Зеленчуков сок

Зеленлуков сок е сок пијалак направен првенствено од помешан зеленчук и исто така е достапен во форма на прав. Растителните сокови често се мешаат со овошје како јаболка или грозје за да се подобри вкусот. Тоа често се смета за низок шеќер алтернатива на овошен сок, иако некои од комерцијалните брендови на растителни сокови користат овошни сокови, како засладувачи, и може да содржат голема количина на натриум.[1]

Краставица, целер и сок од јаболко

Домашно направени соковиУреди

Правење на сок од зеленчук дома,  е алтернатива за купување на комерцијални сокови, и може да се зголеми диеталноста со малку зеленчук и овошје.На поевтино и побрзо алтернативни користи центрифугалните сили за да се постигне поделба. На забавување на брзината на masticating процес се смета за заштита на зеленчукот од оксидација и топлина (од триење), намалување на хранливи состојки во дефект. Застапниците на masticating juicers често се цитираат на зачувување на ензимите, иако тврдењата се ретко наведени и неосновани од академската поддршка.

НаводиУреди

  1. Wilson, Ted (2010). Nutrition Guide for Physicians. Springer. стр. 101. ISBN 978-1-60327-430-2.