Тодорка Кондова-Зафировска

македонска глумица и режисерка


Тодорка Кондова-Зафировска (1 февруари 1926 во Прилеп29 мај 2003 во Скопје) — македонска глумица и режисерка.[1]

Тодорка Кондова-Зафировска
Родена Тодорка Кондова
1 февруари 1926
Прилеп, Кралство Југославија
Починала 29 мај 2003(2003-05-29) (возр. 77)
Скопје, Македонија Македонија
Позната Улоги: Донка („Бегалка“), Фјокла Ивановна („Женидба“), Лаура („Во агонија“), Емилија („Отело“), Царицата („Јане Задрогаз“), Керон („Партитура на еден Мирон“), Андромаха („Тројанки“), Лисистрата (во истоименото дело), Мартина („Учени жени“) и др. Режии: „Вејка на ветрот“, „Сид“, „Бегалка“, „Кројач за дами“, „Сојуз на лажни светци“, „Пигмалион“, „Владимир и Косара“ и др.
Занимање глумица, режисерка

ЖивотописУреди

Тодорка завршила Театарска академија во Белград, на Отсекот за режија (1952). Член на драмата во МНТ (1945-1964) и во Драмскиот театар од 1964 година до пензионирањето. Нејзиниот творечки опус е обемен, раскошен според карактерот и димензиите и се вбројува во редот на остварувањата на избраните великани на македонското глумиште. Таа се искажува како драмска, филмска, радио и телевизиска актерка, режисерка и професорка по актерско мајсторство на Факултетот за драмски уметности во Скопје, коешто и го потврди со објавениот учебник „Актерско мајсторство“.

НаводиУреди

  1. Кондарко“. Македонска енциклопедија , книга II (М-Ш): стр. 724. (2009). Скопје: МАНУ.