Групата 77 (Г-77) е лабава коалиција на земји во развој формирана за да ги промовира заедничките економски интереси на своите членки и да се засили нивниот глас во рамките на Обединетите нации. Групата беше формирана на 15 јуни 1964 година од страна на 77 земји, но оттогаш нејзиното членство се зголеми на 132 земји членки. Првата важна средба се одржа во Алжир во 1967, кога беше усвоена Алжирската повелба.

Група на 77 држави од 2013

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди