Википедија:Лиценци за слики

Кратенки:
ВП:ЛЗС

Ова е список на лиценци кои може да се користат на Википедија на македонски јазик.


Општи уреди

{{Сзб}}

{{Ознака}}

{{Заштитен знак}}

Без лиценца/известувања уреди

{{незнам}}

{{НекадеНаИнтернет}}

{{Без лиценца}}

Слободни слики уреди

{{ГЛСД}}

{{ГЛСД-корисник}}

Јас, создавачот на ова дело, со ова давам дозвола за умножување, распространување, и/или видоизмена на овој документ под условите на ГНУ-овата Лиценца за слободна документација, верзија 1.2 или било која понова верзија издадена од Фондацијата за слободна програмска опрема; без непроменливите делови, без текстот на предните корици, и без текстот на задните корици.
Подлежи и на општите услови на употреба.

{{ГЛСД - повардарска епархија}}

  Дадена е дозвола за копирање, дистрибуирање, и/или видоизмена на овој документ под условите на ГНУ-овата Лиценца за слободна документација, верзија 1.2 или било која понова верзија издадена од Фондацијата за слободна програмска опрема; без непроменливите делови, без текстот на предните корици, и без текстот на задните корици. Види Википедија:Проект:МПЦ - Цркви и Манастири#Повардарска епархија на МПЦ
Подлежи и на општите услови на употреба.


Слики под Криејтив комонс уреди

{{Cc-by-2.0}}

Оваа слика е достапна под лиценцата Криејтив комонс
Наведи извор в. 2.0.

{{Cc-by-2.5}}

Оваа слика е достапна под Creative Commons лиценца
НаведиИзвор в. 2.5.

{{Cc-by-sa}}

  Оваа слика е достапна под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Сподели под исти услови 1.0, позната и како „cc-by-sa“.


{{Cc-by-sa-2.0}}

  Оваа слика е достапна под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Сподели под исти услови 2.0, позната и како „cc-by-sa-2.0“.


{{Cc-by-sa-2.5}}

  Оваа слика е достапна под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Сподели под исти услови 2.5, позната и како „cc-by-sa-2.5“.


[[Категорија:|Лиценци за слики]]

{{Cc-by-3.0}}

{{Cc-by-sa-3.0}}

{{Cc-by-4.0}} Предлошка:Cc-by-4.0 {{Cc-by-sa-4.0}}

Предлошкава треба да се користи само во податотечни страници.

Слики во јавна сопственост уреди

{{Јавна сопственост}}

  Оваа датотека е предадена во јавна сопственост од страна на носителот на авторското право, авторското право над неа истекло или не подлега на заштита на авторски права. Ова се однесува на целиот свет.
  Забелешка: Оваа ознака е застарена! Ве молиме наместо неа користете:

{{Јд-Не подлежи на заштита}}

 
Оваа слика не подлежи на заштита на авторски права и затоа е во јавна сопственост, бидејќи се состои само од податоци и сознанија што претставуваат заедничка сопственост, а не авторско дело.

{{Јд-БританскаВлада}}

{{Јд-САД}}

{{Јд-САДВлада}}

  Ова дело е во јавна сопственост во САД бидејќи е дело на Владата на САД под условите на Наслов 17, Глава 1, Пасус 105 од законикот на САД. Видете: Авторски права.

Напомена: Ова важи само за дела на федералната влада, а не за делата на било која поединечна сојузна држава на САД, територија, државна заедница, округ, административна единица или општина.

 
Голем грб на САД

{{САД-влада-НАСА}}

 
Оваа слика е направена од НАСА и е преземена од веб страница на НАСА. Според политиката на авторските права на НАСА се смета дека „материјалите на НАСА немаат заштитени авторски права освен ако не е подруго наведено“. За повеќе информации, видете ја мрежната страница на НАСА за правилата за авторски права.

{{Јд-ЦИА}}

  Оваа слика е предадена во јавна сопственост бидејќи содржи материјали преземени од Светската книга на факти на ЦИА.
 

{{Јд-корисник}}

Оваа слика е предадена во јавна сопственост од нејзиниот автор.
Предупредување - не е посочено корисничко име.
Ова се однесува на целиот свет.

Во случај ова да не е законски возможно,
авторот дава права за користење на ова дело за секоја примена секому, без никакви услови, освен ако такви услови не се задолжителни со закон.
Подлежи на услови на употреба.

{{Јд-поштенска-марка}}

 
Оваа слика на поштенска марка е предадена во јавна сопственост од носителот на авторските права, авторските права и истекле, или не подлежи под заштита на авторски права. Ова се однесува на целиот свет..

{{Јд-предадено}}

{{Jд-знаме-50}}

 
Оваа слика е национално, владино, воено, кралско или историско знаме. Авторските права за ова дело се истечени во оние земји каде авторското право важи 50 години по смртта на авторот. Националните знамиња се заштитени со Членот 6 од Париската Конвенција (Заштита на државни симболи, и имиња, кратенки и симболи на меѓународни меѓувладини организации) независно од нивниот статус.

{{Jд-знаме-100}}

 
Оваа слика е национално, владино, воено, кралско или историско знаме. Авторските права за ова дело се истечени во оние земји каде авторското право важи 100 години по смртта на авторот. Националните знамиња се заштитени со Членот 6 од Париската Конвенција (Заштита на државни симболи, и имиња, кратенки и симболи на меѓународни меѓувладини организации) независно од нивниот статус.

{{Jд-знаме-70}}

 
Оваа слика е национално, владино, воено, кралско или историско знаме. Авторските права за ова дело се истечени во оние земји каде авторското право важи 70 години по смртта на авторот. Националните знамиња се заштитени со Членот 6 од Париската Конвенција (Заштита на државни симболи, и имиња, кратенки и симболи на меѓународни меѓувладини организации) независно од нивниот статус.

{{ЈД-бидејќи}}

Оваа слика е во јавна сопственост бидејќи (нема причина!)


Ве молиме проверете дали горенаведената причина е важечка!
Забелешка: Ако постои посебна ознака за горе наведената причина, користете ја неа.

{{Јд-стара}}

Оваа слика е во јавна сопственост бидејќи авторското право над неа истекло во Соединетите Американски Држави и сите други земји со период на заштита со период на заштита на авторски права во текот на животот на авторот плус 100 години или помалку.

{{Јд-стара-50}}

Оваа слика е во јавна сопственост бидејќи авторското право над неа истекло во Соединетите Американски Држави и сите други земји со период на заштита на авторски права во текот на животот на авторот плус 50 години.

{{Јд-стара-70}}

Оваа слика е во јавна сопственост бидејќи авторското право над неа истекло во Соединетите Американски Држави и сите други земји со период на заштита на авторски права во текот на животот на авторот плус 70 години.

{{Јд-уметност}}

Дводимензионалното уметничко дело прикажано на оваа слика е во јавна сопственост во Соединетите Американски Држави и во оние држави кои имаат времетраење на авторските права од животот на авторот плус 100 години.

{{Јд-јас}}

Јас, создавачот на ова дело, со ова го предавам истото во јавна сопственост. Ова се однесува на целиот свет.
Доколку ова не е правно возможно,
Давам право секому да го користи ова дело за каква било намена, без никакви услови, освен ако не се наложуваат со закон.


{{Воена ознака}}

 

Оваа слика прикажува ознака на воен чин. Заштитувањето со авторски права на борбената идентификација и/или ознаките за чин го прекршува меѓународното право; оттука оваа слика не може да биде заштитена со авторски права и му припаѓа на јавна сопственост. Ова се однесува на целиот свет.


Забелешка: Употребата на вакви симболи сепак е ограничена во многу земји, без разлика на состојбата со авторските права.

Слики под авторски права уреди

{{Слободна употреба}}

  За оваа слика постојат определени авторски права. Праводржецот неповратнo ги предал сите права над неа, дозволувајќи слободно умножување, дистрибуирање, пренесување, користење, видоизмена или какво било искористување на каков било начин од било кого за каква било намена, комерцијална или некомерцијална, со или без наведување на авторот, исто како во јавна сопственост.

{{ЗаштитеноВикимедија}}

{{СтарOS}}

Ова дело е во јавна сопственост, бидејќи тоа е мапа од Ordnance Survey стара повеќе од 50 години. Мапите на Ordnance Survey се покриени со крунското авторско право што во овој случај истекува 50 години после објавувањето. Ordnance Survey сепак бараат да им се припишат заслугите и да биде дадена датата на објавување.

{{Припишување}}

{{ЗаштитеноСлободнаУпотреба}}

 

Оваа слика е заштитена со авторски права. Праводржецот дозволува нејзина употреба за каква било намена.
Оваа предлошка не треба да се користи за нови слики. За да ги отстапите сите права на оваа слика, користете го {{Слободна употреба}} наместо него. [fix]

{{ЗаштитеноСлободнаУпотреба-Врска}}

 
Праводржецот на оваа слика со ова неповратно ги предава сите права на неа, дозволувајќи таа да биде слободно умножувана, распространувана, пренесувана, користена, модифицирана, употребувана или на било кој начин искористена од било кој за каква било намена, комерцијална или некомерцијална. Сепак, од љубезност, врска назад до Википедија (http://www.wikipedia.org/) би била ценета.

{{ЗаштитеноСлободнаУпотреба-Корисник}}

© [[Корисник:{{{1}}}|{{{1}}}]], праводржецот на оваа слика, со ова неповратно ги предава сите права на неа, дозволувајќи таа да биде слободно умножувана, распространувана, пренесувана, користена, видоизменувана, употребувана или на било кој начин искористена од било кој за каква било намена, комерцијална или некомерцијална.


Праведна употреба уреди

{{Неслободно лого}}

{{Музички фрагмент}}

Ова е извадок од музичка снимка заштитена со авторски права. Корисникот кој го подигнал и прв го употребил во статија, како и следните кои го употребуваат, тврдат дека може да се смета како праведна употреба по Законот за авторски права на САД, кога се користи на Википедија, која е хостирана на сервери во САД од страна на непрофитната Фондација Викимедија, кога:

 • Извадокот се користи за коментар на музиката во прашање, и значајно придонесува во енцкиклопедиската статија каде се користи на начин кој не може да биде остварен со други медиуми.
 • Извадокот е краток во однос на должината на нумерата и со полош квалитет од оригиналната снимка.
 • На Википедија не се користат други извадоци од истата нумера.
 • Нема соодветна слободна алтернатива.
 • Корисникот кој ја подигнал снимката може да даде поподробно образложение за праведната употреба.

Било која друга употреба на овој извадок, на Википедија или некое друго место, може да биде кршење на авторски права. Ако вие сте сопственик на авторското право на оваа снимка и сметате дека неговата употреба овде не подлежи на „праведна употреба“, ве молиме видете проблеми со авторските права за информации што понатаму.

За подигачот: ве молиме дајте подробно образложение на праведната употреба за секоја употреба, како што е опишано на Википедија:Страна со опис на слика, како и извор на делото и податоци за авторските права.

{{Промотивна фотографија}}

Ова е заштитена слика, објавена од компанија или организација за промоција на свое дело или производ во медиумите, како рекламен материјал или слично.

Авторското право над неа најверојатно го поседува компанијата која го направила производот или авторот кој го направил дотичното дело; морате да наведете доказ за таква сопственост. Недостаток на таков доказ се смета за причина за бришење.

Употребата на слики со мала резолуција на промотивен материјал

 • за илустрација на делото или производот;
 • во отсуство на слободни слики кои може да се користат за таа цел;
 • на Википедија, хостирана на сервери во САД од непрофитната Викимедија Фондација,

се квалификува како праведна употреба под Законот за авторски права на САД. Друга употреба на оваа слика, на Википедија или некое друго место, може да биде кршење на авторските права. Видете Авторски права за повеќе информации.

До испраќачот: додате детално објаснување за праведната употреба на страницата за опис, како и извор на делото и информација за авторските права.

{{Албумнасловна}}

Ова е слика на насловна страница на музички албум или сингл, и авторските права за него најверојатно ги поседува или издавачот на албумот или уметникот (уметниците) што ја продуцирале односната музика или уметничко дело. Се верува дека употребата на слики на насловни на албуми или синглови кои се намалени и со мала резолуција

На подигачот: ве молиме додадете детално објаснување за праведната употреба при секоја употреба, како што е опишано на Википедија:Страница за опис на слика, како и изворот на делото и информации за авторските права.

{{ДВДнасловна}}

Ова е слика на насловна страница на DVD, и авторските права за него најверојатно ги поседува или издавачот на ова DVD или студиото кое го продуцирало односното DVD. Се верува дека употребата на слики на насловни на DVD кои се намалени и со мала резолуција

За подигачот: ве молиме додадете детално објаснување за праведната употреба при секоја употреба, како што е опишано на Википедија:Страница за опис на слика, како и изворот на делото и информации за авторските права.

{{Насловнавесник}}

Ова е отсликана страница или статија од весник, и авторските права за него најверојатно ги поседува или издавачот на весникот или поединечните лица кои работеле на прикажаните статии или слики. Се верува дека употребата на слики на страници од весник кои се со мала резолуција за

За подигачот: ве молиме додадете детално објаснување за праведната употреба при секоја употреба, како што е опишано на Википедија:Страница за опис на слика, како и изворот на делото и информации за авторските права.

{{Филмски плакат}}

{{Неслободен плакат}}

{{Корица на книга}}

Ова е слика на корица на книга и авторското право најверојатно му припаѓа или на илустраторот на корицава или на издавачот на книгата. Се смета дека употребата на слики од корици на книги во ниска резолуција важи за:

се квалифукува за праведна употреба по Законот за авторското право на САД. Поианква употреба на сликава, на Википедија или на друго место, може да биде нарушување на авторското право. Повеќе на „Википедија:Праведна употреба“.

За подигачот: ве молиме да додадете образложение за праведната употреба при секоја употреба, според наведеното на описната страница, како и изворот на делото и податоци за авторското право. Во објаснението треба да стојат подробности за конкретното издание (издавач, место и година на издавање) на тоа издание, како и спомнување на името на илустраторот на корицата, доколку истото е наведено во воведот на тоа издание.

{{Праведна употреба во}}

{{Неслободна екранска снимка од ТВ}}

{{Неслободна екранска снимка од филм}}

Оваа слика е екранска снимка од заштитен филм и авторските права за него најверојатно ги поседува или издавачот на филмот или студиото што го продуцирало односниот филм. Се верува дека употребата на слики на филмски екрански снимки кои се намалени и со мала резолуција за

За подигачота: додајте детално образложение за праведната употреба при секоја употреба, како што е опишано на Википедија:Страница за опис на слика, како и изворот на делото и информации за авторските права.

{{Неслободна екранска снимка од програм}}

Ова е екранска снимка на програм под авторски права, и авторските права за неговата содржина најверојатно ги поседува авторот или компанијата што ја создала програмската опрема. Се верува дека, во ограничен број, екранските снимки се користат:

 • за идентификација на програмот
 • во отсуство на слободна алтернатива
 • за праведна употреба
  Ако ова е екранска снимка на слободна програмска опрема (GPL, BSD, итн.), тогаш не ја користете оваа предлошка!
Користете ја соодветната лиценцата или предлошката {{Слободна екранска снимка}}.


{{Неслободна екранска снимка од игра}}

Ова е екранска снимка на видео или сметачка игра под авторски права, и авторските права за неговата содржина најверојатно ги поседува авторот или компанијата што ја создала програмската опрема. Се верува дека, во ограничен број, екранските снимки се користат:

 • за распознавање на програмот
 • во отсуство на слободна алтернатива
 • за праведна употреба

Напомена: Ако ова е екранска снимка на слободна програмска опрема (GPL, BSD, итн.) не ја користете оваа предлошка! Користете ја соодветната лиценцата или предлошката {{Слободна екранска снимка}}.

{{Неслободно 3Д уметничко дело}}

{{Неслободно 2Д уметничко дело}}