Македонски јазик уреди

Користи македонски јазик при образложување не се прај со сила бугар па да користиш „бугарица“, сепак е ова мк википедија не БГ. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 11:50, 23 октомври 2008 (UTC)

Иницијатива 22.222 уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, Boban Krumeski!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 15:46, 10 ноември 2008 (UTC)

Добро ти ќе се правиш на тошо и ќе тераш по свое? Види портал Википедија Идеи и пролистај ги правилата таму напишани.Не враќај статии зошто ако имаш текст пишувај а ако не не ставај тука слики, ко децана. Глупаво изгледа 50 слики а два збора има статијата. Не треба да се врши реклама, знаеме колку е „убаво“ приморјето.-- MacedonianBoy  Oui? 22:50, 18 ноември 2008 (UTC)

Види ovde -- MacedonianBoy  Oui? 22:52, 18 ноември 2008 (UTC)

Сугестија уреди

Кога пишуваш за некоја личност би било добро и пожелно да пишуваш на пример Политичар од БГ и ако е од Македонија пишувај дека има македонско потекло. Да се угледаме малку на твојата матична Википедија, бугарската.-- MacedonianBoy  Oui? 20:55, 21 ноември 2008 (UTC)

Прифатено. Позз, Boban Krumeski (разговор) 20:58, 21 ноември 2008 (UTC)

Рупите уреди

Сликите за Рупите ќе ги ставиш, ако мислиш дека треба, во статијата за Рупите. Нема врска што таа живеела тука, бидејќи ако одиме по таа логика треба и од Струмица де се стават. Доволно е црквата што стварно е тесно поврзана со неа, но не и местото.-- MacedonianBoy  Oui? 12:30, 22 ноември 2008 (UTC)

Морам и јас да додадам дека сликите немаат никаква врска со Баба Ванѓа. Нема смисла да се препукувате да ја менувате статијата те едниот те другиот на секои пет минути. Сликите немаат никаква врска со неа, дали во статијата за Џорџ Буш има слики од Тексас, или во статијата за Горан Пандев слики од Струмица? Не! Затоа, Ве молам воздржете се од понатамошно уредување на статијата во таа насока.

гитардэмонговори со мной √ 14:37, 22 ноември 2008 (UTC)

Тие слики би имале свое место во соодветна статија за меморијалниот центар на Баба Ванѓа, а не во статијата за неа, така што немаат место во статијата. Исто така морам да ве информирам дека го прекршивте правилото en:WP:3RR. Затоа ве молам не ја уредувајте повеќе страницата, во спротивно следат последици пропишани со 3RR правилото.

--√ гитардэмонговори со мной √ 15:51, 22 ноември 2008 (UTC)

Ете ти уреди

Ете ти, Крумески, ја отстранив заштитата на Битолска плоча. А сега навали и таму да ја злоупотребуваш Википедија за твојата кауза. Boyan (разговор) 06:53, 10 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии уреди

Иницијатива
           Здраво, Boban Krumeski!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:43, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000 уреди

Иницијатива
         Здраво, Boban Krumeski!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:43, 13 декември 2008 (UTC)

Само разговор уреди

Те охрабрувам да се обратиш кај корисникот Рашо.мк и да поразговарате и да се договорите околу проблемот кој го имате. Дискусијата е есенцијална во Википедија, пред да се додадат податоци за спорни статии. Поздрав, Boyan (разговор) 15:07, 21 декември 2008 (UTC)

Награда што ја заслужуваш уреди

  Ѕвезда за национална гордост
Јас, MacedonianBoy, ти доделувам награда за национална бугарска гордост и за успешно ширење на бугарската пропаганда и придобивање на антипатиите на македонската Википедија. Поздрав и само напред -- MacedonianBoy  Oui? 16:00, 21 декември 2008 (UTC)

Мало прашање уреди

Интересна работа, кога нема Стан или кога е блокиран, Бобан наш е секогаш активен на Википедија. Дали има простор за соменевање дека си сокпапет негов или работиш под негови инструкции?-- MacedonianBoy  Oui? 10:05, 8 јануари 2009 (UTC)

Бобан Крумески е присутен овде од септември 2006 година, а СтанПрог од јуни 2007-а. За еден долг период до 15 октомври 2008-а Бобан воопшто не бил активен. За 2008 година пред 15 октомври има придонеси во само 7 денови, а Стан е со многу придонеси за целата година. Истата е состоjбата и за 2007 година, кога Бобан бил активен во само 5 денови, а Стан постојано. Не постои ваква "смена". Исто така неретко сме биле на различни позиции, што е сосема нормално, бидеjки сме различни луѓе. Биди поздравен, Boban Krumeski (разговор) 14:38, 8 јануари 2009 (UTC)

Молба уреди

Ај ако сакаш, бидејќи знаеш бугарски, преведи ги делата на македонски јазик од оваа статија Иван Георгов. Благодарам-- MacedonianBoy  Oui? 22:31, 21 јануари 2009 (UTC)

Се разбира дека ќе има македонски превод. Сега нема да можам да уредувам повеќе, но во некоj од наредните денови ќе ги дополнам имињата со превод. Биди поздравен, Boban Krumeski (разговор) 22:42, 21 јануари 2009 (UTC)
Ok, poz-- MacedonianBoy  Oui? 22:44, 21 јануари 2009 (UTC)
Преведов. Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 16:36, 26 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 2009-година на астрономијата уреди

Иницијатива
           Здраво, Boban Krumeski!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:30, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии уреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
           Здраво, Boban Krumeski!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:54, 1 февруари 2009 (UTC)

Hi Boban уреди

Could you translate the following Подписаните удостоверяваме, че получихме сумата 513 лева чрез Българското Дипломатическо Агентство в Цариград, като помощ от Македоно-Одринските студенти при Висшето училище в София, за раздаване помежду другарите ни Българи политически затворници в Бодрум кале. П.Тошев Х.Матов Ив.Х.Николов 1902 into literary macedinian, so I could add it under a photo which was deleted from few articles, because it's not in literary macedonian (Христо Матов, Иван Хаџи Николов, Пере Тошев). Regards! NikolaP (разговор) 11:22, 1 февруари 2009 (UTC)

Здраво, да пробам... Потпишаните потврдуваме дека сме ја примиле сумата 513 левови преку Бугарската Диппломатска Агенција во Цариград како помошт од Македонско-Одринските студенти во Вишото училиште во Софија за раздавање меѓу другарите ни Бугари политички затвореници во Бодрум Кале. П. Тошев Х. Матов Ив. Х. Николов 1902 Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 11:56, 1 февруари 2009 (UTC)

Едно мало советче уреди

Незнам од кај си, кај живееш и што си но сакам еден пријателски совет да ти дадам. Бидејќи имаме повеќ иницијативи за нови статии би било пожелно да учествуваш во некоја од нив. Сите текстови напишани на страните за разговор преточени во нови статии, знаеш колку нови статии ќе има напишано од тебе? Поздрав и размисли за ова, за креирање нови статии. Поздрав--MacedonianBoy 09:50, 17 февруари 2009 (UTC)

На сериозен разговор сакам да ми се враќа сериозно. Молам за внимателно однесување.--MacedonianBoy 22:48, 18 февруари 2009 (UTC)

Повели, сериозно е:

  Ѕвезда за национална гордост
Јас, MacedonianBoy, ти доделувам награда за национална бугарска гордост и за успешно ширење на бугарската пропаганда и придобивање на антипатиите на македонската Википедија. Поздрав и само напред -- MacedonianBoy  Oui? 16:00, 21 декември 2008 (UTC)

Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 22:50, 18 февруари 2009 (UTC)

Тоа е сериозен поклон, ако те навредува имаме уште три македонски награди. Таа награда, што и сварно е награда, ја доби за твојата бугарска упорност. Не гледам причина зошто ти би добил македонска ѕвезда, па оваа награда е соодветна. Незнам како си сфатил ама тој гест е сериозен.--MacedonianBoy 22:51, 18 февруари 2009 (UTC)
BTW така си гледан во очите на македонските корисници, не е мое гледање.--MacedonianBoy 22:52, 18 февруари 2009 (UTC)
Wikipedia:No personal attacks: Do not make personal attacks anywhere in Wikipedia. Comment on content, not on the contributor. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 22:57, 18 февруари 2009 (UTC)

Превод уреди

Пробав ама не иде особено два наслова. Преведи ги насловите на книгите тука. Поздрав.--MacedonianBoy 00:15, 20 февруари 2009 (UTC)

Сега ќе пробам. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 18:23, 20 февруари 2009 (UTC)

Известување уреди

Да ве информираме дека на Facebook се формира група Wikimedia Macedonia. Доколку сакате да бидете дел од таа група слободно придружете се. Поздрав--MacedonianBoy 09:02, 20 февруари 2009 (UTC)

Блокирани сте на одредено време од уредување на Википедија поради нарушување на 3RR на статијата за Григор Прличев. Boyan (разговор) 12:14, 16 март 2009 (UTC)

Известување: Бобан, ве одблокирав бидејќи имало недоразбирање помеѓу корисниците. Не сте го прекршиле правилото, но јас ве банирам од уредување на статијата Григор Прличев за еден месец поради проблемите настанати. Прекршување на овој бан носи блок. Поздрав--MacedonianBoy 15:50, 16 март 2009 (UTC)
Благодарам, MacedonianBoy! Го оценувам гестот ти. Не само што немаше прекршување на 3RR, но и ми беше забрането да jа уредувам моjата сопствена страница за разговори, а, мислам, тоа не е нормално дури кога има оправдан блок за 3RR. Поздрав до сите, Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 19:20, 16 март 2009 (UTC)
Не е само кај тебе случај, сите што се блокирани не можат да ја уредуваат својата страна и страната за разговор. Поздрав и пази на банот, ако правиш реверти следува сериозен блок од месец дена.--MacedonianBoy 19:23, 16 март 2009 (UTC)
За каков бан станува збор, ако уредувам во споредба со правилата на Википедиjа? Користам веродостоjни извори, се обидувам да ги прикажувам сите релевантни гледни точки, не навредувам и не негирам национални идентитети. Нели не мислиш дека со банови ќе jа промениш содржината на делото на Прличев, а таа е поврзана со бугарската идеjа, црква и jазик? Навистина не разбирам зошто е толку неприфатливо Прличев да е истовремено дводомен, македонски и бугарски писател. Не jа негирам неговата улога во македонската култура, но многу македонски корисници jа негираат неговата улога во бугарската. Таму е проблемот. Уште еден пат ти благодарам, биди поздравен, Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 23:33, 16 март 2009 (UTC)
P. s. Обично на другите Википедии кога си блокиран го имаш правото да jа уредуваш сопствената страница за разговори, тоа е битно во случаи кога блокирањето се оспорува. Дури и овде во информациjата за блокот пишуваше дека имам таква можност независно од тоа што практично jа немав. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 23:42, 16 март 2009 (UTC)
Крумче бре! Ја виде ли оваа листа. Зошто не си седиш мадро еден месец. Ова е пријателски совет. Биди ми жив и здрав--Р ашо  23:25, 16 март 2009 (UTC)
Рашо, очекувам да се извиниш за лагата за прекршувањето на 3RR во статиjата за Григор Прличев, а и за сите твои навреди, напишани досега. Додека не го направиш, нема да влегувам во комуникациjа со тебе. Жалам, Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 23:42, 16 март 2009 (UTC)
 
Една слика, илјада зборови. ОК? --Р ашо 

За банот уреди

Здраво Бобан. Не се грижи, банот е само за статијата Григор Прличев, другите статии можеш да ги уредуваш и можеш да учествуваш на страната за разговор на Прличев. Мораше да се преземат мерки зошто разговорот отиде во сосем друг правец и оваа мерка не е само лично кон тебе, туку мерка за зачувување на каквата таква атмосфера на Википедија. Не си ни прв ни последен со бан, и јас сум бил.--MacedonianBoy 23:45, 16 март 2009 (UTC)

Здраво Бобан, ако можеш текстот на песната да го преведеш на македонски јазик зошто е на бугарски јазик со македонска азбука. Јас пробав но неуспешно.--MacedonianBoy 17:20, 30 март 2009 (UTC)

Здраво, ќе пробам да го преведам текстот. Поздрави, Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 10:29, 31 март 2009 (UTC)
Во светлото на новите уредувања излегува дека текстот не бил на литературен бугарски, како тврди на пример академикот Блаже Ристовски, а на солунско-воденски македонски диjалект, односно нема потреба да преведувам. Ха-ха-ха. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 11:58, 31 март 2009 (UTC)
Слободно преведи го а еве зошто. Некои зборови, односно повеќето се на дијалект но не и морфолошко-граматички. Преведи го слободно на стандарден македонски јазик.--MacedonianBoy 12:07, 31 март 2009 (UTC)
И зошто точно jас да преведувам од еден македонски диjалект на литературен македонски!? Ха-ха-ха! Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 12:11, 31 март 2009 (UTC)
Зошто ти ја стави, затоа.--MacedonianBoy 12:31, 31 март 2009 (UTC)
А-а-а, jас не сум уредувал таму ништо на никаков диjалект. Патем, Рашо го избриша барањето на превод. Колку маки со овоj солунско-воденски диjалект, коj се студира во сите училишта од Осогово до Црно море... :-D Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 12:40, 31 март 2009 (UTC)

Жалењето... уреди

Нема потреба од такво однесување, единствено што беше избришано од моја страна беа два збора од воведот, понатака преведував. Не сум јас тука ништо крив, јас убаво те замолив да ги ѕирнеш некои зборови ти не сакаше. Ако има бришено некој друг корисник воспоставете контакт со него, зошто од моја страна јас сум „чист“. Ќе ве замолам за подобар однос, да разговараме како што ни доликува. Поздрав и stay calm--MacedonianBoy 19:10, 31 март 2009 (UTC)

Како прво, тоа е наведено од корисник кој сметал дека има силни референци за тоа, но сега го избришав тоа зошто има поверодостојна референца за тоа дека е на источен говор, види го преуредувањето на статијата. Исто така види ја новата верзија што е додадена од страна на Стан и тоа го подржува ставот твој. Сега статијата е сосема ок, неутрална и ги застапува двете тези. Незнам што друго да додадам за оваа тема и те молам без патетика и иронија во твоите коментари, знаеш што значи тоа, пооз--MacedonianBoy 21:21, 31 март 2009 (UTC)

Опомена уреди

Ова нека ти биде последна опомена за твоите вандализми. Не е никој должен тука да трча по тебе деноноќно и да те ревертира само. Прибери се и пишувај, а не само да тролосуваш!--Р ашо  18:47, 2 април 2009 (UTC) Р.Ѕ. После несакам да слушам плачења и збогувања по страниците за разговор

Ако не комуницар очигледно не ти е местото тука. Не е тука никој должен да ги трпи твоите инфантилни испади. Ако имаш проблеми со изразувањето оди и „испразни се“ на друго место. Тука не ти е местото.--Р ашо  18:52, 2 април 2009 (UTC)
Смири си ги нервите Рашо, Бобан тролува тука и ако не престане ќе мора да се сноси со последиците.--MacedonianBoy 20:05, 2 април 2009 (UTC)

За антиката уреди

За жал, за антиката не знам многу, и не би сакал да се инволвирам многу во тие спорови. Во секој случај, она што можам да го кажам е дека не ми се допаѓа повампирената верзија на македонскиот патриотизам што ни се случува во последно време. --FlavrSavr (разговор) 12:01, 5 април 2009 (UTC)

Вандализам уреди

Ако продолжите со Вашите тест уредувања и намерно бришење на текстови, Ве известувам дека ќе бидете блокирани од понатамошни уредувања. Вашите придонеси се контроверзни и доведуваат до траен бан од статиите поврзани со македонска историја. Внимавајте--Р ашо  13:51, 12 мај 2009 (UTC)

Текстот е избришан согласно правилото на Википедиjа за Non-free_content. Видете го разговорот на статиjата. Поздрав! --Стан (разговор) 13:54, 12 мај 2009 (UTC)
Е видиш па не е баш така. Текстот е слободен, без разлика колку ви боде у очи. Гледам дека ке испопукате од мака. Ова е последно предупредување кон Вас националисти на википедија. Напуштете ја википедија пред да се превземат соодветни мерки против вас.--Р ашо  13:58, 12 мај 2009 (UTC)
Согласно правилата на Википедиjа текстот не е слободен. Ке ве замолам, да го прочитате добро ова правило Non-free_content. Поздрав! --Стан (разговор) 14:03, 12 мај 2009 (UTC)

Вашите коментари уреди

Би ве замолил да си ги прочитате должностите и обврските на еден администратор. Имам право да одлучам и да пресудам, меѓу другото. Уште една навреда и ќе бидете влокирани на еден месец. Ова е втора опомена.--MacedonianBoy 18:32, 13 мај 2009 (UTC)

Каква навреда? Бобан   Крумески 18:35, 13 мај 2009 (UTC)

Сите придонеси на вандалот Рашо - надвор.

—Бобан Крумески

Типична навреда кон корисник. Правило: Не го навредувајте корисникот, анализирајте ја содржината.--MacedonianBoy 18:38, 13 мај 2009 (UTC)

Да ли Рашо беше казнет за сите персонални навреди, напишани кон мене? Не. Во случаjот има кршење на правилата за уредување на Википедиjа, Рашо не сакаше да учества во разговорот за оспорувана содржина, но jа враќаше истата, односно зборот "вандал" е користен како технички термин. Патем, прва опомена не е имало. Бобан   Крумески 18:42, 13 мај 2009 (UTC)
Првата е во рамките на страната на разговор. Ако има навреда од Рашо која побарува предупредување ќе го добие. И да расчистиме, нема технички збор вандал, не измислувај. Keep in mind the warning. --MacedonianBoy 18:49, 13 мај 2009 (UTC)
Навреди кон мене имаше, но реакции на администратори - не. Зборот "вандал" во овоj контекст е поврзан со конкретни деjства при уредувањето и нема врска со приватниот живот на Рашо. Бобан   Крумески 18:52, 13 мај 2009 (UTC)
Мојот последен коментар за ова последно предупредување: Википедија:Без лични напади, особено прочитај го ова: Најважното од оваа страница: Коментирај на содржината, не на корисникот. Не замарај повеќе.--MacedonianBoy 18:54, 13 мај 2009 (UTC)
Последно предупредување? Зарем напишав некоjа нова "навреда"? Бобан   Крумески 18:56, 13 мај 2009 (UTC)
Второ = последно. Исто ти е.--MacedonianBoy 18:58, 13 мај 2009 (UTC)
"Вандал" не е персонална навреда, а технички термин. Последно предупредување? Бобан   Крумески 19:03, 13 мај 2009 (UTC)
А си слушнал за зборот трол?--MacedonianBoy 19:05, 13 мај 2009 (UTC)
Не сум нарекувал Рашо со овоj збор. Бобан   Крумески 19:06, 13 мај 2009 (UTC)
Знам дека не. Но само кажи дали го знаеш значењето на тој збор и на зборот форумџија.--MacedonianBoy 19:08, 13 мај 2009 (UTC)
Каква е врската на тие прашања со конкретниот случаj на технички вандализам при уредувањето и непочитувањето на правилата на Википедиjа? "Последната опомена" беше направена без да има навреда. Бобан   Крумески 19:12, 13 мај 2009 (UTC)
Само уште ова. Да ти расчистам малку, вандал си е вандал. Не се прави паметен па да ми измислуваш тука.--MacedonianBoy 19:24, 13 мај 2009 (UTC)

Блок уреди

Вашите последни уредувања се тролување и се штетни за Вики заедницата. Имате блок од еден ден како опомена за тоа како да дискутирате со корисниците и да се однесувате зрело. Поздрав--MacedonianBoy 20:02, 13 мај 2009 (UTC)

Пази уреди

Пази на јазикот сега сум најсериозен. Ќе добиеш блок за секогаш. Немам јас, ниту пак другиве корисници, да ги трпат твоите детски однесувања. Или смени се однесување и однесувајсе како што треба или ќе бидеш отстранет.--MacedonianBoy 14:36, 16 мај 2009 (UTC)

Предупредување уреди

Ќе ве замолам да не вандализирате по статиите. Прво и последно предупредување пред банирање за 3 месеци од секакви теми поврзани со Македонија. Тоа значи нема да смеете да уредувате никакви статии поврзани со Македонија, а при нарушување на банот следи блокот од 1 месец. Поздрав--MacedonianBoy 11:16, 22 мај 2009 (UTC)

Здраво! При подигнувањето на Слика:Zheravna yard3 800.jpg сте обележале дека Ви треба помош за одредување на авторските права (преку шаблонот {{Некојвебсајт}}). Оригиналниот извор на англиската Википедија го обележав како заменлива праведна употреба (оти сликата лесно може да биде заменета). Оваа слика има непознат статус за авторските права и како таква мора да биде избришана. Ако имате прашања, слободно контактирајте ме. --Brainmachinewtf? 14:44, 21 јули 2009 (UTC)

Гоце Делчев уреди

Здраво. Ќе Ве замолам да престанете да ја бришете познатата мисла на Гоце Делчев, којашто е потврдена со извор. Доколку сте сигурни за тоа што го тврдите наведете извори. Своеволното бришење на со извор потврдени информации се казнува. Поздрав и успешно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:10, 25 август 2009 (UTC)

Бобан ај преќини те молам со тролување. Дотичниот писател кој ја вметнал мислата на Гоце во својот роман не ја измислил (за разлика од вашите на промаседониа) туку ја ставил како историски факт. Говор во Преспа, Македонија во 1901. Сакал не сакал, цитатот ќе стои во статијата. И ако продолжите со ваквото однесување, ќе мора некако да интервенира.--Никола Стоіаноски 23:27, 25 август 2009 (UTC)
ПС:Ова е само добронамерно за да ја зачуваме атмосферата на Википедија, да нема закачки и слични незгодни ситуации врз национална и историско-етничка база.--Никола Стоіаноски 23:32, 25 август 2009 (UTC)
Цитирањето на Димитар Талев не е тролосување. Од првиот роман од тетралогиjата, "Железниот светилник", "Съчинения", том 3, София, 1972, стр. 17:
Преспа беше град със стара слава и със своите десет, а може би и петнадесет хиляди жители беше един от големите градове в Македония. Улиците му бяха тесни и криви, на няколко места се отваряха малки площади и само житният и конският пазар бяха доста широки празни места на двата края на чаршията...
Преспа во творештвото на Талев е град од 19 и почетокот на 20 век, а не историско-географска област, и претставува обопштен симболичен лик на големиот македонски град од таа епоха:
В Прилеп естествено съм имал възможност да почерпя най-много елементи от непосредствени наблюдения, но същевременно трябва да подчертая, че когато създавах в романите си живота на един македонски град като моята Преспа, аз търсех да представя средния македонски град, търсех общото, характерното за този град. Затова със се стремил да използвам тъкмо онова от Прилеп, което е общо ако не за всички, поне за повечето градове. В Прилеп например имаше неколко турски махали. В повечето македонски градове, както казах, имаше само една. В моята Преспа има също една турска махала. Но много от нейния външен вид, от нейния бит съм наблюдавал именно в Прилеп...
Извор - "В творческата лаборатория на писателя Димитър Талев", анкета со Димитар Талев од 1956 година, во Димитър Талев, "Съчинения", том 11, София, 1978, стр. 322. Градот Преспа и говорот на Гоце Делчев во куќата на главниот литературен лик Борис Глаушев во есента на 1901 година се белетристичка фикциjа. Никоj не бара овоj познат цитат од романот на Талев да се избрише од статиjата, а само да не се прикажува како историски, бидеjки е литературен. Биди поздравен, Бобан   Крумески 23:40, 25 август 2009 (UTC)

Македонска енциклопедија?! уреди

Здраво. Ќе Ве замолам да внимавате во цитирањето на факти од Македонска енциклопедија. Енциклопедијата е предложена за ревизија и дел од содржината може да се промени. Не велам дека Вашиот факт е оспорен и ќе биде променет, но кога веќе се служите со енциклопедијата, внимавајте во понатамошната употреба. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:52, 13 октомври 2009 (UTC)

Нема такво правило во Википедиjа. За конкретните текстови, цитирани од мене, досега не е имало ни еден спор во jавноста или медиумите. Проблемите се во други и конкретни статии - Албанци, НАТО и така натаму. Поздрав. Бобан   Крумески 23:54, 13 октомври 2009 (UTC)
Да. Немој да ме сфатиш погрешно, но тоа ми беше и поентата. Во конкретниот случај нема проблем. Но, оваа енциклопедија е мета на критики, па доколку на Википедија се најде и малце од спорните теми, може да биде непријатно. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:56, 13 октомври 2009 (UTC)

Предупредување уреди

Ова сфатете го како предупредување пред преземање соодветни санкции поради тролување. Очигледно вашата намера е да си играте и да ни го губите времето тука, кога граматички правила бришето и политизирате/национализирате. Ве молам за разумно однесување. Поздрав --Никола Стоіаноски 13:46, 21 февруари 2010 (UTC)

Мора да користиш аргументи и извори, а не заплашувања. Иван Михаjлов е организирал убиства на некои левоориентирани деjци, но не и на сите. Бобан   Крумески 14:15, 21 февруари 2010 (UTC)

Недеj тако бе Бобане , ќе им докараш некој инфаркт на наследниците на Александар :-) Поздрав , Иван

Еден Македонец уреди

Мислам дека нема потреба веќе од неутралност на статијата ВМОРО, во подглавата Историски полемики јасно се кажани стабовите на бугарските историчари

Мислам дека точното место за дискусии е на страницата за разговори на конкретната статиjа. Не се сложувам дека твоето уредување ги исполнува стандардите за неутралност. Поздрави, Бобан   Крумески 01:10, 1 март 2010 (UTC)

Здравей, можеш ли да погледнеш тази статия за грешки, понеже един набеден администратор има намерение да я изтрие?

С поздрав! Jingiby (разговор) 08:31, 1 април 2010 (UTC)

Да си погледаш подобро уреди

... пред да обвинуваш. Целиот разговор за МРО не е избришан, туку архивиран што е сосема нормално кога една статија е преголема и кога разговорот го води корисник кој доаѓа само да прави проблеми, да води форумски разговори и да го троши времето на корисниците за бескорисни разговори. Ако мислиш дека не си го завршил разговорот, а е архивиран, да си го вратиш пред разгворот за името (ако некој се уште тебе ти враќа коментари). поздрав--Никола Стоіаноски 10:29, 5 април 2010 (UTC)

Ти бришеш дискусии од страниците за разговори, а архив (до денес) не постои, така што твоите зборови не се вистина. Администратор!!! Бобан   Крумески 16:07, 5 април 2010 (UTC)
Ако уште продолжиш да обвинуваш без да провериш знаеш што следува. Демек корисник!!!--Никола Стоіаноски 16:37, 5 април 2010 (UTC)

За неутралноста уреди

Оваа политика е често погрешно разбрана. Таа не претпоставува дека е можно да се напише статија од една единствена, непристрасна, објективна гледна точка. Политиката вели дека ние треба праведно да ги претставиме сите страни на спорот, и да не правиме една статија да тврди, подразбира, или најавува дека една од страните е точна.... треба да има дополнителни објаснувања зошто имаш право... во смисла за уставите на организацијата и суштинскики други работи... посочи конкретни проблеми, извори и литература... ќе ги ставам во статијата за да бидат праведно да ги претставиме сите страни на спорот... немој да пропагираш и да вадиш цитати за бугарштината на дејците зошто има исто толку извори каде тоа се негира... треба да има дополнителни објаснува и затоа пратиги кај мене сите работи кој сметаш дека не се кажани... конкретни прашања и посочи литератуара да ги разгледам, зошто незнам точно што сакаш, ако почнеш да ми наметнуваш ставови ништо не правиме ...поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 11:01, 5 април 2010 (UTC)

Потпис уреди

Здраво, Бобан. Можеш ли да ја намалиш големината на сликичката во твојот потпис на околу 20 пиксели? Вака создава непотребно растојание меѓу неколку редови од текст. Благодарам за разбирањето. --Brainmachinewtf? 18:25, 3 јуни 2010 (CEST)Одговори