Биљал Касами

Политичар од Македонија

Биљал Касами (албански: Bilall Kasami, 31 јули 1975, Тетово) — македонски политичар од албанска народност, и претседател на партијата Движење Беса.[1] Завршил економски студии на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во 2000, а во следните четири години работел во царинската управа на Република Македонија. Во периодот 2004–2006 бил државен секретар во министерството за економија како член на ДУИ, но потоа се вратил во царина каде останал две години. Касами ја напуштил ДУИ во 2008 и се зачленил во Нова Демократија, која згаснала во 2011 по неуспехот на парламетарните избори одржани истата година. Истовремено бил професор на Меѓународниот Балкански универзитет (2009–2011), а во политиката се вратил во 2014 со основање на партијата Беса. Тој е оженет со Ајше Касами и имаат две деца.[2]

Биљал Касами
Роден 31 јули 1975(1975-07-31)(48 г.)
Тетово, СР Македонија, СФРЈ
Занимање политичар

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди