Скокови во вода на светското првенство во водени спортови 2009

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Натпреварите во скокови во вода на 2009 Светското Првенство во водни спотови се одржуваат од 17 јули до 25 јули.

Освојувачи на медали уреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   НР Кина 7 4 3 13
2   Русија 1 0 1 2
3   Мексико 1 0 0 1
  Обединето Кралство 1 0 0 1
5   САД 0 4 0 4
6   Канада 0 1 2 3
7   Италија 0 1 1 2
8   Австралија 0 0 1 1
  Малезија 0 0 1 1
  Куба 0 0 1 1
Вкупно 9 9 9 27

Табела според бодови уреди

После 8/10 натпреварувања

Место Нација Бодови
1   НР Кина 238
2   Канада 102
3   САД 101
4   Австралија 75
5   Обединето Кралство 62
6   Италија 57,5
7   Русија 53
8   Германија 46,5
9   Мексико 44,5
10   Малезија 35
11   Франција 19
12   Шпанија 10,5
13   Украина 10
13   Бразил 10
15   Куба 9
16   Романија 5
16   Полска 5
18   Австрија 2

Резиме на медалите уреди

Мажи уреди

Натпревање Злато Сребро Бронза
1м висина
подробно
Квин Каи
  НР Кина
449.00 Занг Ксинхуа
  НР Кина
445.90 Метју Мичам
  Австралија
440.20
3м висина
подробно
Хе Чонг
  НР Кина
505.20 Трој Думаис
  САД
498.40 Александре Деспати
  Канада
490.30
10м висина
подробно
Том Дали
  Обединето Кралство
539.85 Кви Бо
  НР Кина
532.20 Зоу Луксин
  НР Кина
530.55
Синхронизирано
3м висина
подробно
Квин Каи
Ванг Фенг
  НР Кина
467.94 Трој Думаис
Кристиан Ипсен
  САД
445.59 Александре Деспати
Рубен Рос
  Канада
428.64
Синхронизирано
10м висина
подробно
Хуо Линг
Лин Јуе
  НР Кина
482.58 Давид Будиа
Томас Фунчум
  САД
456.84 Хосе Гуиера
Џенклер Агуер
  Куба
456.60

Жени уреди

Натпревање Злато Сребро Бронза
1м висина
подробно
Јулија Пакхалина
  Русија
325.05 Ву Минксиа
  НР Кина
311.90 Ванг Хан
  НР Кина
303.95
3м висина
подробно
Гуо Јингјинг
  НР Кина
388.20 Емили Хејманс
  Канада
346.45 Тајна Кањото
  Италија
341.25
10м висина
подробно
Паола Еспиноза
  Мексико
428.25 Чен Руолин
  НР Кина
417.60 Канг Ли
  НР Кина
410.35
Синхронизирано
3м висина
подробно
Гуо Јингјинг
Ву Минксиа
  НР Кина
348.00 Тајна Кањото
Фраческа Далапе
  Италија
329.70 Јулија Пакхалина
Анастасија Поздинакова
  Русија
310.80
Синхронизирано
10м висина
подробно
Чен Руолин
Ванг Ксин
  НР Кина
369.18 Мари Бет Дуникај
Хали Ишиматцу
  САД
324.66 Линг Мун Ји
Панделела Ринонг Памг
  Малезија
321.66