Википедија:ВикиПроект Нови статии

ВикиПроектот Нови статии е основан со цел подобро да ги насочи неговите членови на брз и корисен начин да уредат голем број на нови статии. Целта на проектот е зголемување на бројот на статиите на Википедија на македонски јазик за краток временски период.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници. Доколку сакате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

Учесници уреди

Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Нови статии}} на нивните кориснички страници.

Совети уреди

Работата во ВикиПроектот Нови статии е поделена, така што со неколку совети им овозможува на учесниците во проектот на наједноставен начин и за најкраток временски период да уредат голем број на нови статии. Притоа, добро е да се почитуваат следниве совети:

  1. Уредување на статии, кои се меѓусебно зависни, се поврзуваат, поврзани се некој сличен настан и сл. (француски кралеви, соѕвездија, градови и административни области).
  2. За подобра координација се препорачува употребата на предлошки при уредувањето на статии. (предлошката овозможува класификација на статиите, а може да послужи и како корисна алатка при уредувањето на истите)
  3. Од голема корист се и секциите на порталите, кои содржат статии кои треба да се уредат {на пр.Портал:Кулинарство}
  4. Не е лошо, ни доколку статиите се уредуваат врз основа на претходно уредена статија. Доколку при уредувањето на една статија, во неа се наоѓаат врски кон статии кои не постојат, може да се уредат таквите статии.
  5. Уредување на статии врз основа на актуелни настани, личности и сл. (родени на денешен ден, настани на денешен ден, актуелни настани и случувања)

Како да помогнам? уреди


Во наредниот список се дадени предлошки, кои содржат статии кои за краток временски период потребно е да фи има на Википедија на македонски јазик:

Предлошки со нови статии!!!