Хараре (претходно Солсбери, анг. Salisbury) — главен град на Зимбабве и има околу 1.600.000 жители. Градот е основан во 1890 година и најголем е во Зимбабве.

Sam Nujoma Street, поглед од југот
Англиканската катедрала