572 Ребека

астероид

572 Ребекамала планета која кружи околу Сонцето. Била откриена на 19 септември 1905 година од германскиот астроном Паул Гец во Хајделберг. Била именувана по млада дама од Хајделберг.

572 Ребека
Тридимензионален приказ на 573 Ребека заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено19 септември 1905
Ознаки
1905 RB
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување109,81 г. (40108 денови)
Афел2.7789 ае (415.72 )
Перихел2.0213 ае (302.38 Gм)
2.4001 ае (359.05 Gм)
Занесеност0,15782
3.72 a (1358,1 d)
272,796°
0° 15м 54.252с / ден
Наклон10,580°
194,566°
192,111°
Земјино НРОП1.02481 ае (153.309 Gм)
Јупитерово НРОП2.67055 ае (399.509 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,486
Физички особености
Среден полупречник
14,815 ± 0,45 км
5.6497 h (0.23540 d)
0,0847 ± 0,005
10,94

Фотометриските набљудувања од опсерваторијата Палмер Дивајд во Колорадо Спрингс во 2007 година дале светлинска крива за овој објект со вртежен период од 5,656 ± 0,002 часа и промена на светлинската величина од 0,40 ± 0,02 во величина. Ова била во согласност со 5,65 часовниот период измерен во 1998 година.[2]

Наводи уреди

  1. „572 Rebekka (1905 RB)“. JPL Small-Body Database. НАСА/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 5 мај 2016.
  2. Ворнер, Брајан Д. (September 2007), „Asteroid Lightcurve Analysis at the Palmer Divide Observatory“, The Minor Planet Bulletin, Bibcode:2007MPBu...34...72W.

Надворешни врски уреди