Март или цутар — третиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден. Според црковното сметање на циклусите март е шести месец по ред.

Март, од молитвеникот на војводата од бери, 15 век

Потекло на поимот

уреди
 
Мартинка

Во Стариот Рим март бил нарекуван Martius, по името на римскиот бог на војната Марс. Всушност, овој месец се сметал за особено благопријатен за воени дејствија. Во Стара Грција, март бил познат како Anthesterion.

Вечерта меѓу 20-от и 21-от ден од март започнува пролетта и овој ден се обележува како пролетна рамноденица[1], бидејќи на тој ден ноќта и денот се еднакви, односно се со иста должина.

Празници во март

уреди

8 март - Меѓународен ден на жената

Март како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. „Астрономија, Координатни системи“. Архивирано од изворникот на 2006-06-30. Посетено на 2010-04-02.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 347.
  3. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 243-244.
  4. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 54-57.
  5. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 20.
  6. Димитар Солев, Кратката пролет на Моно Самоников. Скопје: Култура, 1964.
  7. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 73-74.
  8. DISCOGS, The Cassandra Complex ‎– Grenade (пристапено на 16.8.2021)