Добре дојде!

Здраво, Relativefrequency, и добре дојде на Википедија! Благодарам за Вашите придонеси. Се надевам дека Ви се допадна проектов и дека одлучивте да останете. Еве неколку страници кои можеби ќе Ви се најдат како корисни:

Се надевам дека ќе уживате во уредувањето овде и во тоа што сте Википедијанец! Ве молам потпишувајте ги Вашите пораки на разговорните страници со внесување на четири тилди (~~~~); ова автоматски ќе го внесе Вашето корисничко име и датумот. Ако Ви треба помош, видете ја страницата Википедија:Прашања, прашајте ме мене на мојата страница за разговор, или поставете го прашањето на оваа страница, а потоа ставете {{помош}} пред прашањето. Уште еднаш, добре дојде!Потребител:Bogorm (разговор) 23:40, 8 март 2009 (UTC)

Прашање

уреди

Зошто не ставаш корисничка кутија дека зборуваш бугарски јазик како мајчин, зошто на бугарската Википедија се фалиш дека го зборуваш македонскиот дијалект на бугарскиот јазик? Поздрав.--MacedonianBoy 19:32, 21 март 2009 (UTC)

Одг: Експеримент

уреди

Нема потреба од создавање на појаснувачка страница, бидејќи, сепак, експеримент е основен поим. Можеш да додадеш на почетокот на статијата експеримент со коси букви за статија со слично име, со тоа што појаснувањето ќе го ставиш во заграда - Експеримент (теорија на веројатност). На пример, така е сторено во статијата Трахеи. Boyan (разговор) 20:57, 21 март 2009 (UTC)

Интервики

уреди

Те молам ставај интервики на статиите што ги правиш. Благодарам--MacedonianBoy 21:08, 21 март 2009 (UTC)

Минато неопределено време

уреди

Здраво. Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите големи придонеси, но сакам да Ви укажам дека кога уредувате статии за личности кои починале, голема грешка е да се користи сегашното време. Затоа, ќе Ве замолам во иднина да го употребувате минатото неопределено време или минатото определно време (доколку станува збор за скорешна смрт, во последните неколку години). Молам на разбирање. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:25, 22 март 2009 (UTC)

Информирање

уреди

Користиме ист начин на уредување како и на БГ Вики, односно со сврзник од. Кога ќе сменат и на БГ Вики, тогаш и тука така ќе биде. Поздрав--MacedonianBoy 17:32, 23 март 2009 (UTC)

Врати ја статијата како што беше, не е само таа статија истото се користи за повеќе статии.--MacedonianBoy 17:33, 23 март 2009 (UTC)

Јоан Кукузел

уреди

Здраво. Ја разгледав статијата за Јоан кукузел и прочитав дека бил „најзначајниот средновековен бугарски светец“. Ќе Ве замолам да бидете попрецизни во врска со одредувањето на националноста на личности за кои има гледања од различни национални гледишта, па затоа наведувајте референци, белешки и надворешни врски кои го потврдуваат тоа. Поздрав и успешна работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:01, 6 април 2009 (UTC)

Човекот е бил дури многу прецизен, други луге су превратили статиjата во националистичка пропаганда, таму е непрецизността. Потребител:Bogorm (разговор) 22:04, 16 април 2009 (UTC)

За конфликтот

уреди

Ќе те молам да престанеш да чепркаш по статијата. На неа има шаблон дека е во изработка и почитувај го тоа. Уредовачот сеуште ја прави. Поради твоите уредувања може да се дојде до конфликтни уредувања. Стрписе додека биде готова и после вандализирај.--Р ашо  17:03, 17 мај 2009 (UTC)

Кандидати за избрани статии

уреди

Здраво. Добро е малце и да се погрижиш за некои други работи. Има 4 кандидати за избрани статии. Твојот глас е твое право, па добро би било да ги арзгледаш предлозите и да гласаш.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:30, 6 август 2009 (UTC)

Здраво. Ќе Ве замолам ако може да не го маргинализирате значењето на изворот на Крсте Петков Мисирков, кој потврдува за постоењето на Самоиловото царство. Означувањето на овој факт како белешка не е добро, бидејќи тогаш излишно би било значењето на статијата Самоилово царство. Логично е цар Самоил да управувал со Самоиловото царство. ДОколку запишеме дека управувал со Првото бугарско царство, тогаш тоа значи дека Самоиловото царство не постои, што всушност не е можно, бидејќи таква статија со потврдени извори веќе постои. Ќе Ве замолам малце да размислите пред секое Ваше уредување. Доколку навистина мислите дека не е така, оспорете го постоењето на статијата Самоилово царство.

Статијата е заштитена од понатамошни уредувања за педриод од една седмица. И понатаму внимавајте, бидејќи со ова Ваше спамирање, може да бидете блокиран за одреден период. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:31, 6 август 2009 (UTC)

Не агитирав блокирање и не бришев извори намерно. Веќе ти реков, ако не ти одговара Самоиловото царство, тогаш зошто не ја оспориш статијата.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:43, 6 август 2009 (UTC)

Блок

уреди

Го нарушивте правилото на тројно враќање во статијата Крале Марко. Блокирани сте на 24 часа од уредување на Википедија на македонски јазик. Бојан имаш за кажување? 15:41, 6 август 2009 (UTC)

Современи бугарски погледи на пописот од 1946

уреди

Здраво. Со намера да дадам конструктивен придонес кон развојот на нашата заедничка Википедија ја направив оваа статија: Современи бугарски погледи на пописот од 1946. Таму слободно додавај ги сите научни сознанија за непостоење на Македонци во Бугарија а кои се поврзани со пописот за пописот од 1946. Во меѓувреме те молам не му асистирај на Стан во вандализмот. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:41, 16 август 2009 (UTC)

Вазов

уреди

Напиши нешто за Вазов. Не зафркавај! Последниве неколку уредувања како инает да тераш. Јас ќе ја започнам статиајта ако треба. :-( --Wikimk (разговор) 16:39, 19 август 2009 (UTC)

Вандализам

уреди

Без вандализам и прогурување на вашето лично мислење по статиите. Тоа е строго против правилата на Википедија. Инаку следат санкции или соодветни дејствија --Никола Стоіаноски 16:40, 19 август 2009 (UTC)

Ако е домородно во бугарскиот, кај нас синоним на автохтоно е староседелско, но има македонскиот јазик збор автохтон.--Никола Стоіаноски 16:40, 19 август 2009 (UTC)

Автохтоно

уреди

Здраво. Автохтоно[1] се наоѓа во Речникот. Значи останува. Зборот домородно во македонскиот јазик има друго значење. Поздрав, --Wikimk (разговор) 08:09, 20 август 2009 (UTC)

Што се однесува за статијата за која вчера правевме муабет. МБ започна нешто, ама тоа е многу скромно. Мислам дека може да ја направиш многу поквалитетна статијата за Вазов. --Wikimk (разговор) 08:13, 20 август 2009 (UTC)

Еве ти и референца[2]. Да бидеме искрени. И самиот знаеш дека во бугарскиот на пример зборот компютър не е баш со словенско потекло ама се користи. Туки не е проблемот во преводот или сл. Работата е што претпоставувам дека сакаш да бидеш блокиран, па потоа да прошират пишувањата (кој веќе се започнати) како овде некој е обесправен. Ти ветувам дека јас нема да го направам тоа. Во меѓувреме те молам да ме демантираш и да на направиш статијата за Вазов како што треба. Така, доколку бидеш блокиран ќе може да кажеш дека си уредувал статии кои не се воопшто навредливи за Македонците, а дека тие се многу лоши и не те сакаат па те блокирале. --Wikimk (разговор) 10:50, 20 август 2009 (UTC)

Лирература

уреди
  1. Речник на македонскиот литературен јазик, 1994, том I, стр. 5, колона 1, редица 10
  2. Речник на македонскиот литературен јазик, 1994, том I, стр. 5, колона 1, редица 10

3rr rule

уреди

According to the history of this article you have broke the rule, are you aware of it?--Никола Стоіаноски 12:07, 20 август 2009 (UTC)

Ги средив статиите

уреди

Знаеш, ситно уфрлање на зборчиња, референци и сл. е малодушно. Пробај во иднина вака како што ти демонстрирав. Тоа е транспарентно. Машки! --Wikimk (разговор) 14:45, 20 август 2009 (UTC)

Не е исто

уреди

нема референци и нема токлку референци колку што ти сметаш дека треба се две различни работи. :-( сѐ повеќе на стан ми наликуваш во уредувањава. --Wikimk (разговор) 23:53, 20 август 2009 (UTC)

Здраво. Ќе Ве замолам ако може после секоја новоуредена статија, на страницата за разговор да го додавате шаблонот страница за разговор (Видете го насловот на оваа секција). Со, тоа поставувате стандарди и правила, кои треба да се почитуваат при водењето на дискусија на страницата. Благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:49, 23 август 2009 (UTC)

Благодарам за забелешката! Relativefrequency (разговор) 00:58, 23 август 2009 (UTC)

Дали тој натпис се однесува дека Бугарите ја направиле црквата или некоја гробница? Бојан имаш за кажување? 09:22, 23 август 2009 (UTC)

Во иднина ќе ве замолам правилно да ги категоризирате црквите, ако не побарајте помош. Една македонска црква треба да има 3-4 категории. Благодарам--Р ашо  09:33, 23 август 2009 (UTC)

Не верувам дека со официјално одобрение од надлежни македонски институции плочата е пренесена таму. Во статијата треба да стои дека е прокриумчарена од Македонија. --Wikimk (разговор) 09:45, 23 август 2009 (UTC)

Еве јас работам на случајот. Малку да се неутрализира треба.--Р ашо  09:48, 23 август 2009 (UTC)

За црквата

уреди

Ќе те молам да престанеш со тие референци. Тие се отворена пропаганда и пропагираат омраза. Тоа не се толерира. Правилото вели дека за такви извори следува (твојот омилен дел) санкција.--Р ашо  12:10, 23 август 2009 (UTC)

Значи продолжуваш со идиотизмот. Мислиш ли дека така ќе остане?--Р ашо  12:21, 23 август 2009 (UTC)
Гледам си имал и пријатели од Македонија. Фино, фино, а јас мислев дека се криеш ко ѓаволот од Бога.--Р ашо  14:17, 23 август 2009 (UTC)
Рашо е во право. Не си ни ти цвеќе за мирисање, па сакам да те опоменам дека со твоето однесување може лесно да бидеш повторно блокиран. Само што сега времетраењето ќе биде подолго.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:25, 23 август 2009 (UTC)
А ти Кириле, дали ке имаш време да ги видиш беседите за Пиперката и Гоцето Делчев и да кажеш дали сум во грешка, или сум баш во право. И сам да избришеш кое требува? --Подпоручикъ (разговор) 14:32, 23 август 2009 (UTC)
Имаш референца, во која е посочен изворот. Ако се сомневаш во релевантноста провери. Инаку сакам и тебе да те опоменам да внимаваш малку во твоите коментари. Твојот збор „татарите“ од страницата за разговор за статијата Гоце Делчев е несоодветен, а за некои корисници претставува провокација и навреда.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:50, 23 август 2009 (UTC)

Новости не се од енциклопедиска важност

уреди

Здраво. Мислам дека тековните новости никако не може да бидат од енциклопедиска важност. Ова го велам во контекст на статијата за Вапцаров. Поздрав, --Wikimk (разговор) 18:57, 19 декември 2009 (UTC)

Покрај ова преземањето на тековни вести може се коси и авторски права. Поздрав, --Wikimk (разговор) 19:00, 19 декември 2009 (UTC)

Здравей, можеш ли да погледнеш тази статия за грешки, понеже един набеден администратор има намерение да я изтрие?

С поздрав! Jingiby (разговор) 08:39, 1 април 2010 (UTC)

Корисни работи

уреди

Пред да почниваш да тролуваш по статии со текстови кои немаат врска со реалноста, треба да прочиташ:

Бидејќи преферираш англиски правила, еве прочитај ги на англиски. --Никола 18:42, 23 април 2010 (UTC)

ПС: немој да тролуваш ти се молам, не ти личи.--Никола Стоіаноски 18:43, 23 април 2010 (UTC)

Содржината којашто ја додадовте не беше поткрепена со цврсти извори, а и по несогласувањето на корисникот MacedonianBoy мислам дека поголем е бројот на корисници кои не го прифаќаат додавањето на содржината и поради тоа беше отстранета содржината од статијата, беше отстранета заштитата и мислам дека нема смисла да се отвора дискусија на оваа тема. Како администратор можам да го направам тоа што ми е должност, но по реакцијата на двајца корисници, од кои едниот е администратор морам до крај да си ја извршам работата. Се надевам дека во иднина ќе придонесете со посоодветна содржина, која ќе ја прифатат другите корисници и којашто нема да добие карактер на „провокација“. Поздрав и успешно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:52, 23 април 2010 (UTC)

Добро се сеќавам кога за прв пат се обиде да ја вметне таа теорија во статијата. За почеток стави само слика и тогаш еднаш ја избришав, но подоцна не реагирав поради НГТ но со таков текст и такви неверодостојни извори мислам ја злоупотребува трпеливоста бидејќи јас сто пати сум се обидел еден збор да сменав од смешната квази-статија Македонци на БГ Вики и секогаш сум бил враќан. Тоа е една разлика меѓу Македонците и Бугарите :) --Никола Стоіаноски 18:55, 23 април 2010 (UTC)