Тодорче Николовски (глумец)

Тодор Николовски - Тодорче (роден на 16 јануари 1902 во Велес - починал на 29 јануари 1999 во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Тодорче Николовски
Роден 16 јануари 1902
Велес, Македонија Македонија
Починал 29 јануари 1999(1999-01-29) (возр. 97)
Скопје, Македонија Македонија
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Мис Стон
Мементо
Време, живот
Чорбаџи Теодос
Бог да ги убие шпионите
Илинден
Македонскиот дел од пеколот
Јагне на ражен
Сомнително лице
Занимање глумец

Животопис Уреди

Тодор Николовски од 1909 година живее во Скопје. Во 1919 година станал член на Народниот театар во Скопје. За време на војната продолжил да работи во театарот, додека во 1944 година заминал во Горно Врановци каде се вклучил во партизанската културно-уметничка група „Кочо Рацин“. Во 1945 година за првпат се пројавил и како режисер.

Во 1947 година настапил на свеченото отворање на Обласниот народен театар во Горна Џумаја. Член на Македонскиот народен театар бил од 1945 сè до пензионирањето во 1974 година. По повод 45 годишната континуирана уметничка дејност ја добил наградата за животно дело „11 Октомври“. На 85 годишна возраст настапил во јубилејната претстава „Чорбаџи Теодос“ по повод пет децении од нејзината праизведба. Неговите последни улоги ги игра на 91 годишна возраст во филмовите Бог да ги убие шпионите и Македонска сага.

Филмографија Уреди

Николовски има остварено бројни филмски улоги:[1]

Година Филм Улога
1949 Мајка Катина ТВ-филм
1952 Фросина ТВ-филм
1955 Молчја ноќ ТВ-филм Поручникот
1958 Мис Стон ТВ-филм Иван
1961 Мирно лето ТВ-филм
1962 Обрачун ТВ-филм
1964 Под исто небо ТВ-филм
1966 До победата и по неа ТВ-филм
1967 Мементо ТВ-филм Таткото на Јана
1967 Македонска крвава свадба ТВ-филм
1968 Брат доктор Хомер ТВ-филм
1969 Републиката во пламен ТВ-филм
1969 Антица ТВ-филм
1970 Крепост ТВ-филм
1970 Балада за орканата ТВ-филм
1971 Понижени и навредени ТВ-филм
1971 Македонскиот дел од пеколот ТВ-филм
1971 Делба ТВ-филм
1971 Црно семе ТВ-филм
1972 Тапакерата ТВ-филм
1973 Залез зад езерска земја ТВ-филм Петар
1975 Волшебното самарче ТВ-серија
1975 Прва вечер ТВ-филм Божин
1976 Најдолгиот пат ТВ-филм
1976 Денес треба нешто да се случи ТВ-филм
1976 Хихирику
1977 Нели ти реков ТВ-филм
1978 Златни години ТВ-серија Доне
1978 Белиот ѕид ТВ-филм
1979 Хихирику ТВ-серија
1979 Курирот на Гоце ТВ-серија Бакалот Тоде
1979 Наши години ТВ-серија Старецот
1980 Учителот ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1982 Илинден ТВ-серија Ставре
1982 Јагне на ражен ТВ-филм Селанец
1982 Јавачи на ветрот ТВ-филм
1984 Јуначко колено ТВ-серија
1984 Хихирику - 5 години ТВ-филм
1984 Нели ти реков ТВ-филм
1984 Исчекување ТВ-филм Дедото
1985 Сомнително лице ТВ-филм Жика
1985 Јазол ТВ-филм
1986-1988 Македонски народни приказни ТВ-серија
1987 Случки од животот ТВ-серија
1987 Трета доба ТВ-филм Ацо
1987 Чорбаџи Теодос ТВ-филм Теодос
1988 Скопски сновиденија ТВ-филм
1988 ТВ Театар ТВ-серија
1990 Трст виа Скопје ТВ-серија Дедото
1990-1991 ДО РЕ МИ ТВ-серија Томислав
1992 Време, живот ТВ-филм Ацо
1993 Бог да ги убие шпионите ТВ-филм Гојчин Левата
1993 Македонска сага ТВ-филм Дедото на Џемиле

Наводи Уреди

  1. „Todor Nikolovski“. IMDb. Посетено на 25 јануари 2023.

Надворешни врски Уреди