Љубиша Трајковски

Љубиша Трајковски (роден во Скопје, на 29 ноември 1927 – починат во Битола, во 1995)[1]македонски филмски и театарски глумец, член на Битолскиот народен театар од 1960 година.[2]

Љубиша Трајковски
Роден 29 ноември 1927
Скопје, Кралство СХС
Починал 1995(1995-00-00) (возр. 67–68)
Битола, Македонија
Националност Македонец
Народност Македонец
Познат по улогата во:
Мирно лето
Републиката во пламен
Македонски дел од пеколот
Простодушна љубов
Наши години
Занимање глумец

Глумец, кој претставувал еден од најраскошните таленти на македонското глумиште и бил столб на битолскиот ансамбл. Неговата природност во откривањето на драмските судбини посебно ја карактеризирала неговата уметничка игра.

Животопис

уреди

Љубиша Трајковски бил роден во Скопје во 1927 година. Во 1960 година, тој дошол во Битола, се вработил во Народниот театар и станал дел од член на драмскиот ансамбл. Заради болест бил оттргнат од театарот, но со подобрувањето на здравјето, тој се вратил на сцената играјќи помали улоги со исто мајсторство како што ги остварувал своите насловни и водечки улоги.

Творештво

уреди

Во својот глумечки живот остварил бројни и забележителни театарски и филмски улоги.

Поважни театарски улоги[2]

уреди
Година Улога Претстава Автор
1963 Дамата со камелии Александар Дима Синот
1964 Франц Заточениците од Алтона Жан-Пол Сартр
1967 Карл Мор Разбојници Фридрих Шилер
1968 Џорџ Кој се плаши од Вирџинија Вулф? Едвард Олби
1969 Драшко Каровски Чекор до есента Томе Арсовски
1970 Отело Отело Вилијам Шекспир
1972 Астров Вујко Вања Антон Павлович Чехов
1976 Алија Елена Ќетковиќ Александар Поповиќ
1977 Крсте Време за пеење Петре М. Андреевски
1979 Новак Камен за под глава Милица Новковиќ
1980 Мурина Свечена вечера во погребното претпријатие Иво Брешан

Филмографија

уреди
Година Филм Улога
1961 Мирно лето ТВ-филм /
1968 Волтер Мити од Лисиче ТВ-филм /
1969 Републиката во пламен ТВ-филм /
1970 Цената на градот ТВ-филм Џовани
1971 Македонски дел од пеколот ТВ-филм /
1971 Понижени и навредени ТВ-филм /
1971 Мува ТВ-филм /
1972 Табакерата ТВ-филм /
1973 Смилевскиот конгрес ТВ-филм Ѓорѓи Чуран
1974 Брачна понуда ТВ-филм /
1975 Простодушна љубов ТВ-филм Јане
1979 Курирот на Гоце ТВ-серија Таушан
1979 Наши години ТВ-серија /
1980 Учителот ТВ-филм
1981 Булки крај шините ТВ-серија
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1982 Илинден ТВ-серија
1984 Другарувања ТВ-серија
1985 Трговецот од Солун ТВ-филм
1987 Ѕвездите од 42-та ТВ-филм
1991 Тетовирање ТВ-филм

Награди и признанија[2]

уреди
  • Повеќе признанија на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.
  • Награда за животно дело на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ во Прилеп во 1986 година.

Наводи

уреди
  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1503. ISBN 978-608-203-024-1.
  2. 2,0 2,1 2,2 Значајни личности за Битола, 2007

Надворешни врски

уреди