Алжир (на арапски: الجزائر al-Jazāʼir, буквално "островите"; берберски: Ldzayer) — главен град и најголем град во Алжир во Северна Африка. Според пописот од 2008, населението на градот изнесувало 2,988,145[1], додека вкупниот број жители во агломерацијата бил 4,500,000. Прекар на градот е al-Bahjah (البهجة) или Alger la Blanche ("белиот Алжир"), поради белите згради кои се гледаат од морето. Алжир се наоѓа на западната страна на залив на Средоземното Море. Името на градот е резултат на неговата местоположба на слаповите на Сахел, верига од ридови паралелни со брегот.

Карта на Алжир со местоположбата на градот Алжир.
Сателитска снимка на провинцијата Алжир.
Сателитска снимка на провинцијата Алжир.
Џамија Кетшава

Модерниот дел од градот е изграден на бреговите на Средоземјето, додека стариот дел е на ридовите. Стариот дел го краси цитадела.

Наводи

уреди
  1. Попис од 14 април 2008: Национален завод за статистика на Алжир (web).

Надворешни врски

уреди