Македонски ПЕН центар

Македонски ПЕН центар — невладина организација, огранок на Меѓународниот ПЕН центар за Македонија. Основан е во 1962 година како дел од југословенскиот ПЕН центар, но во 1967 година на Конгресот во Осло станал независен ПЕН центар, со што се стекнал со право на глас во Меѓународниот ПЕН центар. Македонскиот ПЕН центар организира настани, а првиот настан од големи размери е конференцијата на Меѓународниот ПЕН центар одржана во Охрид во 1974 година.[1]

Наводи уреди

  1. „Официјално мрежно место на Македонскиот ПЕН центар“. Архивирано од изворникот на 2012-12-17. Посетено на 10 октомври 2022.