Општина Кратово

општина во Македонија
Кратово

Map of Kratovo Municipality.svg

Знаме на Општина Кратово Грб на Општина Кратово
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Кратово
Површина 375,44 км²
Демографија
Население 10.441 жит.
- проценка од 31.12.2016 9.376 жит.
Густина 27,81 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Љупчо Бојаџиев
Совет 15 члена
Контактни податоци
Седиште Градски Плоштад б.б. 1360 Кратово
Телефон 031 481-119, 031 481-202
Факс 031 481-335, 031 481-667
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Кратово со селските атари.
Демографска карта на Општина Кратово со селските атари.

Кратово — општина во северниот дел на североисточна Македонија со административен центар во градот Кратово. Лежи на изгаснати вулкански купи (кратери) од каде е и добиено името. Во општината се наоѓаат и неколку антички рудници за злато од Римскиот период. Градоначалник на општината е Љупчо Бојаџиев.

ГеографиjaУреди

ИсториjaУреди

Кратово историски е значајно рударско место, низ кое поминале голем број на освојувачки војски.

ЕкономијаУреди

ДемографијаУреди

Седиште на општината е градот Кратово.

Во општината живеат 10 441 жители од кои:[1]

10 231 (97,99%) се Македонци

151 (1,45%) се Роми

33 (0,32%) се Срби

8 (0,08%) се Турци

1 (0,01%) се Власи

17 (0,16%) се други националности.

Во општината не живеат Албанци и Бошњаци.

религија вкупно
Православни 10.203
Муслимани 173
Католици 2
Протестанти 1
Други 62


Јазик вкупно
Македонски 10.219
Албански 0
Турски 9
Ромски 172
Влашки 1
Српски 28
Бошњачки 1
Други 11

Општина Кратово зазема подрачје од 375,44 км2 и има густина на населеност од 27,81 жит./км2.

Во состав на општината влегуваат и 30 села: Близанци, Вакуф, Горно Кратово, Димонце, Емирица, Железница, Живалево, Каврак, Кетеново, Кнежево, Којково, Коњух, Крилатица, Куклица, Куново, Луково, Мушково, Нежилово, Пендак, Приковци, Секулица, Страцин, Талашманце, Татомир, Тополовиќ, Трновац, Туралево, Филиповци, Шлегово и Шопско Рударе.

Општествени институцииУреди

Администрација и политикаУреди

Градоначалник на општина Кратово е Љупчо Бојаџиев од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[2] Бојаџиев станал првиот градоначалник на Кратово од 1991 година кој не бил кандидат на СПМ. Советот на општина Кратово е составен од 15 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 9 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 6 места

Културни и природни знаменитостиУреди

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

ИселеништвоУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди