Општина Куманово

Куманово

Map of Kumanovo Municipality.svg

Знаме на Општина Куманово Грб на Општина Куманово
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Куманово
Површина 509,48 км2
Демографија
Население 105.484 жит.
- проценка од 31.12.2016 109.228 жит.
Густина 207,04 жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник Максим Димитриевски
Совет 33 члена
Контактни податоци
Седиште 11 октомври б.б. 1300 Куманово
Телефон 031 475 800
Факс 031 475 800
Мреж. место kumanovo.gov.mk Службен портал
Е-пошта е-пошта

Општина Кумановоопштина во североисточниот дел на Република Македонија. Административен центар е градот Куманово. Проширена е општината со законот за територијална поделба на Македонија од 2004 година, кога кон општината се припоиле општините Орашац и Клечевце.

Карта на општина Куманово со селските атари.
Демографска карта на општина Куманово со селските атари.

Населени местаУреди

 
Зградата на општината во Куманово.
 
Влезот на општината во Куманово со поглед кон општинското и државното знаме.

Општина Куманово содржи вкупно 46 села и населени места, т.е.[1] градот Куманово и селата: Агино Село, Бедиње, Бељаковце, Биљановце, Брзак, Вак'в, Винце, Воиновиќ, Габреш, Горно Коњаре, Градиште, Д’лга, Доброшане, Довезенце, Долно Коњаре, Живиње, Зубовце, Јачинце, Карабичане, Клечевце, Кокошиње, Колицко, Косматац, Костурник, Кутлибег, Кучкарево, К’шање, Лопате, Љубодраг, Мургаш, Ново Село, Новосељане, Орашац, Пезово, Пчиња, Режановце, Речица, Романовце, Скачковце, Сопот, Студена Бара, Сушево, Табановце, Тромеѓа, Умин Дол, Черкези (село), Четирце и Шупљи Камен.

ГеографијаУреди

Оваа општина се наоѓа во Североисточниот Регион во состав на Република Македонија, источно од главниот град Скопје, западно од Крива Паланка, и се простира до границата со Србија.

Локална администрација и буџетУреди

На крајот од 2019 година, 218 лица биле вработени во општинската администрација на Општина Куманово. Во 2019 година, вкупните буџетски расходи на општината изнесувале 1,654 милијарди денари. Во вкупните буџетски расходи, 55,15% биле тековни расходи, 26,13% биле трошоци за стоки и услуги, 12,66% биле капитални расходи и 5,91% други расходи. Од вкупните буџетски приходи на општината, дури 70,33% отпаѓале на трансферите од централната власт, учеството на даночните приходи изнесувало 11,59%, 15,31% отпаѓало на неданочните приходи, 1,66% биле приходи од продажба на земјиште и 0,87% приходи од донации. Поради наталожените неплатени обврски, од 2013 година, општината работела со блокирана сметка во подолг временски период, а нејзината сметка била деблокирана дури во март 2020 година.[2]

ДемографијаУреди

Вероисповед Вкупно
православни 72.270
муслимани 31.759
католици 108
протестанти 13
останати 1.916

Податоци од пописот извршен 2002 година[3]

Населено место Вкупно Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Други
ОПШТИНА КУМАНОВО 103205 61495 27290 292 4256 147 9035 20 670
Агино село 965 949 - - - - 13 - 3
Бедиње 2327 1451 547 - 156 - 164 - 9
Бељаковце 64 64 - - - - - - -
Биљановце 1231 1195 - - - - 32 - 4
Брзак 104 88 - - - - 16 - -
Вакав 108 108 - - - - - - -
Винце 90 90 - - - - - - -
Габреш 71 70 - - - - 1 - -
Градиште 192 189 - - - - 3 - -
Живиње 46 46 - - - - - - -
Зубовце 57 57 - - - - - - -
Горно Коњаре 1136 565 255 - - - 314 - 2
Д’лга - - - - - - - - -
Доброшане 1655 1571 - - 24 39 17 1 3
Довезенце 123 123 - - - - - - -
Долно Коњаре 1286 669 91 - 2 - 516 - 8
Јачинце 106 106 - - - - - - -
Карабичане 43 5 - - - - 37 - 1
Клечевце 573 555 - - - - 17 - -
Кокошиње 45 44 - - - - 1 - -
Колицко 86 83 - - - - 3 - -
Косматац 41 41 - - - - - - -
Кутлибег 13 13 - - - - - - -
Кучкарево 105 105 - - - - - - -
К’шање 48 48 - - - - - - -
Куманово 76272 47744 18278 256 4056 108 5230 14 586
Лопате 2448 478 1886 - - - 80 - 4
Љубодраг 686 440 - - - - 243 - 3
Мургаш 63 62 - - - - 1 - -
Новосељане 46 46 - - - - - - -
Ново Село 274 70 - - - - 204 - -
Орашац 387 387 - - - - - - -
Пезово 53 53 - - - - - - -
Проевце 2311 2218 - - 18 - 73 - 2
Пчиња 793 789 - - - - 4 - -
Режановце 705 661 1 1 - - 42 - -
Речица 557 110 - - - - 445 - 1
Романовце 2794 716 2028 35 - - 6 - 9
Скачковце 160 159 - - - - 1 - -
Сопот 318 2 306 - - - 6 1 3
Студена Бара 344 343 - - - - 1 - -
Сушево 34 3 1 - - - 30 - -
Табановце 910 205 177 - - - 516 - 12
Тромеѓа 1298 692 - - - - 604 - 2
Умин Дол 442 214 - - - - 226 - 2
Черкези 3741 2 3719 - - - - 4 16
Четирце 249 34 - - - - 215 - -
Шупли Камен 81 80 - - - - 1 - -

Самоуправа и политикаУреди

Градоначалник на општина Куманово е Максим Димитриевски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[4] Советот на општина Куманово е составен од 33 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 16 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 11 места
  ДУИ: 3 места
  БЕСА: 2 места
  АА: 1 местo

Културни и природни знаменитостиУреди

Во околината на Куманово се наоѓа познатата неолитска опсерваторија Кокино, која од НАСА е рангирана помеѓу најстарите четири во светот.

Култура и спортУреди

Во Куманово постојат спортски клубови кои можат да се пофалат со своите спортски достигнувања.Најпознат клуб во куманово сега за сега,2013 година,е Кошаркарскиот клуб.Клубот се натпреварува во првата Супер лига на Македонија и во Балканската БИБЛ лига.За големите успеси се заслужни и неколку навивачки групи од кои најпозната е КУМАНИ која е оформена во 1990 година.Секогаш е како играч плус во сите спортови во градот.

Ракометниот клуб-мажи, исто така се натпреварува во првата Македонска лига,кој со млади играчи се наоѓа во транзиција

Боксерскиот клуб на Куманово е клуб со најмногу трофеи во градот.Моментално клубот не постои,но ветрините ги красат неколку пехари од освоениот златен гонг на Македонија.Од освоени трофеи може да се пофалиме и со бронзената медаља од олимпијадата во Монтреа на нашиот најзаслужен спортист по кој се распознава градот,а тоа е Аце Русевски.Исто така и Реџеповски кој го освои второто место на Европското првенство и бронза на олимпијада.Витрините се закитени и со трофеи од сите турнири во бивша Југославија.

Фудбалскиот клуб Куманово не постои но и Куманово има Приватен Фудбалски клуб Башкими кој се натпреварува во првата Македонска лига со една титула Првак на Македонија и една куп на Македонија. '

НаводиУреди

  1. Максим Димитриевски, „Децентрализацијата е клучот за развој на државата“, Економија и бизнис, година 22, број 267, ноември 2020, стр. 39.
  2. „Буџетот на Општина Куманово: Движења, трендови, показатели“, Економија и бизнис, година 22, број 267, ноември 2020, стр. 45-47.
  3. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“. Државен завод за статистика на Република Македонија. Посетено на 2 мај 2018.
  4. „Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. Посетено на 18 октомври 2017.

Надворешни врскиУреди