Пливање на светското првенство во водени спортови 2009 - 200м делфин во женска конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Квалификациите и полуфиналето за 200мжени делфин се одржаа на29 јули 2009, а финалето на 30 јули 2009.

Медалисти

уреди
Злато Сребро Бронза
Џесика Шипер
  Австралија
Лиу Зиге
  НР Кина
Катинка Хосцу
  Унгарија

Рекорди

уреди
  2'04"18 Зиге Лиу
  НР Кина
14 август 2008
Пекинг, Кина
ШР 2'05"61 Отилија Једрзејчак
  Полска
28 јули 2005
Монтреал, Канада

Квалификации

уреди
Место Име Националност Време Група Линија Забелешки
1 Мари Десценза   САД 2:04.14 4 3 СР
2 Џесика Шипер   Австралија 2:05.50 4 4
3 Катинка Хосцу   Унгарија 2:06.21 6 6
4 Саманта Хамил   Австралија 2:06.32 4 6
5 Аника Мелхорн   Германија 2:06.45 5 1
6 Аурор Монгел   Франција 2:06.66 5 5
7 Аудреј Лаксур   Канада 2:06.67 5 2
8 Лиујанг Јиао   НР Кина 2:07.01 5 4
9 Јуи Мијамото   Јапонија 2:07.13 5 6
10 Елен Ганди   Обединето Кралство 2:07.33 6 4
11 Кетлин Херси   САД 2:07.34 6 3
12 Зиге Лиу   НР Кина 2:07.55 5 3
13 Катерина Гачети   Италија 2:07.84 6 5
14 Мича Остергард Јенсен К   Данска 2:08.54 6 2
15 Магали Росу   Франција 2:08.57 6 7
16 Зузана Јакобс   Унгарија 2:08.63 1 8
17 Мирела Олчак   Полска 2:08.72 6 0
18 Тајна Ханкс   Канада 2:09.42 4 8
19 Франческа Сегат   Италија 2:09.54 4 7
20 Жоана Марахаомело   Бразил 2:09.55 4 1
21 Јана Мартинова   Русија 2:09.80 4 0
22 Петра Грандлунд   Шведска 2:09.87 5 7
23 Рита Медрано   Мексико 2:10.29 5 9
24 Џесика Диконс   Обединето Кралство 2:10.32 4 2
25 Мартиа Ван Беркел   Швајцарија 2:11.41 5 0
26 Миреиа Белмонте   Шпанија 2:11.55 4 5
27 Мартина Гранстром   Шведска 2:11.65 6 8
28 Кетрин Меклим   ЈАР 2:11.75 6 1
29 Грејн Марфи   Ирска 2:13.66 3 3
30 Емилија Пикараинен   Финска 2:13.77 4 9
31 Тетјана Кала   Украина 2:13.98 6 9
32 Јумислејси Моралез Мендоса   Куба 2:14.00 3 7
33 Паула Зуковска   Полска 2:14.09 3 5
34 Барбора Завадова   Чешка 2:14.83 3 8
35 Линет Лим   Сингапур 2:15.82 2 2
36 Нина Дитрих   Австрија 2:15.95 5 8
37 Ерика Титилија Тотен   Филипини 2:16.13 3 9
38 Јасемин Росенберг   Турција 2:16.24 3 2
39 Кристина Бернис Ленокс   Порторико 2:17.56 3 1
40 Мајда Турнаџиџ   Босна и Херцеговина 2:18.09 3 6
41 Елиана Бариос   Венецуела 2:18.14 3 0
42 Симона Муколи   Сан Марино 2:19.84 2 4
43 ШенЈо Тинг   Тајван 2:21.05 1 4
44 Тин Тинг Кох   Сингапур 2:21.31 2 5
45 Марија Кој   Гватемала 2:21.37 2 3
46 Лаура Лусија Пас ЧАвес [[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Хондурас 2:21.47 2 9
47 Аист Доброволскеит   Литванија 2:22.48 2 0
48 Каракчуи Лилија   Мароко 2:23.32 2 8
49 Давина Мањон   Малта 2:24.39 1 6
50 Вандита Даријал   Индија 2:25.07 1 2
51 Пуја Ракхава Алва   Индија 2:25.08 1 3
52 Ана Еуседа Гутиерез [[File:|22x20px|border |alt=Хондурас|link=Хондурас]] Хондурас 2:25.51 1 5
53 Рамонд Шарезад   Мароко 2:26.69 2 1
54 Даниеле Рејес Хинричсен   Чиле 2:27.49 2 7
55 Минирувани Самаркун   Шри Ланка 2:39.21 1 7
56 Тиери Ерасито   Фиџи 2:45.20 1 1

Полуфинале

уреди
Место Име Националност Група Линија Време Забелешки
1 Катинка Хосцу   Унгарија 2 5 2:04.27
2 Мари Десценза   САД 2 4 2:04.33
3 Џесика Шипер   Австралија 1 4 2:04.87
4 Лиујанг Јиао   НР Кина 1 6 2:04.96
5 Аурор Монгел   Франција 1 3 2:05.09
6 Зиге Лиу   НР Кина 1 7 2:05.29
7 Саманта Хамил   Австралија 1 5 2:05.99
8 Аудреј Лакрус   Канада 2 6 2:06.85
9 Катлин Херси   САД 2 7 2:06.89
10 Аника Мелхорн]   Германија 2 3 2:07.43
11 Мича Сотегард Јенсен К   Данска 1 1 2:07.44
12 Катерина Гачети   Италија 2 1 2:07.59
13 Јуи Мијамото   Јапонија 2 2 2:08.13
14 Зузана Јакобс   Унгарија 1 8 2:08.34
15 Елен Ганди   Обединето Кралство 1 2 2:08.55
16 Магали Росу   Франција 2 8 2:08.94

Финале

уреди
Место Име Националност Линија Време Забелшки
  Златен Џесика Шипер   Австралија 3 2:03.41 СР
  Сребрен Зиге Лиу   НР Кина 7 2:03.90
  Бронзен Катинка Хосцу   Унгарија 4 2:04.28
4 Мари Деценза   САД 5 2:04.41
5 Лиујанг Јиао   НР Кина 6 2:04.50
6 Аурор Монгел   Франција 2 2:05.48
7 Аудреј Лакруз   Канада 8 2:05.95
8 Саманта Хамил   Австралија 1 2:06.11

Надворешни врски

уреди