Април или тревен — четвртиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од четирите кои имаат 30 дена.

Април, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Април како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Зелена ноќ во април“ — песна на македонскиот поет Славко Јаневски.[1]
  • „Понекогаш паѓа снег во април“ (Sometimes It Snows In April) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[2]

НаводиУреди

  1. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 48-49.
  2. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)