим те, како книгите на Димитар Благоев са "ирелевантни" кон статиата за ...Димитар Благоев?!
Strumski (разговор) 07:23, 7 април 2016 (CEST)

ШаблониУреди

Здраво Рашо, како најупатен во правење шаблони, гледам дека си почнал да правиш за црквите во повеќе општини, па бидејќи има доста цркви во општините Илинден и Зелениково, би те замолил да направиш и за нив. Сношти зборевме со @Ehrlich91: колку се корисни и добри за прегледност и подобро упатување, па ќе треба мала обука да ни направиш за правење шаблони за да ги ставаме во статии од различни предметни области на истражување. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 07:45, 7 април 2016 (CEST)

Здраво. До вечер ќе биде ;) --Р ашо  09:01, 7 април 2016 (CEST)
Ете @Македонец: речено сторено. Ги имаш и Зелениково и Илинден :) --Р ашо  23:23, 7 април 2016 (CEST) P.S. Еве уште еден гратис Петровец

RE:Фотолов@СтрумицаУреди

Здраво и од мене, Рашо. Мило ми е што ти се допаѓаат сликите. Во врска со категориите, деновите ќе ги средам и доколку имам проблеми со категоризирање, ќе ти пишам. Фала на советот и поздрав--Тиверополник 13:10, 13 април 2016 (CEST)

Здраво Рашо, започнав да средувам, само неможам да ги избришам старите категории--Тиверополник 22:33, 13 април 2016 (CEST)
Ок, поздрав уште еднаш--Тиверополник 11:19, 14 април 2016 (CEST)

СИЕ Пролет 2016Уреди

Здраво, веќе неколку недели трае меѓународниот натпревар „СИЕ Пролет 2016“, во кој земјите од Средна и Источна Европа пишуваат едни за други. Доколку сакаш да се вклучиш во овој интересен натпревар, впиши го твоето корисничко име во списокот и можеш да одбереш една од многуте статии во издвоените списоци по земја. Натпреварот трае до 31 мај, а за првите тројца ќе бидат обезбедени материјали/книги/енциклопедии. Доколку имате некои прашања, контактирајте го корисникот Ehrlich91. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:05, 25 април 2016 (CEST)

КончеУреди

Здраво Рашо, јас ги средив сликите од нашата експедиција во Конче и ги ставив во статијата за Ињевско-конечка парохија, а воедно и додадов цркви кои ги најдовме, а ги немаше во списокот, па сега останува да побарам од тебе да ни средиш еден шаблон за Цркви во Општина Конче :) --Ehrlich91 (разговор) 16:07, 3 мај 2016 (CEST)

Ќе средам--Р ашо  14:37, 4 мај 2016 (CEST)

 Ок Средено и вметнато --Р ашо  19:38, 4 мај 2016 (CEST)

Здраво Рашо, јас викендов за празников бев натаму во Радовишко со точак натаму па ги сликав црквите во Покрајчево, Подареш, Ораовица и црквата и прекрасниот манастир Св. Ѓорѓи во кој спиевме над селото, Раклиш, па да те известам да средиш таму да ги категоризираш по име, парохија, епархија. Види исто и за црквата Св.Ѓорѓија крај портата во Вевчани, само што ја прикачив, ама нема посебна категорија за неа. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:45, 4 мај 2016 (CEST)

Супер. Ќе средам, а за црквата во Вевчани има категорија. Јас ја имам исто така сликано :) --Р ашо  14:49, 4 мај 2016 (CEST)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge!Уреди

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (разговор) 16:26, 10 мај 2016 (CEST)

ПрашањеУреди

Здраво Рашо, како си? Имам едно прашање? Дали е можно од commons да се симнат поголем број на слики одеднаш. Пробав да направам книга како пдф. но не ми успева. Станува збор за фотоловот од Струмица, сакам да ги имам на компјутер, а сум ги избришал. Поздрав--Тиверополник 20:13, 24 мај 2016 (CEST)

Здраво. Еве тука !!!!. Првата апликација Imker е многу добра. Треба да се инсталира. Инаку нема друг начин (барем јас незнам за друг).--Р ашо  20:31, 24 мај 2016 (CEST)
Вечно сум ти должен :) Благодарам и поздрав--Тиверополник 20:41, 24 мај 2016 (CEST)

ДимчеУреди

Здраво, Рашо - Димче Јанко и Димитри Јанков са един човек. --Мико (разговор) 20:06, 14 ноември 2016 (CET)

 Ок Средено--Р ашо  09:48, 15 ноември 2016 (CET)

Шаблон:Вики клуб статијаУреди

Здраво Рашо. Го предложив шаблонот за брзо бришење поради тоа што правило е да ги обележуваме статиите кои по својот квалитет се издвојуваат од останатите на целиот проект или во конкретни тематски области (пр. избрана или добра статија), но не и јавно да ставаме до знаење дека статијата била дел од конкретна иницијатива за збогатување на Википедија. Во случај да мислиш дека шаблонот е погоден за полесно категоризирање на уредуваните статии, мислам дека најдобро решение е истите да бидат додадени во табела на самата проектна страница (пр. ВикиПроект Економски факултет 2013-14). Се мислам дали воопшто да се додава и шаблон на страницата за разговор, бидејќи шаблоните кои обично ги додаваме под основниот шаблон СЗР имаат за цел да ја поврзат статијата со конкретен тематски проект (пр. ВПМ со ВикиПроект Македонија, ВПГ со ВикиПроект Географија итн.). Сепак, нема да земам да ги отстранам нетематските шаблони на страницата за разговор, бидејќи е добро на таа тема да има дискусија целата заедница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:10, 7 декември 2016 (CET)

Здраво Кире и Рашо.
На самата проектна страница нема да ги додаваме статиите, непотребно е, туку само корисничките имиња на учесниците, преку кои може да се провери кој колку сработил. Сите новосоздадени статии од членовите ги имаме на проектната страница на Outreach, и од таму ги следиме. Идејата е овде да имаме категорија, на пример, во која ќе може да се следат новосоздадените статии преку мк.вики, затоа го создадов шаблонот за страницата на разговор - Вики клуб. Но во списокот се појавуваат само страниците за разговор, а не самите статии, па го замолив Рашо да помогне. Доколку не е пракса самата страница (статија) да се обележи (не можам да се сетам за друг пример освен тие што ги наброја Кире), не е проблем да остане само шаблонот на страницата за разговор. Поздрав - Виолетова (разговор) 11:45, 7 декември 2016 (CET)
Здраво Жане. Јас сум согласен дека е добро да ги имаме тие статии во посебна категорија за потоа да може полесно да ги следиме ако се јави потреба за нивно средување, но мислам дека не менува многу дали во таа категорија ќе ги имаме самите статии или нивните страници за разговор. Малку го потсредив шаблонот Вики Клуб да може автоматски да ги категоризира сите страници за разговор и сега во категоријата го имаме самиот шаблон и сите страници за разговор на новосоздадените статии. Во случај да се подобруваат постоечки статии, згодно е да се направи сличен шаблон кој би категоризирал страниците за разговор со подобрените статии во категорија „Подобрени статии од проектот Вики Клубови“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 7 декември 2016 (CET)
Да, веќе има проширени постоечки статии (јас би го користела тој израз, сепак). Благодарам за помошта. Поздрав -Виолетова (разговор) 13:18, 7 декември 2016 (CET)

Шаблонот за самокатегоризирање го создадов по примерот на постоечкиот за нобеловците. Ова не е ништо ново, сме имале и за проектите археологија и слични на него. Е сега незнам зошто би било проблем ако се обележани сека се создадени по некоја иницијатива. Слично е и со шаблонот „превод од друга вики“. Плус тоа вметнатиот шаблон е скоро невидлив за обичните корисници. Поентата ми беше да се појавуваат статиите, а не страниците за разговор. Но ако се одлучи само за страниците за разговор, немам ништо против. Ако и името на категоријата е спорно, нека се преименува и поинаку. Предложете--Р ашо  13:56, 7 декември 2016 (CET)

БурловоУреди

Некое гевгелиско село Бурлово дали знаеш? --Мико (разговор) 14:32, 9 декември 2016 (CET)

Не сум слушнал до сега. Но според изворите треба да е покрај железничка пруга, нели?--Р ашо  19:02, 13 декември 2016 (CET)
Не - от Милетково през Бурлово до Серменин е имало железен път - значи е било некъде между Милетково и Серменин. Благодарим. --Мико (разговор) 21:11, 13 декември 2016 (CET)

БаняУреди

И още нещо покрай гевгелийските села - гледам на Ризницата си направил Category:Banja (Demir Kapija) - нема такова демиркапийско село Баня, това е самият град Демир Капия. --Мико (разговор) 09:15, 18 јануари 2017 (CET)

И още едно нещо, ако можеш да помогнеш . В тая статистика [2], на втората страница има едно положко село Граца (между Сенокос и Неготин). Кое ли е? Градец? Или некое друго? А после - Жеровница (нито торбешката, нито косовската) и Радујевце? После гостиварско Папрат (между Печково и Дуф)--Мико (разговор) 13:02, 18 јануари 2017 (CET)

@Мико: види вака. Пред да ја отворам категоријата за Бања имав неколкудневна дискусија со луѓе од Демир Капија, се разбира покрај истражувањето со материјали. Селото Бања постеоло и се наоѓало маклу северозападно од денешната Демир Капија. Имало и своја црква, Св. Ататнасиј, која подоцна била рушена и на нејзино место била исградена денешната св. Богородица по желба на српската кралица да биде слична со кралската црква во Опленац, Србија. Селото срада од зенјотресот, па населението е преселено кај тогашната жел. станица која се викала Демир Капија. Фактички од тогаш Демир Капија е основана. Додека местото каде е селото Бања било одемено и споено со кралските лозови насади. Значи не се работи ни за иста територија. Фактички ова е село, кое е збришано подоцна, а не преименувано.
Ааа - ясно, ок. Ние сме в грешка - ще го оправим. --Мико (разговор) 15:50, 19 јануари 2017 (CET)
А за селата во Полог, Граца мора да е Градец. Жеровница ако не е торбешката да не е Жеровјане со Радиовце до него напишано како Радујевце? Папрат, незнам. Позз--Р ашо  15:41, 19 јануари 2017 (CET)
Хахаха - Радуевце верно е твоето, как не се сетих - благодарим много :). --Мико (разговор) 15:50, 19 јануари 2017 (CET)
E да, моето е :) --Р ашо  16:16, 19 јануари 2017 (CET) btw, ја имаш оваа:[3]?
Да - видех го. Не съм стигнал до него. Ако ти почнеш - че вървим по тебе :)... --Мико (разговор) 18:29, 19 јануари 2017 (CET)

Преиспитување администраторски статусУреди

Здраво Рашо. Отворив гласање за преиспитување администраторски статус на тројца неактивни админи на селската чешма, па бујрум ако имаш мислење или коментар. Поздрав.--Retrohead (разговор) 20:42, 30 јануари 2017 (CET)

БорисУреди

Здраво. Абе, Борис Трајковски во Струмица или во Муртино е роден? --Мико (разговор) 14:54, 16 јуни 2017 (CEST)

(page stalker) Мико, според официјалната биографија на веб страницата на претседателот на РМ, Борис Трајковски е роден во селото Моноспитово, Струмичко. Родителите на претседателот Трајковски имаат потекло од струмичкото село Муртино, исто како и родителите на премиерот Зоран Заев. Поздрав.--Retrohead (разговор) 15:48, 16 јуни 2017 (CEST)

Браво. Благодарим. --Мико (разговор) 15:55, 16 јуни 2017 (CEST)

Ете веќе ти одговориле. Што направи со Кристина Петкова? Најде ли некој податок?--Р ашо  17:26, 16 јуни 2017 (CEST)
Не - нищо, съжалявам. Некой куриозитет е тая жена просто. А кажи ми ти, молим те, кое е по-нормално "тетовец/тетовци" или "тетовчанец/тетовчани"? И кай вас и кай нас е Тетовци, а гледам на повече места е тетовчани? --Мико (разговор) 08:09, 27 јуни 2017 (CEST)
Види Мико, некои викаат така, некои онака, ама јас служам и со овој речник. Позз--Р ашо  20:56, 28 јуни 2017 (CEST)

Тетовско питаньеУреди

Зачуваниот камен мост во Тетово [4] е овде [5], нели? И на сайтот на општината пишува Мост на топџиите [6] - има ли некое друго по популарно име? Благодарам. --Мико (разговор) 21:40, 10 јули 2017 (CEST)

Да. Тој е. Незнам за други имиња.--Р ашо  12:05, 12 јули 2017 (CEST)

И горниот мост (урнатиот во 70-те) како му е името - Мост на Казазите, на Кавазите или на Каазите (и трите ги наjдов)? --Мико (разговор) 22:07, 10 јули 2017 (CEST)

Незнам како се викал :( --Р ашо  12:05, 12 јули 2017 (CEST)

И уште - амамот гледам има име Хуршиде амам, ама дали е популарно или Тетовски амам е по нормално? --Мико (разговор) 22:02, 10 јули 2017 (CEST)

Го знам само како Тетовски амам, искрено тоа Хуршиде не сум го слушнал--Р ашо  12:05, 12 јули 2017 (CEST)

Благодарам за сите.--Мико (разговор) 15:17, 12 јули 2017 (CEST)

БеровоУреди

Здраво, Рашо. Дали оваа слика [7] е на оваа куќа [8]? --Алиса Селезньова (разговор) 14:04, 28 септември 2017 (CEST)

Здраво. Искрено не се сеќавам веќе, но според сликите што ги споредив, мислам дека не е. На мојата слика има објекти околу куќата, а на таа од страната на општината нема. --Р ашо  14:58, 28 септември 2017 (CEST)

ПостерУреди

Драги Raso mk! може ли да најдете постер на филмот Херој (филм од 1983)? Ти благодарам! --178.71.222.15 (разговор) 20:35, 27 октомври 2017 (CEST)

 Ок Готово --Р ашо  21:08, 27 октомври 2017 (CEST)

Драги Raso mk! Може ли да најдете постер на филмот Браќа (филм од 2015), каде што е прикажано само Џеки Шроф? Ти благодарам! --95.55.107.234 (разговор) 15:35, 31 октомври 2017 (CET)

Освен овој, незнам за друг. --Р ашо  15:53, 31 октомври 2017 (CET)

Цркви во Кавадаречко архијерејско намесништвоУреди

Здраво Рашо. Ме радува што деновиве си доста активен во врска со уредувањето статии за парохии и цркви. Пред малку го забележав твојот план за уредување на статии во Кавадаречкото архијерејско намесништво, па сакам да те известам дека последната викиекспедиција ја одржавме токму во Општина Кавадарци и притоа успеавме да сликаме голем број цркви и да откриеме некои нови кои не се споменуваа на многу места. Јас во скоро време планирам да ги подигнам овие фотографии на Ризницата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:04, 1 ноември 2017 (CET)

Здр. Ќе биде и тоа....Но морам да побрзам и со пелагониските парохии, бидејќи почнаа да изчезнуваат од веб страната на Преспанско-пелагониската епархија. Среќа што ги имав двете кривогаштански некаде на страна. Еве веќе на веб ги нема.--Рашо  15:13, 1 ноември 2017 (CET)

1000 статии што секоја Википедија мора да ги имаУреди

Здраво, во текот на од 5 февруари до 4 март ќе се уредувачки натпревар со цел создавање и подобрување на статии на тема „1000 статии што секоја Википедија мора да ги има“. Според овој критериум, македонската Википедија се наоѓа на 37. место и целта на натпреварот е да го подигнеме квалитетот на нашата Википедија, создавајќи и подобрувајќи статии кои се оценети како неопходни од целокупната заедница. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:54, 31 јануари 2018 (CET)

СоветУреди

Здраво Рашо, фрлајќи прв поглед на твојата страница можам да заклучам дека имаш силни емоции спрема историјата, но Википедија е место за факти и информирање. Во тој контекст не е во ред да го стопираш преместувањето на страницата за Аеродромот Скопје. Да бидеме цивилизирани и да ја збогатуваме Википедија со точни и ажурирани информации. Macedonicus (разговор) 14:45, 7 февруари 2018 (CET)

Здраво. Се гледа дека си неискусен во вакви дејствија и се залетуваш многу емоционално. Одлуки на влади и озаконувања се нобјавуваат во Службен Весник. Од тогаш тоа стапува на сила и е официјално. Ако имаш одлука озаконета, бујрум цитирај и стави ја на википедија и премести. Во сприотивно ако немаш или ако не постои, не вандалазирај статии. Поздрав--Рашо  15:14, 7 февруари 2018 (CET)
Во ред, не знаев дека се повикуваме на Службен Весник. Можеби изреагирав избрзано, се извинувам. Macedonicus (разговор) 09:37, 8 февруари 2018 (CET)

ЧенгелУреди

Здраво Рашо, дали знаеш некое битолско село Ченгел? --Мико (разговор) 12:19, 4 март 2018 (CET)

Здраво Мико. Не, не сум слушнал. позз--Рашо  12:24, 4 март 2018 (CET)

Почеток на регионалниот натпревар СИЕ Пролет 2018Уреди

Здраво, во текот од 21 март до 31 мај ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2018“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:14, 19 март 2018 (CET)

Земете учество во натпреварот за средување на статии на нашата ВикипедијаУреди

Здраво, еден месец со почеток од 1 септември ќе трае уредувачкиот натпревар „Временски периоди“, чија цел е да се средат илјадниците постоечки статии поврзани со години, векови, години во области и слично. За натпреварот се обезбедени и награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 21:00, 2 септември 2018 (CEST)

ТекеУреди

Здраво. Едно тетовско питане имам - дали знаеш кое точно е Шипковското теке? [9] Мико (разговор) 14:15, 13 јануари 2019 (CET)

Ако е за селото, мислам дека тука на википедија координатите се точни. Ако е за самото теќе, незнам. Позз-Рашо  18:18, 15 јануари 2019 (CET)

Регионален натпревар СИЕ Пролет 2019Уреди

Здраво, во периодот од 21 март до 20 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2019“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.

Да ги средиме статиите за државите во светотУреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Држави во светот“ и да ги подобриме статиите за државите во светот во периодот од 1 до 31 јули, со кој сакаме да ги подобриме статиите за државите во светот на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 16:44, 29 јуни 2019 (CEST)

Нов уредувачки натпреварУреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Автомобили“ и да создадеме повеќе статии за автомобилските модели во периодот од 20 септември до 19 октомври, со кој сакаме да создадеме нови содржини за оваа тема на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 22:35, 17 септември 2019 (CEST)

РакометУреди

Здраво, како што во Македонија е особено популарен ракометот, а темата на Википедија е доста слабо покриено, дојдовме до идеја да организираме уредувачки натпревар на тема „Ракомет“, со цел да ги подобриме постоечките статии, но и да создадеме нови. Натпреварот ќе се одржува цел декември. Има обезбедено награди за учество во натпреварот. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земи учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 12:23, 30 ноември 2019 (CET)

Translation requestУреди

Hello.

Can you create and upload the article en:Wildlife of Azerbaijan in Macedonian Wikipedia? It certainly does not need to be long.

Yours sincerely, Karalainza (разговор) 16:10, 2 април 2020 (CEST)

Тетовска книжкаУреди

Можеби ја знаеш оваа книга, но ако не - мислам ќе ти биде интересно. [10] Мико (разговор) 07:51, 26 јуни 2020 (CEST)

Фала Мико --Рашо 

Преместена страницата Маргарит Димица на Ѓорѓи ДимзоУреди

Здраво, зошто Ѓорѓи? Со почит, Simin (разговор) 11:00, 4 јули 2020 (CEST)

Земи учество во СИЕ Пролет 2021Уреди

Здраво, во периодот од 1 до 30 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2021“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.MediaWiki message delivery (разговор) 21:03, 3 април 2021 (CEST)