568 Херускија

астероид

568 Херускијамала планета која кружи околу Сонцето. Била откриена од германскиот астроном Паул Гец на 26 јули 1905 година од Хајделберг.

568 Херускија
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено26 јули 1905
Ознаки
1905 QS
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување109,28 yr (39913 денови)
Афел3.3652 ае (503.43 )
Перихел2.3978 ае (358.71 Gм)
2.8815 ае (431.07 Gм)
Занесеност0.16787
4,89 а (1786,6 d)
164,09°
0° 12м 5.4с / ден
Наклон18,392°
249,791°
174,386°
Земјино НРОП1.4105 ае (211.01 Gм)
Јупитерово НРОП1.96704 ае (294.265 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,198
Физички особености
Среден полупречник
43,495 ± 0,9 км
13.209 h (0.5504 d)[1][2]
0,0535 ± 0,002
9,5

Фотометриските набљудувања на овој астероид во опсерваторијата Палмер Дивајд во Колорадо Спрингс во 2008 година дале светлинска крива со период од 13,209 ± 0,001 h и промена на светлосната величина од 0,10 ± 0,01 m. Ова било во судир со претходната студија од 2000 година, која му дала проценет период од 14,654 h.[2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Јеоманс, Доналд К., „568 Херускија“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 5 мај 2016
  2. 2,0 2,1 Ворнер, Брајан Д. (January 2009), „Asteroid Lightcurve Analysis at the Palmer Divide Observatory: 2008 May - September“, The Minor Planet Bulletin, 36 (1), стр. 7–13, Bibcode:2009MPBu...36....7W.

Надворешни врскиУреди