Википедија:Уредувачки викенди 2017

Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УВ

Во текот на 2017 година се одржани десет уредувачки викенди. Уредувачките викенди биле изведени во текот на еден викенд, со почеток во 00:00 во сабота и крај во 23:59 во недела. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот викенд.

Одржани викендиУреди

АстрономијаУреди

Во периодот од 28-29 јануари 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Астрономија“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите од областа на астрономијата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 P.Nedelkovski
3 Ehrlich91
4 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

СтадиониУреди

Во периодот од 25-26 февруари 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Стадиони“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите за стадиони можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Тиверополник
3 TheGreatMKD
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фабержеови јајцаУреди

Во периодот од 15-16 април 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Фабержеови јајца“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите за Фабержеови јајца можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Тиверополник
3 Ehrlich91
3 Ivan Zivkovik
4 Инокентиј
5 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

ЕвровизијаУреди

Во периодот од 13-14 мај 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Евровизија“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите во врска со Евровизија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ivan Zivkovik
3 Тони Б
4 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Џиро д’ИталијаУреди

Во периодот од 20-21 мај 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Џиро д'Италија“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите во врска со Џиро д’Италија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 Ehrlich91
3 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

РавенкиУреди

Во периодот од 10-11 јуни 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Равенки“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите за равенки можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 P.Nedelkovski
2 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

ПивоУреди

Во периодот од 15-16 јули 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Пиво“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите во врска со пиво можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 P.Nedelkovski
3 Kiril Simeonovski
4 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

БразилУреди

Во периодот од 7-8 октомври 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Бразил“. Потфатот бил дел од фотографската соработка на вимедијанци од Македонија и Бразил, која има за цел заемно промовирање на културното и природното богатство на двете земји преку организирање изложби на слободни фотографии достапни на Ризницата.

МатеријалиУреди

Статиите за уредување биле предложени од страна на бразилски викимедијанци. Поголемиот дел од нив биле достапни на повеќе јазични изданија на Википедија, но некои од нив биле достапни само на Википедија на португалски јазик.

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 Kiril Simeonovski
3 Тиверополник
4 P.Nedelkovski
5 Ehrlich91
6 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Градоначалници во Македонија (2017-2021)Уреди

Во периодот од 2-3 декември 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Градоначалници во Македонија (2017-2021)“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите во врска со градоначалниците препорачливо било да се користат биографиите објавени на официјалните мрежни места на општините.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Статии
1 Ivan Zivkovik
2 Ajta
3 Ehrlich91
4 BlueEagle1
5 Retrohead
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

ЗеленчукУреди

Во периодот од 16-17 декември 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Зеленчук“.

МатеријалиУреди

За создавање или подобрување на статиите за зеленчук можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учеснициУреди

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 П.Неделковски
3 Б. Јанкулоски
4 Тивер
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

ПоврзаноУреди