Илинден (телевизиска серија)

Илинден — македонска телевизиска серија.

Илинден
Жанрдрама
Режирана одДимитрие Османли
УлогиДине Дрваров
Нада Гешоска
Петар Прличко
Мето Јовановски
Тодор Николовски
Ацо Јовановски
Кирил Ристоски
Илија Џувалековски
Рамадан Махмут
Ненад Милосављевиќ
Тодорка Кондова-Зафировска
Борис Чоревски
Ристо Стефановски
Гоце Влахов
Трајче Иваноски
Шишман Ангеловски
Ванчо Петрушевски
Шенка Колозова
Благоја Спиркоски - Џумерко
Гоце Тодоровски
Кирил Псалтиров
Ѓорѓи Колозов
Димче Мешковски
Васо Ангелов
Милица Стојанова
Благоја Чоревски
Марин Бабиќ
Илија Милчин
Ненад Стојановски
Мите Грозданов
Јоана Поповска
Александар Шехтански
Ацо Видиков
Душица Стојановска
Земја на потеклоМакедонија Македонија
Бр. на сезони1
Бр. на епизоди4
Прикажување
Првична мрежаМТВ
Првично прикажување1 јули 1982 – 22 јули 1982

Епизоди

уреди
Сезона Епизода Назив Датум
1 1 Горчини 1 јули 1982
1 2 Слобода или спрт 8 јули 1982
1 3 Република 15 јули 1982
1 4 Непокор 22 јули 1982

Улоги

уреди

Главни улоги

Глумец Улога
Дине Дрваров Гоце Делчев (4 еп. 1982)
Нада Гешоска Баба Мара (4 еп. 1982)
Петре Прличко Кусу Лозе (4 еп. 1982)
Мајда Тушар Коца (4 еп. 1982)
Мето Јовановски Чавче (4 еп. 1982)
Тодор Николовски Ставре (4 еп. 1982)
Кирил Ристоски Даскалот (4 еп. 1982)
Ацо Јовановски Димо (4 еп. 1982)
Димитар Гешоски (4 еп. 1982)
Милица Стојанова (4 еп. 1982)
Борис Чоревски Миле (4 еп. 1982)
Ацо Стефановски (4 еп. 1982)
Благоја Спиркоски-Џумерко Ангеле (4 еп. 1982)
Томе Витанов (4 еп. 1982)
Ленче Делова (4 еп. 1982)
Митко Апостоловски (4 еп. 1982)
Менка Георгиева (4 еп. 1982)
Мирче Доневски (4. еп 1982)
Блаже Славев (4 еп. 1982)
Гоце Влахов (4 еп. 1982)
Јовица Михајловски Гино (4 еп. 1982)
Ангелина Иванова (4 еп. 1982)
Кица Ивковска-Велјановска (4 еп. 1982)
Трајче Иваноски (4 еп. 1982)

Споредни улоги

Глумец Улога
Ненад Милосављевиќ Питу Гули 3 еп. 1982
Илија Џувалековски Мудурот 3 еп. 1982
Тодорка Кондова-Зафировска Василика 3 еп. 1982
Вукан Диневски Ајредин 3 еп. 1982
Благоја Чоревски Сулејман 3 еп. 1982
Славчо Тасевски 3 еп. 1982
Љутви Сејфула 3 еп. 1982
Џемаил Максут Чауш Ефенди 3 еп. 1982
Лиле Георгиева 3 еп. 1982
Кирил Коруновски Велко 3 еп. 1982
Таше Кочовски 3 еп. 1982
Кирчо Божиновски 3 еп. 1982
Живко Пешевски 3 еп. 1982
Божо Софрониевски Томо 3 еп. 1982
Шишман Ангеловски Јаја 3 еп. 1982
Драги Костовски Таку Вале 3 еп. 1982
Силвија Стојановска Стојанка 3 еп. 1982
Илија Милчин Омер Ружди Паша 3 еп. 1982
Душко Костовски Кусу Гогу 2 еп. 1982
Рамадан Махмут Ѓемал Ефенди 2 еп. 1982
Душица Стојановска Јана 2 еп. 1982
Петре Арсовски 2 еп. 1982
Ненад Стојановски Орце 2 еп.1982
Александар Шехтански Тодор 2 еп. 1982
Кирил Псалтиров 2 еп. 1982
Чедо Камџијаш 2 еп. 1982
Ѓорѓи Колозов 2 еп. 1982
Кирил Ќортошев 2 еп. 1982
Драги Крстевски 2 еп. 1982
Мери Бошкова 2 еп. 1982
Јон Исаја 2 еп. 1982
Стево Спасовски Докторот 2 еп. 1982
Киро Попов 2 еп. 1982
Јосиф Јосифовски 2 еп. 1982
Салаетин Билал Зенил 2 еп. 1982
Беќир Нуредини 2 еп. 1982
Димче Мешковски 2 еп. 1982
Драгиша Димитриевски 2 еп. 1982
Ѓокица Лукаревски 2 еп. 1982
Илко Стефановски 2 еп. 1982
Мустафа Јашар 2 еп. 1982
Таска Балабанова 2 еп. 1982
Петар Мирчевски 2 еп. 1982
Љупка Џундева 2 еп. 1982
Љубиша Трајковски Бахтијар Паша 1 еп. 1982
Александар Димов 1 еп. 1982
Јоана Поповска 1 еп. 1982
Ристо Стефановски 1 еп. 1982
Марин Бабиќ Кемал Ефенди 1 еп. 1982
Мара Исаја 1 еп. 1982
Кирил Андоновски 1 еп. 1982
Ванчо Петрушевски 1 еп. 1982
Мите Грозданов 1 еп. 1982
Тома Киров 1 еп. 1982
Ацо Дуковски 1 еп. 1982
Љупчо Петрушевски Мустафа 1 еп. 1982
Александар Џуровски 1 еп. 1982
Васо Ангелов Турски војник 1 еп. 1982
Методија Марковски 1 еп. 1982
Томе Моловски 1 еп. 1982
Викторија Анѓушева 1 еп. 1982
Бедија Беговска 1 еп. 1982
Ацо Видиков 1 еп. 1982
Славица Јовановска 1 еп. 1982
Менка Бојаџиева 1 еп. 1982
Славица Зафировска 1 еп. 1982
Катерина Коцевска 1 еп. 1982

Надворешни врски

уреди