"Времето е во нас и ние сме во времето, нè врти и ние го вртиме"
[1]
Свечен пречек на бугарските сили при нивното навлегување во Скопиjе на 14 ноември 1944 година. Првите бугарски војници влегуваат во градот претходниот ден, 13 ноември.[2] На истиот датум попладне Германците почнуваат да го напуштаат градот. Прв во градот во 18,30 навлегува разузнавачкиот вод на Пети пешадиски полк на Четвртата бугарска армија. Во тоа време југословенските партизани чекаат по соседните ридови. Подоцна делови на Втора пешадиска дивизија на Првата бугарска армија навлегуват во Скопиjе. Тогаш партизаните слегуваат за да го поддржуваат влезот во градот на бугарските војници. Бугарите го прочистуваат градот и кон 23,00 успеваат да стигнат до неговиот центар. Тие ги задржат германските воени заробеници, а заробеното оружје го дават на партизаните. На другиот ден пред пладне и главните сили на Прва и Четвртата армија влегуваат во Скопиjе. Овие факти се кријат во Република Македонија од политички причини до ден денешен.

Наводи уреди

  1. Извадок од писмото на Васил Левски (Џингиби) до Панајот Хитов, пишано на 10 Мај, 1871 г. Васил Левски. Биография. Н. Кондарев, София, 1946 г. стр. 113..
  2. Восточный фронт день за днем. Германский вермахт против Красной армии. 1941-1945, Автор Стив Кроуфорд, Litres, 2015, ISBN 5457409635, стр. 271.