Далечинско пливање на светското првенство во водени спортови 2009

Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Натпреварите во пливање на отворено на 2009 Светско Акватичко Првенство ќе се одржат од 21 јули до 25 јули на плажата Остиа во Рим.

Програма

уреди
Дата Настан
Втроник, 21 јули 5км жени,
5км мажи
Среда, 22 јули 10км жени,
10км мажи
Саботра, 25 јули 25км жени,
25км мажи

Забелешка: Всушност натпреварите во пливање на отворено требаше да се одржат во недела, 19 јули (5км), вторник, 21 јули (Жени 10км) и четврток, 23 јули (Жени 25км); но како и да е Бирото на ФИНА на 18 јули одлучи на тој ден да нема натпреварување во пливање на отворено поради лоши временски услови.[1]

Освојувачи на медали

уреди
Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Германија 3 0 0 3
2   Австралија 1 1 0 2
3   Италија 1 0 2 3
4   Обединето Кралство 1 0 0 1
5   Русија 0 3 1 4
6   САД 0 1 1 2
7   Грција 0 1 0 1
8   ЈАР 0 0 1 1
  Бразил 0 0 1 1
Вкупно 6 6 6 18

Резиме на медалите

уреди

Мажи

уреди
Натпреварување Злато Сребро Бронза
5км
подробно
Томас Лурц
  Германија
56:26.9 Спиридон Гианиотис
  Грција
56:27.2 Чад Хо
  ЈАР
56:41.9
10км
подробно
Томас Лурц
  Германија
1:52:06.9 Ендрју Гемел
  САД
1:52:08.3 Фран Крипен
  САД
1:52:10.7
25км
подробно
Валерио Клери
  Италија
5:26:31.6 Трент Гримси
  Австралија
5:26:50.7 Владимир Дјацин
  Русија
5:29:29.3

Жени

уреди
Натпреварување Злато Сребро Бронза
5 км
подробно
Мелиса Горман
  Австралија
56:55.8 Лариса Илченко
  Русија
56:56.3 Полиана Окимото
  Бразил
56:59.3
10км
подробно
Кери-Ане Пајне
  Обединето Кралство
2:01:37.1 Екатерина Селиверстова
  Русија
2:01:38.0 Мартина Грималди
  Италија
2:01:38.6
25км
подробно
Ангела Мауер
  Германија
5:47:48.0 Ана Уварова
  Русија
5:47:51.9 Федерика Витале
  Италија
5:47:52.7

Наводи

уреди