Движење на неврзаните

(Пренасочено од Движењето на неврзаните)

Движењето на неврзаните е меѓународна организација во која членуваат 120 земји членки главно земји во развој. Движењето на неврзаните се занимава со прашањето на националните борби за независност, надминувањето на сиромаштијата, економскиот развој на земјите и се противи на колонијализмот, империјализмот и нео-колонијализмот. Земјите членки на Движењето на неврзаните претставуваат 55% од населението на Земјата и речиси 2/3 од членките на Обединетите нации.


Движење на неврзаните
  Земји членки
  Земји набљудувачи
Членство
  • 120 членки
  • 17 набљудувачи
Основана 1961 во Белград
Страница
csstc.org

СФР Југославија до својот распад беше една од основачите и предводниците на Движењето. Нејзините земји наследнички по стекнувањето на независност го изгубија интересот за членување во движењето, но некои, Босна и Херцеговина и Србија, имаат статус на набљудувачи.

Самити на Движењето на неврзанитеУреди

Самитите на Движењето на неврзаните обично се одржуваат на секои три години.

  • Првиот самит на Движењето се одржува во Белград од 1 до 6 септември 1961 година. На самитот учествуваат 25 држави: 11 од Африка и Азија и Југославија, Куба и Кипар.
  • Шестиот самит се одржува во Хавана од 3 до 9 септември 1979 година. Главната тема на самитот е односот на Движењето кон СССР и се дискутира околу формирањето антиимперијалистички сојуз со СССР.
  • Четиринаесеттиот самит се одржува по втор пат во Хавана од 11 до 16 септември 2006 година. На самитот е усвоена декларација со која се осудува употребата на прекумерна сила од страна на Израел во текот на Израелско-либанската војна, повикани се Обединетите Нации да бидат порепрезентативни за помалите земји членки, поддржана е иранската програма за нуклеарна технологија (за мирољубиви цели) и е осудена надворешната политика на САД.

Види исто такаУреди

Надворешни врскиУреди