14 јануари

датум
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

14 јануари — 14-иот ден во годината според грегоријанскиот календар. Остануваат 351 денови до крајот на годината (352 во престапна).

Настани:

1914  Хенри Форд, „крал на американската автомобилска индустрија“, ја пушти во работа првата бескрајна производна лента. Тоа значеше пресвртница, бидејќи го забрза производството на автомобили и придонесе за големо намалување на нивната цена.
1969  Во СССР се лансирани во вселената бродовите „Сојуз-4“ и „Сојуз-5“ и за првпат во историјата е формирана експериментална вселенска станица и е остварено преминување на астронаутите од еден во друг вселенски брод.
1994  Фудбалскиот сојуз на Македонија стана придружен член на Европскиот фудбалски сојуз.

Родени:

1854  Војтех Хинаис — чешки сликар и графичар.
1860  Атанас Бадев — македонски композитор и музиколог.
1861  Мехмед VI — отомански султан.
1875  Алберт Швајцер — француски хуманист, лекар, филозоф и музичар.
1906  Васил Хаџиманов — македонски етномузиколог и педагог.
1914  Паскал Паскалевски — македонски поет.
1925  Јукио Мишима — јапонски писател.
1929  Александар Петровиќ — српски и југословенски филмски режисер.
1930  Љубица Дамјановска — македонска историчарка на уметноста.
1930  Кени Вилер — канадско-британски џез-музичар.
1931  Мануел Галбан — кубански гитарист.
1933  Јозо Т. Бошковски - Јон — македонски писател.
1955  Диминик Рошето — француски фудбалер.
1968  Зоран Маџиров — македонски музичар.
1969  Дејвид Грол — американски рок-музичар, член на групата „Нирвана“.
1981  Сергеј Лагутин — узбекистански велосипедист.
1983  Максим Монфор — белгиски велосипедист.
1993  Марија Ласицкене — руска атлетичарка.
1999  Емерсон Ројал — бразилски фудбалер.

Починале:

1742  Едмунд Халеј — англиски астроном и геофизичар.
1833  Готлоб Ернст Шулцегермански скептички филозоф.
1945  Густав Касел — шведски економист.
1957  Хемфри Богарт — американски глумец.
1986  Дона Рид — американска филмска и телевизиска артистка.
2017  Саша Николовски - Ѓумар — мекедонски диригент.
2019  Павел Адамович — полски политичар.