Локални избори во Македонија (2021)

Локални избори во Македонија во 2021 година — избори што се одржале на 17 октомври 2021 година со цел избирање советници и градоначалници во 80 општини во Македонија и во градот Скопје.[2] Вториот круг на Локалните избори е предвидено да се одржи на 31 октомври. Изборите биле распишани на 6 август 2021 од собранискиот претседател Талат Џафери.[2] Според календарот на ДИК, краен рок за поднесување на кандидатурите за советнички листи и градоначалници бил 11 септември 2021.[3] Изборната кампања била во времетраење од 27 септември до 15 октомври.[3]

Локални избори во Македонија (2021)
Македонија
2017 ←
17 и 31 октомври 2021 → 2025

градоначалници и совети
во 80 општини и Град Скопје
Регистрирани 1.824.864 (прв круг)
1.353.990 (втор круг)
Излезност 49,23% 8,07пп (прв круг)
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Партија ВМРО-ДПМНЕ СДСМ ДУИ
Последни избори 5(г.)
432(с.)
57(г.)
552(с.)
10(г.)
133(с.)
Освоени места 42(г.) 16(г.) 11(г.)
Промена во местата 37(г.) 41(г.) 1

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија АА БЕСА ДПА
Последни избори 3(г.)
63(с.)
1(г.)
63(с.)
1(г.)
18(с.)
Освоени места 2(г.) 2(г.) 1(г.)
Промена во местата 1(г.) 1 0

  Седма партија Осма партија
 
Партија ГРОМ ДОМ/
ЛДП[б 1]
Последни избори нова[б 2] нова[б 3]
Освоени места 1(г.) 1(1 г.)
Промена во местата 1 1(1 г.)

Освоени општини

Во првиот круг, градоначалници биле избрани во 34 општини, а во 46 општини и во Град Скопје ќе има втор круг. ВМРО-ДПМНЕ во првиот круг победиле во 22 општини, СДСМ победиле во 9, а ДУИ во 3 општини.[4]

Резултати за градоначалници по општина уреди

Избрани градоначалници (уреди табела)
Грб Општина Број на гласачи Победник Освоени гласови % на освоени гласови Партија
  Скопје (детали) 467.373 Данела Арсовска 118.765 54,66% независна
  Аеродром 66.905 Тимчо Муцунски 18.857 55,11%  
  Арачиново 10.026 Ридван Ибраими 3.026 50,54%  
  Берово 10.758 Звонко Пекевски 3.354 51,25%  
  Битола 80.882 Тони Коњановски 24.708 50,73%  
  Богданци 6.633 Блаже Шапов 2.128 50,70%  
  Боговиње 28.307 Бесник Емши 6.336 62,30%  
  Босилово 12.334 Ристо Манчев 4.156 58,33%  
  Брвеница 15.732 Јовица Илиевски 3.482 49,09%  
  Бутел 33.364 Дарко Костовски 9.001 52,79%  
  Валандово 9.992 Перо Костадинов 3.798 57,73%  
  Василево 10.688 Славе Андонов 3.332 49,22%  
  Вевчани 2.075 Спасе Кочовски 856 50,41%  
  Велес 45.892 Марко Колев 12.358 51,63%  
  Виница 17.244 Миле Петков 4.970 54,74%  
  Врапчиште 26.383 Исен Шабани 5.115 51,00%  
  Гази Баба 61.413 Бобан Стефковски 17.910 60,00%  
  Гевгелија 19.076 Андон Сарамандов 7.546 56,88%  
  Гостивар 81.083 Арбен Таравари 18.664 57,79%  
  Градско 3.113 Киро Нацков 1.160 55,66%  
  Дебар 19.211 Хекуран Дука 4.291 49,69%  
  Дебрца 4.350 Зоран Ногачески 1.505 52,81% независен
  Делчево 14.757 Горан Трајковски 4.389 51,14%  
  Демир Капија 3.250 Лазар Петров 1.323 49,83%  
  Демир Хисар 6.965 Никола Најдовски 2.681 49,75%  
  Дојран 2.677 Анго Ангов 1.060 53,21%  
  Долнени 11.840 Урим Ибески 3.462 51,30%  
  Ѓорче Петров 38.529 Александар Стојкоски 9.779 50,24%  
  Желино 24.485 Бљерим Сејди 5.170 49,97%  
  Зелениково 3.738 Коста Маневски 1.305 51,64%  
  Зрновци 2.556 Борчо Коцев 781 54,54%  
  Илинден 14.312 Александар Георгиевски 4.861 53,40%  
  Јегуновце 10.225 Димитар Костадиноски 2.412 50,40%  
  Кавадарци 32.163 Митко Јанчев 15.182 72,35%  
  Карбинци 3.215 Виктор Паунов 1.384 59,40%  
  Карпош 54.639 Стевчо Јакимовски 14.864 49,61%  
  Кисела Вода 53.167 Орце Ѓорѓиевски 14.691 52,50%  
  Кичево 50.746 Фатмир Дехари 12.935 52,98%  
  Конче 2.769 Златко Ристов 1.083 49,88%  
  Кочани 32.972 Љупчо Папазов 8.697 48,29%  
  Кратово 7.862 Тодорче Николовски 3.077 59,92%  
  Крива Паланка 16.849 Сашко Митовски 6.318 54,75%  
  Кривогаштани 4.637 Николче Мискоски 1.766 50,83%  
  Крушево 7.955 Томе Христоски 2.937 52,70%  
  Куманово 93.986 Максим Димитриевски 25.587 55,30% независен
  Липково 26.042 Еркан Арифи 7.087 72,59%  
  Лозово 1.984 Бошко Цветковски 783 49,94%  
  Маврово и Ростуше
  Македонска Каменица 6.735 Димчо Атанасовски 2.228 51,00%  
  Македонски Брод 4.978 Жарко Ристески 1.903 48,97%  
  Могила 5.195 Драганчо Саботковски 2.113 57,28%  
  Неготино 15.983 Горан Стојанов 5.855 51,94%  
  Новаци 2.868 Стевче Стевановски 1.094 51,29%  
  Ново Село 11.309 Ѓорѓе Божинов 2.727 51,05%  
  Охрид 52.477 Кирил Пецаков 16.993 54,60%  
  Петровец 7.824 Борче Митевски 2.962 63,84%  
  Пехчево 4.072 Александар Китански 1.499 51,23%  
  Пласница 5.122 Алија Јаоски 1.359 76,65%  
  Прилеп 63.436 Борче Јовчески 22.164 54,86%  
  Пробиштип 12.545 Драган Анастасов 4.649 49,57%  
  Радовиш 24.540 Ацо Ристов 7.474 58,70%  
  Ранковце 3.014 Борче Спасовски 1.225 51,60%  
  Ресен 16.378 Јован Тозиевски 4.348 50,06%  
  Росоман 3.343 Стојан Николов 1.471 53,65%  
  Сарај 32.967 Блерим Беџети 10.790 73,10%  
  Свети Николе 14.567 Дејан Владев 4.766 51,97%  
  Сопиште 5.219 Стефче Трпковски 2.161 65,03%  
  Старо Нагоричане 3.262 Жаклина Јовановска 1.076 55,58%  
  Струга 61.437 Рамиз Мерко 13.763 52,07%  
  Струмица 49.800 Костадин Костадинов 13.760 53,70%  
  Студеничани 16.593 Азем Садики 4.119 49,73%  
  Теарце 22.450 Нухи Незири 4.684 55,87%  
  Тетово 85.577 Биљал Касами 21.591 54,84%  
  Центар 43.951 Горан Герасимовски 11.982 51,88%  
  Центар Жупа
  Чаир 58.208 Висар Ганиу 14.640 55,24%  
  Чашка 6.171 Горан Стојановски 2.327 56,07%  
  Чешиново-Облешево 5.390 Далибор Ангелов 2.030 52,93%  
  Чучер-Сандево 7.936 Сашко Комненовиќ 2.610 50,73%  
  Штип 42.045 Иван Јорданов 13.085 54,22%  
  Шуто Оризари 24.230 Курто Дудуш 4.156 51,26%  / 

Извор: ДИК[5]

Реакции по изборите уреди

Политичар Изјава
Христијан Мицкоски „Огромна победа на народот на Македонија — на младите, старите, мажите, жените, христијаните, муслиманите, атеистите, лекарите, земјоделците, уметниците, професорите.
Вечерва ќе се радуваме, но нема да славиме. Утре на работа. Од утре на работа за народот. Не чекаат тешки предизвици во вториот круг. Ги повикувам сите, кои сакаат да се промени и не поддржуваат како и сите оние кои се разочарани од политиката, ајде да се обединиме. Време е да ги обединиме разликите да покажеме слога и заедништво во намерите да се направи подобро.“[6]
Зоран Заев „Влегуваме во борба за конечна победа во вториот круг во сите преостанати општини. На крајот СДСМ ќе има градоначалници во повеќе општини во споредба со ВМРО-ДПМНЕ. Нема да дозволиме земјата да се враќа назад.
Борбата продолжува. Прогресот се обединува, бидејќи злото се заканува. Кочи Мицко! Вториот круг е пред нас, убеден сум дека ќе имаме мнозинство во советите и повеќе градоначалници и нема да има дилеми за победникот.“[7]

Резултати по советнички места уреди

Освоени советнички места
Политичка партија Бр. на советници
ВМРО-ДПМНЕ
  
468
СДСМ
  
396
ДУИ
  
169
АА
  
82
Независни (ЗХГ и др.)
  
64
ЛЕВИЦА
  
49
БЕСА
  
36
ЛДП-ДОМ
  
27
ДПТМ
  
16
ДПА
  
8
ДУИ-АА
  
3
ТМРО
  
3
ГРОМ
  
2
ДДПС
  
2
ДНЕТ
  
2
СРМ
  
1
Ромеске
  
1
ДСР
  
1
ЕМ
  
1
БДС
  
1
ПОДЕМ
  
1

Белешки уреди

  1. Партиите ДОМ и ЛДП на локалните избори 2021 настапиле заедно во коалицијата „Движење Одлучно за промени“.[1]
  2. Партијата ГРОМ на претходните локални избори во 2017 настапила во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ.
  3. Партиите ДОМ и ЛДП на претходните локални избори во 2017 настапиле во коалиција со СДСМ.

Наводи уреди

  1. „Потпишан договор за заедничка коалиција меѓу ЛДП и ДОМ, формирано „Движењето одлучно за промени". Медиумска Информативна Агенција. Скопје. 4 септември 2021. Архивирано од изворникот на 2021-10-23. Посетено на 4 септември 2021.
  2. 2,0 2,1 „Пратениците на одмор, локалните избори распишани, изборниот законик на пауза“. Радио Слободна Европа. Скопје. 6 август 2020. Посетено на 19 август 2021.
  3. 3,0 3,1 „ДИК: Поднесување на листи со кандидати до 11 септември, во кампања од 27 септември“. НОВА ТВ. Скопје. 7 август 2020. Архивирано од изворникот на 2021-08-19. Посетено на 19 август 2021.
  4. ДИК: ВМРО – ДПМНЕ освои 22 градоначалници, СДСМ девет – Шаренолик состав на Советот на Град Скопје Архивирано на 27 октомври 2021 г.“. Нова ТВ. 18 октомври 2021.
  5. „Резултати од локални избори 2021“. ДИК. Посетено на 20 октомври 2021.
  6. „Мицкоски: Ова е огромна победа на народот на Македонија“. Слободен Печат. Скопје. 17 октомври 2021. Посетено на 30 октомври 2021.
  7. „Заев: Прогресот се обединува, бидејќи злото се заканува“. DW Македонија. Скопје. 17 октомври 2021. Посетено на 30 октомври 2021.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди