Кица Ивковска-Велјановска

Кица Ивковска Велјановска — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица. Работи во Театар Комедија во Скопје.

Кица Ивковска Велјановска
Роден Велес
Националност Македонец
Познат по улогите во:
Македонски народни приказни
Крчма на патот кон Европа
Последниот фалцер
Занимање глумец

ФилмографијаУреди

Година Филм Улога
1979 Наши години ТВ-серија
1980 Оловна бригада ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1982 Илинден ТВ-серија
1985 Јазол ТВ-филм
1985 На наш начин ТВ-филм
1985 Од зад грб ТВ-филм
1986 Солунски патрдии ТВ-серија
1986 Среќна Нова '49 ТВ-филм
1994 Прекалени ТВ-серија Пандора
1995 Заборавени ТВ-филм Жената
1995 Ангели на отпад ТВ-филм Жена на референтот
2000 Погрешно време ТВ-серија Пеца
2003 Последниот фалцер ТВ-филм Цона
2005 Крчма на патот кон Европа ТВ-филм Верче
2006 Мост ТВ-филм Велика
2009 Народни приказни ТВ-серија
2011 Турни ме да Кинисам ТВ-серија Софија
2013 Старо купуем ТВ-филм Ружа
2014 Среќна Нова 1903 Американката
2014-2017 Македонски народни приказни ТВ-серија
2016 Среќа во вреќа ТВ-серија Мајката
2018 Ругање со Христос ТВ-филм
2022-2023 Тин Камп ТВ-серија Лиле
2022-2023 Бистра вода ТВ-серија

Надворешни врскиУреди