Пливање на светското првенство во водени спортови 2009 - штафета 4х100м краул во женска конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Рекорди уреди

Рекорд Нација Време Локација
СР   Холандија 3:33.62   Ајндховен 2008
ШР   Австралија 3:35.48   Мелбурн 2007

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
  Холандија
Инге Декер
Раноми Кромовиџоџо
Фемке Химскерк
Магдалена Велхус
Хинкелајн Шројдер*
  Германија
Брита Стефен
Аниела Самулски
Петра Далман
Даниела Шрајбер
  Австралија
Лизабет Трикет
Марик Гуерер
Шејн Риз
Фелисити Галвез
Сели Фостер*
Меган Неј*

* Пливачи кои учествувале само во квалификациите и добиле медал.

Квалификации уреди

Група 1 уреди

Место Линија Нација Време
1 5   Украина 3:49.26
2 4   Мозамбик 4:17.90
3   Зимбабве ДСК

Група 2 уреди

Место Линија Нација Време
1 4   Австралија 3:35.26
2 5   Франција 3:38.66
3 3   Јапонија 3:38.89
4 6   Русија 3:40.48
5 7   Словачка 3:43.63
6 0   Белгија 3:44.65
7 2   Ирска 3:47.21
8 1   Литванија 3:54.97
9 8   Сенегал 4:15.42

Група 3 уреди

Место Линија Нација Време
1 5   Германија 3:34.74 ШР
2 6   Шведска 3:35.31
3 4   САД 3:37.12
4 2   Унгарија 3:37.64
5 3   Канада 3:38.22
6 7   Белорусија 3:42.52
7 1   Бахреин 3:48.34
8 8   Индија 4:12.41
9 0   Пакистан 4:43.01

Група 4 уреди

Место Линија Нација Време
1 4   Холандија 3:34.94
2 5   НР Кина 3:36.85
3 3   Обединето Кралство 3:37.02
4 6   Италија 3:41.07
5 1   Финска 3:42.98
6 2   Сингапур 3:47.54
7 7   Венецуела 3:49.15
8 9   Малта 4:02.99
9 8   Макао 4:04.75
10 0   Албанија 4:21.23

Финале уреди

Место Линија Нација Пливачи Време Забелешки
  Златен 5   Холандија Инге Декер53.61)
Раноми Кромониџоџо (52.30)
Фемке Химскерк (53.03)
Магдалена Велдхуис (52.78)
3:31.72 СР
  Сребрен 4   Германија Брита Стефен (52.22) СР
Даниела Сумулски (53.49)
Петра Далман (53.75)
Даниела Шрајбер (52.37)
3:31.83
  Бронзен 3   Австралија Лизабет Трикет (52.62)
Марик Гуерер (53.60)
Шејн Риз (53.25)
Фелисити Галвез (53.54)
3:33.01 КР
4. 1   САД Аманда Веир (54.47)
Дара Торес (53.72)
Кристине Магнусон (53.86)
Дана Волмер (53.18)
3:35.23
5. 6   Шведска Тересе Алшамар (53.58)
Џозефин Лилхејџ (53.58)
Сара Сјорстом (53.62)
Габриела Фагундез (54.57)
3:35.35
6. 2   НР Кина Ли Зеси (54.04)
Зу Кианвеи (53.73)
Танг Ји (54.16)
Панг Јиајинг (53.70)
3:35.63 АР
7. 7   Обединето Кралство Фран Халсал (53.31)
КАтлин МекКлечи (54.43)
Катрин Вилд (54.74)
Ејми Смит (54.51)
3:36.99
8. 8   Унгарија Ечер Дара (55.09)
Евелин Верасто (54.20)
Ахнес Мутина (54.74)
АКтинка Хозцу (55.50)
3:39.53

Надворешни врски уреди