Општина Карбинци

Карбинци
Објект на Општина Карбинци 01.jpg

Седиштето на општината во селото Карбинци
Map of Karbinci Municipality.svg

Знаме на Општина Карбинци Грб на Општина Карбинци
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Карбинци
Површина 229,7 км2 км2
Демографија
Население 4.012 (2002 година) жит.
- проценка од 31.12.2016 3.958 жит.
Густина 17,47 жители на км2 жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник Виктор Паунов
Совет 9 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Карбинци, 2207 Карбинци
Телефон 032 300-300, 032 300-690
Факс 032 300-022
Мреж. место Службен портал
Е-пошта е-пошта

Општина Карбинциопштина во Источна Македонија. Центар на општината е селото Карбинци.

Карта на Општин Карбинци со селските атари.
Демографска карта на Општин Карбинци со селските атари.

ГеографијаУреди

Карбинци е оддалечено 13 километри од градот Штип. Карбинци се наоѓа во подножјето на планината Плачковица и доста е богато со житни и градинарски култури.

ИсторијаУреди

На територијата на Општина Карбинци се пронајдени вредни археолошки наоѓалишта, кои зборуваат за долгата историја на ова подрачје. Така, за време на работите на хидросистемот Злетовица, при ископувањата во наоѓалиштето „Грнчарица“, во близината на селото Крупиште, била откриена населба од раниот неолит, при што биле пронајдени предмети и керамика чија старост е проценета на околу 6 000 години п.н.е. Малку подалеку бил откриен каменот на кој првата организирана човечка заедница во Македонија ги изработувала своите орудија од кремен. На тој начин, таа се смета за најстара неолитска населба на територијата на Македонија. На истата локација бил откриен скелетот, кој го добил името „Славе Македонски“, за кого, според анализата на коските направена на Универзитетот во Глазгов, се претпоставува дека е стар 7 745 години, што го прави еден од најстарите скелети во Југоисточна Европа. Исто така, во наоѓалиштето „Вршник“ (во атарот на селото Таринци) е пронајдена населба од времето на неолитот (од 6 200 до 3 500 година п.н.е.). Археолошки експонати од античкиот период (од 2 век до 4 век п.н.е.) се пронајдени во наоѓалиштето „Кнежевска Могила“, во атарот на селото Таринци, и во гробницата кај селото Црвулево.[1]

СтопанствоУреди

ДемографијаУреди

Според проценка од 2016, општина Карбинци има 3.958 жители.[2]

Општествени установиУреди

Самоуправа и политикаУреди

Градоначалник на општина Карбинци е Јордан Насев од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Карбинци е составен од 9 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 5 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 3 места
  НДМ: 1 место

Културни и природни знаменитостиУреди

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

ИселеништвоУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. ШТИП - ТУРИСТИЧКИ ИНФОРМАТОР, Со мапа на градот. Штип: Општина Штип, 2011, стр. 36-37.
 2. {{наведена мрежна
  Народ Вкупно Удел (%)
  Македонци 3.219 79,76
  Албанци 0 0,0
  Турци 716 18,15
  Роми 2 0,05
  Власи 49 1,34
  Срби 11 0,30
  Бошњаци 0 0,00
  останати 15 0,40
  Вероисповед Вкупно
  православни 3.254
  муслимани 729
  католици 0
  протестанти 0
  останати 21
  Јазик Вкупно
  македонски 3.219
  албански 0
  турски 716
  ромски 2
  влашки 49
  српски 11
  бошњачки 0
  останати 15

  страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef%7Ctitle=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=Државен завод за статистика на Република Македонија|accessdate=2 мај 2018}}

 3. „Заклучок за конечност на резултати од гласањето во вториот круг на Локалните избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. Посетено на 3 декември 2017.

Надворешни врскиУреди