1.000.000.000 (една милијарда, илјада милиони, кратенка: млд) е природен број кој му следи на бројот 999.999.999, а му претходи на 1.000.000.001.[1]

БројЦели броеви

100000000 1000000000 10000000000

Кардинално една милијарда
Редно милијардити
Факторизација 29 · 59
Бинарно 111011100110101100101000000000
Хексадецимално 3B9ACA00
Банкнота од милијарда динари

Научно (ексоненцијално), бројот се претставува со 109.

Во некои земји што ја користат долгата скала, овој број се нарекува „билион“.


Кратка скала Долга скала Македонија
106 милион милион милион
109 билион милијарда милијарда
1012 трилион билион трилион


Бројот како основа се изразува со SI-претставкатагига-“, што значи 1.000.000.000 пати поголемо од основната единица.


Претстава на размерот на бројот милијарда:


Наводи уреди

  1. „милијарда“ — Лексикон на македонскиот јазик