Кочани

Map of Kočani Municipality.svg

Знаме на Општина Кочани Грб на Општина Кочани
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Кочани
Површина 360,36 км²
Демографија
Население 38.092 жит.
- проценка од 31.12.2016 37.758 жит.
Густина 105,71 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Николчо Илијев
Совет 19 члена
Контактни податоци
Седиште „Раде Кратовче“ бр. 1 2300 Кочани
Телефон 033 274 001
Факс 033 273 542
Мреж. место Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на општина Кочани со селските атари.
Демографска карта на општина Кочани со селските атари.
Карта на општината.

Општина Кочаниопштина во Источна Македонија. Седиште на општината е градот Кочани.

ГеографиjaУреди

Општина Кочани се наоѓа во источниот дел на Република Македонија, лоцирана на севроисточната страна на Кочанската Котлина и југоисточната страна на Осоговските планини. Зафаќа површина 360,32 км2, со најниска надморска височина од 320 м и највисока 2.085 м.

Општината се граничи со:

Општина Кочани има 28 населени места, од кои 1 е градско и 27 селски.

ИсториjaУреди

Поради поволната географска местоположба и одличните природни карактеристики, територијата на денешниот град Кочани била населена од најстарите антички времиња, најпрво од Пеонците, Медите и Траките, а во 80- те години од VI век почнуваат да се населуваат Словените, поточно до VII век припадници на племето Смолјани ја колонизираат Кочанската Котлина и се утврдуваат во неа. Браќата Кирил и Методиј, основоположниците на словенската писменост од 845- 855 г. престојувајќи во Брегалничката област (Мородвис) отпочнале со ширење на христијанството на словенски јазик.

ЕкономијаУреди

ДемографијаУреди

Според пописот на населението од 2002 г. во општина Кочани живеат 38.092 жители,[1] од кои:[2]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 35.472 93,12
Албанци 1 0,01
Турци 315 0,83
Роми 1.951 5,12
Власи 194 0,51
Срби 67 0,18
Бошњаци 2 0,01
други 90 0,23
религија вкупно
Православни 30.793
Муслимани 2.273
Католици 21
Протестанти 31
Други 571


Јазик вкупно
Македонски 35.579
Албански 2
Турски 1.487
Ромски 757
Влашки 148
Српски 58
Бошњачки 1
Други 60

Според проценките на Државниот завод за статистика, на крaјот на 2015 година има намалување на бројот на населението и тоа изнесува 37.800 жители. [3] Од овој број 18.943 се мажи, а 18.857 се жени.

Општествени институцииУреди

Администрација и политикаУреди

Административно седиште на Општината е градот Кочани. Градоначалник на општина Кочани е Николчо Илијев од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[4] Советот на општина Кочани е составен од 19 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 10 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 8 места
  Независни: 1 место

Културни и природни знаменитостиУреди

ЗемјоделствоУреди

Традиционална стопанска гранка во општина Кочани е земјоделството за кое постојат одлични природни и агротехнички услови. Почвата е плодна од алувијално потекло. Најголем дел од обработливите површини се наводнуваат, поради што има изградено акумулациони објекти и разгранета каналска мрежа од 280 км.

Оризот е најзначајна земјоделска култура со многувековна традиција, високи приноси и одличен квалитет. Годишно се сеат околу 3500 хектари под ориз, со принос од над 5000 кг/ха. Застапени сорти на оризова култура се монтичели, Р-76/6, Сан Андреа, Прима риска, и Монтеса. Квалитетот на оризот е потврден на Еурека-2000 во Брисел со признание Гран-при Најдоброто од Македонија, со заштитен знак бр. 1- оризот, белото кочанско злато.

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

Културните збиднувања се остваруваат во бројни институции , за која цел се изградени разновидни објекти ( Дом на културата, кино и сл.). Во Кочани постојат неколку фолклорни друштва кои го негуваат фолклорот, а се негува и драмскиот аматеризам. Секоја година традиционално се одржува ДАФ (Драмски Аматерски Фестивал) во месец мај и Деновите на оризот, во месец септември.

За развој на спортот во градот има изградено спортска сала, фудбалски стадион, базен, терени за тенис, мини голф и слично. Постојат голем број на спортски клубови и здруженија во кои се развиваат различни спортови: борење, кошарка, фудбал, гимнастика, карате, шах, и др. Кочани бил домаќин на државни и меѓународни културни и спортски случувања.

ИселеништвоУреди

Иселеништвото во општината има неколкудецениска традиција, при што главно младата популација, поради економски причини, емигрирала во Западноевропските земји - во почетокот во Германија, Франција и Австрија, а во последната деценија во Италија и делумно САД, Канада и Австралија.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди