Општина Лозово

Општина Лозово

Map of Lozovo Municipality.svg

Знаме на Општина Лозово Грб на Општина Лозово
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Лозово
Површина 166,32 км²
Демографија
Население 2.858 жит.
- проценка од 31.12.2016 2.572 жит.
Густина 17,18 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Ацо Велковски
Совет 9 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Лозово, 2208 Лозово.
Телефон 032 458-650
Факс 032 458-458
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Лозово со селските атари.
Демографска карта на Општина Лозово со селските атари.

Општина Лозовоопштина во Централна Македонија. Административен центар на општината е истоименото село. Општината се наоѓа во Овче Поле.

ГеографијаУреди

Општина Лозово се наоѓа во централниот дел на Македонија, поточно зафаќа дел од Овче Поле. Вкупната територија на Општина Лозово е 165 километри квадратни. Во Општината има 11 населени места, од кои 1 се рамничарски а 1 ридско.[1] Низ Општината минува магистралниот пат М5, како и железничката линија Велес-Кочани. Општина Лозово граничи со Општина Свети Николе на север и североисток, со Општина Велес на запад, со Општина Градско на југ и со Општина Штип на исток.

Климата во Општината е умерено-континентална со слабо влијание на средоземната. Просечните врнежи во општината се 472 мм/ м². Најчеста појава на ветер е од северозапад со просечна брзина од 6 км/ч.

СтопанствоУреди

Стопанството во општината е претежно земјоделско. Вкупното обработливо земјиште изнесува 16.331 хектар.

ДемографијаУреди

Општина Лозово, според пописот од 2002 година, имала население од 2.858 жители. Густината на населението на општината е 16.1 жител на км². Селата во Општината се: Аџибегово, Аџиматово, Бекирлија, Дорфулија, Ѓуземелци, Каратманово, Кишино, Лозово, Милино, Сарамзалино и Ќоселери. Најголемо село е Лозово кое е и административен центар на општината.[2]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 2.478 86,47
Албанци 33 1,22
Турци 154 5,49
Роми 0 0,00
Власи 122 4,27
Срби 26 0,08
Бошњаци 14 0,04
други 31 1,19
религија вкупно
Православни 2.591
Муслимани 253
Католици 1
Протестанти 0
Други 13


Јазик вкупно
Македонски 2.478
Албански 33
Турски 154
Ромски 0
Влашки 122
Српски 26
Бошњачки 14
Други 31
Македонци Турци Срби Роми Бошњаци Албанци Власи останати и непознато
апсолутно мнозинство
  
  
  
  
  
  
  
  
релативно мнозинство
  
  
  
  
  
  
  
  
Општина Лозово вкупно Македонци Албанци Власи Турци Бошњаци Срби Роми останати
Аџибегово 5 4 1
Аџиматово 74 74
Бекирлија 5 5
Дорфулија 756 568 49 117 13 3
Ѓуземелци 40 40
Каратманово 520 515 5
Кишино 22 22
Лозово 896 851 26 8 5 6
Милино 334 241 33 1 19 14 4 22
Сарамзалино 118 116 2
Ќоселари 88 42 46
вкупно 2.858
100,00%
2.473
86,5%
33
1,1%
122
4,2%
154
5,3%
14
0,4%
24
0,8%
0
0,0%
32
1,1%

Општествени институцииУреди

На територијата на општина Лозово функционира едно централно основно училиште - ЦОУ „Методија Митевски - Брицо“ во Лозово. Централното училиште има четири подрачни училишта[3]:

  • Подрачно осново училиште Методија Митевски – Брицо во с.Каратманово
  • Подрачно осново училиште Методија Митевски – Брицо во с.Дорфулија
  • Подрачно осново училиште Методија Митевски – Брицо во с.Милино
  • Подрачно осново училиште Методија Митевски – Брицо во с.Сарамзалино

Администрација и политикаУреди

Градоначалник на општина Лозово е Ацо Велковски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[4] Советот на општина Лозово е составен од 9 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  ВМРО-ДПМНЕ: 4 места
  СДСМ: 3 места
  НДМ: 1 место
  ДНЕТ: 1 место

Културни и природни знаменитостиУреди

Редовни настаниУреди

Култура и спортУреди

На територијата на Општина Лозово опстојува ФК Работник, фудбалски клуб кој се натпреварува во Третата македонска фудбалска лига.

Во 2011 година е пуштено во употреба современо повеќенаменско игралиште во Лозово кое е комплетно опремено, што воедно е и теренот на кој што тренираат и настапуваат фудбалерите на Ф.К.Работник. Општината е покровител на повеќе традиционални турнири во мал фудбал и тоа[5]:

  • Традиционален турнир во мал фудбал во Лозово
  • Традиционален турнир во мал фудбал во Дорфулија
  • Традиционален турнир во мал фудбал во Каратманово
  • Традиционален турнир во мал фудбал во Милино

ИселеништвоУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди