Беќир Нурединимакедонски театарски, филмски и телевизиски глумец од албанска народност.

Беќир Нуредини
Роден 1948 (воз. 75–76 г.)
Скопје, НР Македонија, ФНРЈ
Националност Македонец
Народност Албанец
Познат по улогата во:
Џипси меџик
Ангели на отпад
Црвениот коњ
Солунски патрдии
Занимање глумец

Филмографија

уреди
Година Филм Улога
1981 Црвениот коњ ТВ-филм Бекир
1982 Илинден ТВ-серија
1983 Црвениот коњ ТВ-серија
1986 Солунски патрдии ТВ-серија Заптија
1990 Трст виа Скопје ТВ-серија
1992 Чудовиштата во нашиот град ТВ-серија Чудовиште
1995 Ангели на отпад ТВ-филм Херкул
1997 Џипси меџик ТВ-филм Хусеин
2002 Наше маало ТВ-серија
2008 Солзи на продажба ТВ-филм Патуљак
2009 Исток, Запад, Исток: Последниот спринт ТВ-филм Месар
2010 Чирак ТВ-филм Бего
2017 Враќање ТВ-филм Келнер
2022 Кома ТВ-филм