Пливање на светското првенство во водени спортови 2009 – штафета 4х200м краул во женска конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Квалификациите и финалето за 4x200м жени штафета краул се одржаа на 30 јули 2009

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
  НР Кина
Јанг Ју
Џу Сјен Веј
Лиу Јинг
Панг Јиајанг
  САД
Дана Волмер
Лејси Најмаер
Аријана Кукорс
Алисон Шмит
Дани Кнутсон*
Алиса Андерсон*
  Обединето Кралство
Џоан Џексон
Џасмин Карлин
Кетлин МекКлечи
Ребека Адлингтон
Хана Мајли*

* Пливачи кои учествувале само во квалификациите, но добиле медал.

Рекорди уреди

  7'44"31 Стефани Рајс (1:56.60)
Бронт Барат (1:56.58)
Кајли Палмер (1:55.22)
Линда Мекинзи (1:55.91)
  Австралија
2008
Пекинг, Кина
РП 7'50"09 Натали Коглин (1:56.43)
Дана Волмер (1:57.49)
Лејси Најмаер (1:59.19)
Кети Хоф (1:56.98)
  САД
29 март 2007
Мелбурн, Австралиј

Квалификции уреди

Место Нација Имиња Време Група Линија Забелешкли
1   Обединето Кралство Кетлин Меклечи (1:57.54)
Џасмин Карлин (3:53.99)
Хана Мајли (5:52.14)
Ребека Адлингтон (7:49.04)
7:49.04 1 3 РП
2   САД Аријана Кукорс (1:56.05)
Дагни Кнутсон (3:53.78)
Алиса Андерсон (5:52.13)
Лејси Најмаер (7:49.51)
7:49.51 1 4
3   Франција Камил Муфат (1:58.82)
ОфелКириле Етиен (3:55.18)
Софи Хубер (5:54.00)
Корали Балми (7:50.18)
7:50.18 2 5
4   Канада Женвиев Самур (1:57.67)
Џулија Вилкинсон (3:55.44)
Александра Габор (5:53.31)
Китер Меклин(7:50.29)
7:50.29 3 6
5   Австралија Елен Фулертон (1:58.56)
Фелисити Галвез (3:56.26)
Меринда Дингџан (5:53.11)
Бронте Барат (7:50.53)
7:50.53 3 4
6   НР Кина Ју Јанг (1:58.50)
Квин Веи Зу (3:56.35)
Јинг Лиу (5:52.13)
Јиајанг Панг (7:50.80)
7:50.80 2 4
7   Унгарија Агнес Мутина (1:57.52)
Евелин Версто (3:54.41)
Ечер Дара (5:52.28)
Зузана Јакобос (7:51.30)
7:51.30 3 3
8   Италија Рената Фабиола Спањоло (1:59.32)
Флавија Зокари (3:58.61)
Алис Карпанес (5:57.06)
Федерика Пелегрини (7:52.00)
7:52.00 3 5
9   Јапонија Нарука Уеда (1:57.38)
Мисаки Јамагучи (3:54.24)
Рен Сато (5:51.67)
Асами Китагава (7:52.42)
7:52.42 2 3 НР
10   Холандија Саскиа Де Јонге (2:00.51)
Фредерик Химскирк (3:56.00)
Инге Декер (5:52.96)
Чантал Грут (7:53.84)
7:53.84 2 6
11   Русија Дарија Белјакина (1:58.68)
Викториј Малутина (3:57.39)
Анастасија Аксенова (5:56.66)
Елена Соколова (7:55.35)
7:55.35 1 2
12   Данска Џулие Хјортхансен (1:57.61)
Мича Остегард Јенсен К (3:56.90)
Луис Маи Јансен (5:56.64)
Лот Фрис (7:55.56)
7:55.56 1 6
13   Шведска Габриела Фагундез (1:58.42)
Сара Сјорстом (3:55.03)
Петра Грунлунд (5:54.27)
Мартина Гранстром (7:56.63)
7:56.63 1 5
14   Словенија Сара Исакович (1:57.51)
Ања Клинар (3:58.24)
Нина Совинек (6:02.84)
Ника Карлина Петрич (8:06.91)
8:06.91 3 2
15   Ирска Мелани Ночер (2:02.42)
Клер Доусон (4:04.92)
Ниам О’суливан (6:06.19)
Нуала Марфи (8:09.34)
8:09.34 3 7
16   Сингапур Тинг Вен Куах (2:00.50)
Сј Ку Аманда Лим (4:04.30)
Линет Лим (6:06.18)
Чуи Бин Малин Онг (8:09.91)
8:09.91 2 2
17   Полска Каролина Шчепанек (2:00.40)
Катарзина Вилк (4:04.51)
Мирела Олчак (6:09.01)
Паула Зуковска (8:13.65)
8:13.65 2 8
18   Венецуела Андреина Пинто (2:02.15)
Јанел Пинто (4:04.93)
Дарниус Ороско (6:10.20)
Џенифер Маркез (8:16.51)
8:16.51 2 7
19   Зимбабве Никол Хорн (2:08.17)
Кирстен Лафам (4:16.83)
Моира Фрезер (6:27.63)
Кимберли Исон (8:35.74)
8:35.74 1 8
20   Малта Давина Мањон (2:12.85)
Милеинда Суе Микалеф (4:30.15)
Никол Кремона (6:43.95)
Талиса Пејс (9:00.55)
9:00.55 3 8
21   Макао Ман Ваи Фонг (2:12.94)
Лок Ин Че (4:32.85)
Чи Јан Тан (6:52.97)
Чок Меи Ма (9:05.68)
9:05.68 1 7
22   Индија Пуџа Рагхава Алва (2:24.10)
Читаранјан Суба (4:42.62)
Вандита Даријал (7:01.99)
Талаша Прабу (9:21.70)
9:21.70 3 1
23   Албанија Сара Абдулаху (2:12.27)
Ровена Марку (4:36.64)
Рени Јани (7:16.10)
Дебора Кеци (9:45.60)
9:45.60 2 1
24   Пакистан Сакина Гулам (2:27.24)
Аелија Мехди (5:12.30)
Рида Мита (7:52.62)
Манур Максуд (10:31.12)
10:31.12 1 1

Финале уреди

Место Нација Имиња Линија Време Забелешки
  Златен   НР Кина Ју Јанг (1:55.47)
Куан Веи Зу (3:51.26)
Јинг Лиу (5:47.35)
Јиајанг Панг (7:42.08)
7 7:42.08 СР
  Сребрен   САД Дана Волмер (1:55.29)
Лејси Најмаер (3:53.17)
Аријана Кукорс (5:48.35)
Алисон Смит (7:42.56)
5 7:42.56
  Бронзен   Обединето Кралство Џоан Џексон (1:55.98)
Џасмин Карлин (3:52.76)
Кетлин Меклетчи (5:49.18)
Ребека Адлингтон (7:45.51)
4 7:45.51 ЕР
4   Италија Рената Фабиола Спањоло (1:58.79)
Алисија Филипи (3:55.76)
Алис Карпанис (5:53.12)
Федерика Пелегрини (7:46.57)
8 7:46.57 НР
5   Австралија Елен Фулертон (1:57.38)
Стефани Рајс (3:53.09)
Меринда Дингја (5:49.75)
Бронте Барат (7:46.85)
2 7:46.85
6   Унгарија Агтнес Мутина (1:56.64)
Евелин Верасто (3:53.84)
Ечер Дара (5:52.88)
Катинка Хосцу (7:48.04)
1 7:48.04
7   Франција Корали Балми (1:57.12)
ОфелКирле Етиен (3:53.22)
Софи Хубер (5:51.62)
Камил Муфат (7:48.44)
3 7:48.44
8   Канада Женвиев Самур (1:56.97)
Џулија Вилкинсон (3:54.36)
Александра Габор (5:51.43)
Хитер Меклин (7:49.14)
6 7:49.14 НР

Надворешни врски уреди