Трајно македонско радикално обединување

(Пренасочено од ТМРО)

Трајно македонско радикално обединување (ТМРО)македонска политичка партија со десна ориентација, чие име е блиско со името на историската македонска револуционерна организација ТМРО. Претседател на партијата е Ванчо Шехтански.

Трајно македонско радикално обединување
ВодачВанчо Шехтански
Основанасептември 2002[1]
ШтабСкопје, Република Македонија
Идеологијадесница
конзервативизам
ултранационализам
Меѓународна припадностнема
Европска припадностнема
Боицрвена, жолта, сина
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Политичка активност

уреди

Партијата за првпат учествувала на избори самостојно во 2006, кога освоила околу 1.600 гласови[2] исто како и на парламентарните избори во 2008 кога освоила двесте гласови повеќе (околу 1.800)[3]. На парламентарните избори во 2011 година партијата влегува во коалиција предводена од ВМРО-ДПМНЕ и учествува во истата на наредните два парламентарни избори (2014 и 2016).

Наводи

уреди