Пливање на светското првенство во водени спортови 2009 - 800м краул во машка конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Квалификациите за 800м мажи краул се одржаа на 28 јули 2009, а финалето на 29 јули 2009.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Џанг Лин
  НР Кина
Осама Мелоули
  Тунис
Рајан Кохрејн
  Канада

Рекорди уреди

  7'38"65 Грант Хакет
  Австралија
27 јули 2005
Монтреал, Канада
ШР 7'38"65 Грант Хакет
  Австралија
27 јули 2005
Монтреал, Канада

Квалификации уреди

Место. Име Националност Време Група Линија Забелешки
1 Осама Мелоули   Тунис 7:41.82 6 5
2 Рајан Кокхрејн   Канада 7:43.61 6 4
3 Федерико Колберталдо   Италија 7:44.29 4 3 ЕР
4 Дејвид Дејвис   Обединето Кралство 7:45.89 4 5
5 Јури Прилуков   Русија 7:46.05 5 4
6 Лин Зан   НР Кина 7:48.75 6 3
7 МаркоРивера   Шпанија 7:49.09 6 6
8 Питер Вандеркај   САД 7:49.71 5 6
9 Јан Волфгарден   Германија 7:50.10 5 5
10 Робер Харли   Австралија 7:50.65 4 6
11 Мадс Гласнер   Данска 7:52.18 6 7
12 Рајан Наполеон   Австралија 7:53.92 5 2
13 Ахмед Матулути   Тунис 7:55.43 4 0
14 Џексон Вилкокс   САД 7:57.09 5 8
15 Том Вангенојгден   Белгија 7:59.16 6 1
16 Самуел Пицети   Италија 7:59.67 4 4
17 Ричард Чарлсворт   Обединето Кралство 8:00.50 5 1
18 Пал Џонсон   Фарски Острови 8:01.50 6 2
19 Дејвид Брендл   Австрија 8:02.35 5 7
20 Естебан Паз   Аргентина 8:03.27 4 1
21 Рјоји Сононака   Јапонија 8:05.12 4 8
22 Јонван Канг   Јужна Кореја 8:05.68 3 3
23 Рикардо Монастеиро   Венецуела 8:08.64 3 5
24 Игор Снитко   Украина 8:09.16 6 8
25 Луис Ескобар   Мексико 8:10.26 1 1
26 Фабио Переира   Португалија 8:11.60 5 0
27 Флориан Јунистун   Австрија 8:11.79 4 2
28 Олександр Лученко   Украина 8:12.36 1 2
29 Александр Гомес   Венецуела 8:13.16 3 2
30 Мохамед Фаруд   Египет 8:14.67 6 9
31 Тонг Ксин   НР Кина 8:16.93 1 7
32 Иракли Ревишвили   Грузија 8:20.55 3 7
33 Јан Карел Петич   Словенија 8:20.94 5 9
34 Матео де Ангуло Веласко   Колумбија 8:22.12 3 4
35 Даниел Делгадиљо   Мексико 8:25.81 6 0
36 КаиВен Пан   Тајван 8:29.57 4 9
37 Куан Тинг Лин   Тајван 8:33.44 3 8
38 Хајдер Еснар   Босна и Херцеговина 8:35.57 2 9
39 Иван Александро Ендерика   Еквадор 8:36.04 3 1
40 Шен Јун Панг   Сингапур 8:39.69 2 3
41 Роберто Пеналиљо Гарсија   Чиле 8:43.89 3 0
42 Клемент Лим   Сингапур 8:44.09 2 5
43 Алан Габриел Гутиерез Кастро [[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Хондурас 8:45.18 2 7
44 Виѕали Кудјаков   Киргистан 8:54.03 3 9
45 Нил Агуис   Малта 8:54.06 2 6
46 Хејману Сичан   Франција 8:55.64 2 1
47 Пок Ман Нгоу   Макао 8:56.92 2 2
48 Омар Нуњес   Никарагва 8:59.14 2 8
49 Луис Андерс Мартолел Нејм [[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Хондурас 8:59.58 2 0
50 Винсент Пери   Франција 9:11.37 1 4
51 Купер Граф   Маријански Острови 9:38.96 1 3
52 Шин Кимура   Маријански Острови 9:40.57 1 5

Финале уреди

Место Име Националност Линија Време Збелешки
  Златен Лин Зинг   НР Кина 7 7:32.12 СР
  Сребрен Оусама Мелоули   Тунис 4 7:35.27
  Бронзен Рајан Кокхрејн   Канада 5 7:41.92
4 Федерико Колберталдо   Италија 3 7:43.84
5 Дејвид Дејвис   Обединето Кралство 6 7:44.32
6 Питер Вандеркај   САД 8 7:48.44
7 Марко Ривера   Шпанија 1 7:49.46
7 Јуриј Прљуков   Русија 2 7:49.46

Надворешни врски уреди