Бедија Беговска

македонска актерка

Бедија Беговска (р. 22 јануари 1951 во Скопје) — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица.

Бедија Беговска
Роден 22 јануари 1951
Скопје
Националност Турчинка
Познат по улогите во:
Преку езерото
Збогум Румелија
Трето полувреме
Преспав
Горчлива цреша
Занимање глумец

ФилмографијаУреди

Година Филм Улога
1976 Цимерите од соба 306 ТВ-филм
1979 Курирот на Гоце ТВ-серија Усева
1982 Илинден ТВ-серија
1986 Климент Охридски ТВ-филм
1987 Трст виа Скопје ТВ-серија
1993 Македонска сага ТВ-филм
1993 Македонски народни приказни ТВ-серија
1997 Преку езерото ТВ-филм Лефтелија
2002 Наше маало ТВ-серија Продавачката на цвеќе
2005 Контакт ТВ-филм
2006 Мост ТВ-филм Темјана
2007-2009 Збогум Румелија ТВ-серија Бедија Ханим
2010-2013 Македонски народни приказни ТВ-серија
2012 Минатото лето на Балканот ТВ-серија
2012 Трето полувреме ТВ-филм Ребека
2013-2014 Мирниот сокак ТВ-серија
2015 Лимоната ТВ-филм
2015 Мутлу оп Јетер ТВ-серија Рона
2015-2016 Косем ТВ-серија
2017 На терапија ТВ-серија др. Вера Арсич
2018 Преспав ТВ-серија Хелга
2020 Горчлива цреша ТВ-филм Мајката
2020 Те сакам се колнам ТВ-филм Јаска
2021-2022 Преспав ТВ-серија Хелга
2022-2023 Балканска приспивна песна ТВ-серија Нина

НаградиУреди