569 Миса

астероид

569 Мисамала планета која орбитира околу Сонцето.

569 Миса
Откривање
ОткривачЈохан Пализа
Откриено воВиена
Откриено27 јули 1905
Ознаки
1905 QT
астероиден појас, семејство миса
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување106,68 г. (38965 денови)
Афел3.1381 ае (469.45 )
Перихел2.1756 ае (325.47 Gм)
2.6569 ае (397.47 Gм)
Занесеност0.18114
4,33 а (1581,8 d)
131,636°
0° 13м 39.324с / ден
Наклон1,2915°
301,720°
142,950°
Земјино НРОП1.19025 ае (178.059 Gм)
Јупитерово НРОП2.09311 ае (313.125 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,364
Физички особености
Среден полупречник
36,475 ± 0,8 км
13.52 h (0.563 d)
0,0297 ± 0,001
10,12
Орбита на астероидот 569 Миса и неговата положба во Сончевиот систем

НаводиУреди

  1. „569 Misa (1905 QT)“. JPL Small-Body Database. НАСА/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 5 мај 2016.

Надворешни врскиУреди