Пливање на светското првенство во водени спортови 2009 - 200м градно во женска конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Квалификациите и полуфиналето за 200м жени градно се одржаа на 30 јули 2009, а финалето на 31 јули 2009.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Наџја Хигл
  Србија
Анами Пирс
  Канада
Мирна Јукич
  Австрија

Рекорди уреди

  2'20"22 Ребека Сони
  САД
15 август 2008
Пекинг, Кина
CR 2'21"72 Лејзел Џонс
  Австралија
29 јули 2005
Монтреал, Канада

Квалификации уреди

Место Име Националност Време Група Линија Забелешки
1 Анами Пирс   Канада 2:21.68 6 4 РП
2 Ребека Сони   САД 2:22.09 7 4
3 Мирна Јукич   Австрија 2:22.10 7 5
4 Наџја Хигл   Србија 2:23.19 4 7
5 Ханака Тамура   Јапонија 2:23.22 7 3
6 Рие Кането   Јапонија 2:23.50 5 4
6 Марта МеКабе   Канада 2:23.50 5 5
8 Кери Хен   САД 2:23.60 7 6
9 Иларија Скарчела   Италија 2:24.20 5 3
10 Рике Милер-Педерсен   Данска 2:24.46 5 9
11 Дарае Јонг   Јужна Кореја 2:25.00 6 7
12 Џолин Хостман   Шведска 2:25.15 7 2
13 Каролин Рану   Германија 2:25.57 7 1
14 Сели Фостер   Австралија 2:26.07 7 7
15 Јулија Ефимова   Русија 2:26.18 6 3
16 Софи Де Ринчи   Франција 2:26.45 6 2
17 Марина Гарсија   Шпанија 2:26.69 5 2
18 Кјара Боџато   Италија 2:26.74 7 8
19 Хулија Чен   НР Кина 2:26.82 3 4
20 Је Сун   НР Кина 2:27.08 5 6
21 Сара Кацулис   Австралија 2:27.32 5 7
22 Сара Норденстам   Норвешка 2:27.55 6 5
23 Џесика Пингли   ЈАР 2:27.64 4 4
24 Ина Капишина   Белорусија 2:27.89 7 0
25 Урт Казакевичјус   Литванија 2:28.13 2 3
26 Петра Чокова   Чешка 2:28.37 4 9
27 Ангелики Егзаркоу   Грција 2:28.62 6 0
28 Елис Матијсен   Белгија 2:29.05 5 8
29 Раминта Дварскит   Литванија 2:29.40 3 6
30 Диајана Гомес   Португалија 2:29.80 4 1
31 Анастасија Короткова   Израел 2:30.17 3 1
32 Патриција Хаумплик   Швајцарија 2:30.27 6 8
33 Агнешка Островска   Полска 2:30.59 4 3
34 Лиа Декер   Холандија 2:31.08 6 9
35 Сара Лајнеф   Тунис 2:31.12 4 2
36 Су Јон Бек   Јужна Кореја 2:31.20 6 1
37 Хранфилдур Лутерсдотир   Исланд 2:31.39 3 2
38 Јекатерина Садовник   Казахстан 2:31.52 3 8
39 Стејси Тад   Обединето Кралство 2:32.01 4 0
40 Ји Тинг Соу   Малезија 2:32.09 7 9
41 Фани Леклујз   Белгија 2:32.93 3 5
42 Катрин Меклим   ЈАР 2:33.10 4 5
43 Јулија Бенач   Израел 2:33.95 4 8
44 Татиен Сакеми   Бразил 2:34.11 4 6
45 Валентина Артемиева   Русија 2:34.34 6 6
46 Тања Смит   Словенија 2:37.43 3 7
47 Даниела Викторија   Венецуела 2:37.65 3 0
48 Максин Хрд   Зимбабве 2:37.77 2 1
49 Даниела Линдемаер   Намибија 2:39.71 2 2
50 Нибал Јамут   Либан 2:43.44 2 5
51 Руен Роан Хо   Сингапур 2:43.72 2 0
52 Марија Кој   Гватемала 2:44.09 2 6
53 Ксин Јин Черил Лим   Сингапур 2:44.33 3 9
54 Селма Атиќ   Босна и Херцеговина 2:45.00 2 7
55 И-Чуан Чен   Тајван 2:45.30 2 4
56 Марија Зенони   Доминиканска Република 2:45.57 2 9
57 Он Кеи Леи   Макао 2:51.88 2 8
58 Карен Вилорио [[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Хондурас 2:54.35 1 5
59 Муругаперувал Венпа   Индија 3:00.51 1 3
60 Даниеле Бернандин Финдли   Замбија 3:02.16 1 6
61 Акса Тарик   Пакистан 3:16.33 1 7
62 Аелија Мехди   Пакистан 3:31.32 1 1

Полуфинале уреди

Место Име Националност Група Линија Време Забелешки
1 Анами Пирс   Канада 2 4 2:20.12 СР
2 Ребека Сони   САД 1 4 2:20.93
3 Мирна Јукич   Австрија 2 5 2:22.13
4 Џолин Хостман   Шведска 1 7 2:22.24
5 Наџја Хигл   Србија 1 5 2:22.28
6 Марта МекКабе   Канада 2 6 2:22.75
7 Нанака Тамура   Јапонија 2 3 2:22.83
8 Рие Кането   Јапонија 1 3 2:22.92
9 Кери Хен   САД 1 6 2:23.20
10 Иларија Скарчела   Италија 2 2 2:23.32 НР
11 Рике Милер-Педерсен   Данска 1 2 2:23.34
12 Дарае Јонг   Јужна Кореја 2 7 2:25.00
13 Каролин Рану   Германија 2 1 2:25.36
14 Јулија Ефимова   Русија 2 8 2:26.39
15 Сели Фостер   Австралија 1 1 2:27.03
16 Софи Ден Ринчи   Франција 1 8 2:28.75

Финале уреди

Место Име Националност Линија Време Забелешки
  Златен Наџја Хигл   Србија 2 2:21.62 РП
  Сребрен Анами Пирс   Канада 4 2:21.84
  Бронзен Мирна Јукич   Австрија 3 2:21.97
4 Ребека Сони   САД 5 2:22.15
5 Рие Кането   Јапонија 8 2:23.03
6 Нанака Тамура   Јапонија 1 2:23.12
7 Марта МекКабе   Канада 7 2:23.36
8 Џолин Хостман   Шведска 6 2:23.62

Надворешни Врски уреди