Чедо Камџијаш ( 1932 во Скопје - 2020 Скопје) - македонски театарски, филмски и телевизиски глумец. Дипломира на факултетот за Драмски уметности во Скопје, на отсекот за Актерска игра во 1952 година. Од 1952 година до 1991 година работи во Македонски народен театар - Скопје.

Чедо Камџијаш
Роден 1932
Скопје
Починал 2020
Скопје
Националност Македонец
Познат по улогите во:
Македонска крвава свадба
Волшебното самарче
Климент Охридски
ДО РЕ МИ
Занимање глумец

Филмографија уреди

Година Филм Улога
1965 Под исто небо ТВ-филм
1967 Македонска крвава свадба ТВ-филм Селанец
1973 Залез над езерска земја ТВ-филм Диегон
1975 Волшебното самарче ТВ-серија Крсте
1976 Сослушувањето на железничарот ТВ-филм
1981 Булки крај шините ТВ-серија
1982 Илинден ТВ-серија
1983 Премиера ТВ-филм Чедо
1984 Комедијанти ТВ-серија
1984 Јуначко колено ТВ-серија Дервишот
1986 Климент Охридски ТВ-филм
1990 ДО РЕ МИ ТВ-серија Добре
1993 Македонска сага ТВ-филм

Надворешни врски уреди