Јупитер (бог)

Јупитер е главниот бог во римскиот пантеон - господар на небото и на светот, син на Сатурн и на Реа. Во грчката митологија се среќава како Зевс.

Статуа на богот Јупитер

ОсобеностиУреди

Јупитер бил голем љубовник и имал повеќе жени: Јунона, Герера, Латона, Темида, Евринома), како и повеќе љубовници: Алкимена, Семела, Леда, Ио, Европа, Данаја итн.[1]

Теми во римската митологија
Важни богови:
Легендарна историја
Римска религија
Грчки/римски мит споредени
Други рустикални богови:

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 114.