Општина Старо Нагоричане

Општина Старо Нагоричане

Map of Staro Nagoričane Municipality.svg

Знаме на Општина Старо Нагоричане Грб на Општина Старо Нагоричане
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Старо Нагоричане
Површина 433,41 км2
Демографија
Население 4.840 жит.
- проценка од 31.12.2016 3.950 жит.
Густина 11,17 жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник Жаклина Јовановска
Совет 9 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Старо Нагоричане 1303 Старо Нагоричане
Телефон 031 495-333
Мреж. место Службен портал

Општина Старо Нагоричанеопштина во Северна Македонија. Центар на општината е селото Старо Нагоричане. Општина Старо Нагоричане како општина е формирана 1996 година,во неа гравитираат 39 населби. Во општината постојат 43 архиелошки наоѓалишта, 14 некрополи, 6 архелошки објекти и 2 осамени наоди. Археолошките наоѓалишта потекнуваат од следните хронолошки периоди: неолит, бакарно време, брозено време, железно време, рана антика, римски период, доцна антика и среден век. Градоначалник е Жаклина Јовановска. Претходно, територијата на Општина Старо Нагоричане била во рамките на Општина Куманово.

Карта на Општината.
Демографска карта на Општината.

ГеографијаУреди

Општина Старо Нагоричане се наоѓа во североисточниот регион во Република Македонија. Во општина Старо Нагоричане се наоѓаат селата: Алгуња, Аљинце, Арбанашко, Бајловце, Брешко, Буковљане, Војник, Враготурце, Врачевце, Дејловце, Длабочица, Добрача, Драгоманце, Дренок, Жегљане, Жељувино, Канарево, Карловце, Коинце, Кокино, М’гленце, Макреш, Малотино, Младо Нагоричане, Никуљане, Облавце, Орах, Осиче, Пелинце, Пузајка, Рамно, Руѓинце, Старо Нагоричане, Степанце, Стрезовце, Стрновац, Цветишница, Цвиланце и Челопек (Кумановско).

ИсторијаУреди

До 1965 година на сегашната општинска територија постоела општина Старо Нагоричане којашто е укината од страна на тогашната власт. Со новиот закон за територијална организација од 1996 година, општина Старо Нагоричане е возобновена и како општински центар е земено с. Старо Нагоричане, односно искористена е истата општинска зграда во којашто функционирала општината до 1965 година.[1]

СтопанствоУреди

ДемографијаУреди

Вероисповед Вкупно
православни 4.237
муслимани 3
католици 1
протестанти 0
останати 17
Јазик Вкупно
македонски 3.406
албански 0
турски 0
ромски 2
влашки 0
српски 838
бошњачки 0
останати 12

Општествени установиУреди

Во Општината Старо Нагоричане се наоѓаат следните основни училишта:

Самоуправа и политикаУреди

Градоначалник на општина Старо Нагоричане е Жаклина Јовановска од редовите на СДСМ. Таа била избрана на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Старо Нагоричане е составен од 9 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 4 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 2 места
  НДМ: 1 место
  Независни: 2 места

Културни и природни знаменитостиУреди

Во рамките на општината се наоѓаат следниве знаменитости:

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

ИселеништвоУреди

НаводиУреди

  1. http://www.stn.gov.mk/node.aspx?id=16
  2. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“. Државен завод за статистика на Република Македонија. Посетено на 2 мај 2018.
  3. „Заклучок за конечност на резултати од гласањето во вториот круг на Локалните избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. Посетено на 3 декември 2017.

Надворешни врскиУреди