Февруари или сечко — вториот месец во годината според грегоријанскиот календар. Тој е месецот со најмалку денови според овој календар, со 28 дена во редовните години и 29 дена во престапните години.

Февруари, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Февруари е третиот месец од зимата во северната полутопка. Во јужната полутопка, февруари е сезонски еквивалентен во северната полутопка (којшто е трет месец од летото).

Февруари како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Разговор за февруари“ — расказ за деца на македонскиот писател Киро Донев од 2013 година.[1]
  • „Февруари“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[2]
  • „Денот што го нема“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[3]

Наводи

уреди
  1. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 100.
  2. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 17.
  3. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 19.