Пива во Холандија

Пивото во Холандија е познато како бледо лагер, особено Хајнекен и Хролш, кои се извезуваат на глобално ниво. Хролш е водечки увозник во Обединетото Кралство. Хајнекен е трета по големина пивара во светот, по Анхеусер-Буш Инбев и Саб Милер.

Поранешната Хајнекен Пивара во Амстердам, моментално музеј.

Додека бледо лагер го сочинуваат поголемиот дел од производството и потрошувачката на пиво во Холандија (95% според Централната Канцеларија за Пиво), повеќето холандски пивари исто така се подготвуваат за специјални производи. Најчесто е "witbier" (бело пиво). Исто така, „Bock # Dutch“ , приготвуванo во есен и пролет, традиција тесно поврзана со германското Бок пиво, која е често специјална.

Холандија извозува најголем дел од пивото од било која земја во светот - околу 50% од производството, според „The ​​Brewers of Europe“ Пиварите на Европа. Во 2004 година, речиси 1.300 милиони литри биле извезени од вкупното производство од 2.300 милиони литри.

ПиварнициУреди

 
Амстел, Хролш и Хајнекен - три најпопуларни холандски брендови

Постојат три главни пиварници во Холандија: Хајнекен (којшто исто така го задржува Амстел пивото), Пивара Хролш и Баварија. Белгиските пиварници, исто така, учествуваат на пазарот. Инбев, на пример, ги добилa Јупилер и холандските брендови Домелш и Орањебум на холандскиот пазар. Според Централната канцеларијa за пиво, Хајнекен има околу педесет проценти од пазарот, а другите три петнаесет проценти. Меѓу нив, големите компании работат осум пивари. Во прилог на мултинационалните компании, постојат пет независни лагер пиварници и околу четириесет и пет мали, нови микробранови и пивски пабови. Десетина други компании не поседуваат сопствена фабрика за подготовка и ги пијат пивата од трети страни во Холандија или Белгија. Новите пиварници најчесто пива со највисоко ферментирање приближно слично како оние од Белгија, иако постојат и примери на британски стилови и традиционални залихи.

Холандија, исто така, е дом на две од десетте трапистички пиварници. Монасите кои управуваат со пиварницата "Де Конингсхевен", во Беркел-Еншот, пиеле неколку пива, претежно брендирани во "Ла Трапа", и активни се од 1884 година, додека Де Киевт пиварницата на Зундертската опатија била основана само во 2013 година и произведува пиво по име Зундерт.

Иако пивото е популарен пијалак низ целата земја, некои провинции или делови од Холандија имаат своеобразно пиво. Баварска пиварница во Холандија и Домелш е популарна во Норд-Брабант и Хролш е голем фаворит во источните провинции.[се бара извор]

 
Лентебиер од Холандската пиварница Јопен.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди