Алексиј Слав (бугарски: Алексий Слав) бил бугарски деспот, прв братучед на цар Борил.[1] Управувал во перидот од 1207 до 1230.

Тврдината на деспот Алексиј Слав кај Мелник

Благородникот Алексиј Слав се осамостоил во еден дел од источна Македонија со центар Мелник во почетокот на XIII век. Тој, како и Стрез, бил роднина на бугарска владетелска фамилија и учествувал во борбата за бугарскиот престол, речиси во исто време кога Стрез се осамотил во Просек.[2]

Извори уреди

  1. John Van Antwerp Fine (1994). The Late Medieval Balkans. University of Michigan Press. стр. 704. ISBN 0472082604., страница 93, Reaching Adrianople, Henry sent envoys to seek the aid of a Bulgarian nobleman, Alexius Slav, who, though a first cousin of Boril, was "at war" with Boril, who "had taken his lands through deceit".
  2. John Van Antwerp Fine (1994). The Late Medieval Balkans. University of Michigan Press. стр. 704. ISBN 0472082604., страница 113