Султан (арапски: سلطان) е арапски збор која има различни значења. Најмногу, овој збор се преведува како моќност, авторитет, раководител и слично. Оттука, зборот „султан“ најчесто ги означува муслиманските независни владетели. Првиот владетел кој се нарекол со оваа титулата бил султанот Махмуд Газни (998 - 1030), а подоцна оваа титула била користена и од останатите владетели на Отоманското Царство како и од Мамелуците во Египет.

Царски и аристократски титули во Иран, Турција, Кавказ и Пакистан
Шах : Цар
Голем крал
Крал : Султан, Султана, Падишах
Кралски Принц : Шехзада (Шехзаде), Мирза
Благороднички принц: Шахибзаде
Благородништво: Наваб, Баиг, Бегзада
Кралско семејство: Дамат
Владини: Лала , Ага, Хазинедар

Султанот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Шејтанот кого го измамил султановиот син“ – приказна на африканското племе Свахили.[1]
  • „Султанот и неговиот зет“ – приказна на африканското племе Свахили.[2]
  • „Султанот и рибарот“ – приказна на африканското племе Свахили.[3]

Наводи

уреди
  1. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 30-34.
  2. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 40-43.
  3. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 44-46.